Tekstil ve Moda

Neopren Kumaş Nedir, Neopren Kumaş Özellikleri

Neopren kumaş. 
Neopren (neoprene), vinilasetilen ile HCl'den hazırlanan, 2-kloro-1, 3-bütadienin polimerleşmesiyle elde edilen sentetik kauçuktur. Vulkanize edilmiş neopren yağlara, kimyasal maddelere, ışığa, ısıya ve ozona karşı dayanıklıdır. 

Neopren, polimerizasyon yoluyla kloroprenden üretilen sentetik bir kauçuktur (kısa zincir moleküllerin daha uzun zincirlere dönüştürülmesi ile oluşur). Kloropren, polimerleştiğinde katı, kauçuk bir madde oluşturan bir sıvıdır. Doğal kauçuk ile kıyaslandığında, daha hafiftir, çürümez, daha iyi bir termal yalıtkandır ve kimyasal olarak inerttir. Neopren 1930'da Wallace Carothers (1896 - 1937) tarafından keşfedildi ve 1931'de ilk seri olarak üretilen sentetik kauçuk bileşiği haline geldi. Yağmurluklarda, araba fanı kemerlerinde, contalarda, hortumlarda ve korozyona dayanıklı kaplamalarda yaygın olarak kullanılır. 

Neopren, kloroprenin polimerizasyonu yoluyla bulunan polikloropren (polychloroprene) türü lastik malzemenin ticari adıdır. İcat edildiğinde duprene adını alan malzeme büyük miktarlarda üretimi yapılan ilk suni kauçuk türü malzemedir. Neoprenin tüp imalatı açısından önemi ise CSM (Hypalon) temelli tüp kumaşlarında gerek iç katman olarak gerekse ara yapışma katmaları olarak kullanılmasından kaynaklanır. 

Günümüzde şişme bot hava tüpü imalatı için kullanılan en üstün nitelikli bot kumaşları Csm (hypalon) ve neoprenin muhtelif katmanlar halinde bir arada kullanılmasıyla imal edillirler. Neoprenin kimyasal durağanlığı pek çok sanayi sahasında kullanılmasına imkan sağlamıştır. 

Neopren, içinde hava hücreleri bulunan petrol türevi sentetik bir tür kauçuktur. Başta dalış kıyafetleri olmak üzere, neopren adı altında satılan sportif veya ortopedik ürünlerin tamamı, birkaç değişik katın, üst üste yapıştırıldığı kompozit kumaşlardan üretilir. Neoprenin kimyasal durağanlığı pek çok sanayi sahasında kullanılmasına imkan sağlamıştır. 

Uygulama alanları: Dalış elbisesi, sörf elbisesi, spor koruyucu, mayo, can yeleği, balıkçılık pantolonu, ayakkabı, çanta ve mouse altlığı vb. 

0 yorum: