Tekstil ve Moda

Kot Pantolon Nedir, Kot Pantolon Özellikleri

Kot pantolonlar, günümüzde moda endüstrisinin vazgeçilmez öğelerinden biridir. 
Kot ya da denim, giysi yapılan bir tür mavi, kaba pamuklu kumaştır. Bu kumaştan yapılan giysilere de kot denir. Kot pantolon, kot kumaşından yapılan pantolondur. Günümüzde kullanım şekliyle kot pantolon 1871 yılında Jacob W. Davis ve Levi Strauss & Co. ortaklığı tarafından icat edilmiş, patenti de 1873'te Davis ve Levi Strauss tarafından alınmıştır. Bununla beraber, mavi renkli kot kumaşından yapılan pantolonlar bu tasarımın patentlenmesinden önce de kullanımdaydı. 

Kot pantolonun ilk örneklerinin görülmesinin ardından zaman içinde kotun çok çeşitli türleri üretilmiştir. En çok kullanılan kot çeşitlerinden biri, ham kottur. Bu kotların yapıldığı iplikler boyandıktan sonra yıkanmazlar. Konfeksiyon ve dikiş işleminden önce kumaş yıkanmadığından, ham kot ile yapılan giysiler her yıkamada renk atar ve zamanla değişik renk efektleri oluşur. 

Rijit ve sıkı olan kot pantolon yapısının esnetmek amacı ile spandeks, elastomultiester gibi esnek liflerin kullanımı ile rahat yapılı streç kotlar son yıllarda en çok tercih edilenlerin başında gelmektedir. Kumaşın eskimiş, ezilmiş ve buruşmuş gibi gözükmesini sağlayacak şekilde dokunan ve boyanan kotlar, kumaşı klor ile ıslatıp ponza taşı ile yıkayarak özel olarak üretilen taşlanmış kot kumaşı ya da likra kumaşı ile elde edilen oldukça esnek kot kumaşları günümüzde sıklıkla tercih edilen denim çeşitlerinden sadece birkaçıdır. 

0 yorum: