Tekstil ve Moda

Hepa Filtre Nedir, Hepa Filtre Nasıl Üretilir

Hepa filtre çalışma prensibi. 
HEPA filtre, yüksek verimli partikül emici filtre veya yüksek verimli partikül tutucu filtre olarak ifade edilen hava filtresinin bir verimlilik standardıdır. Hepa kelimesi İngilizce "High Efficiency Particulate Arresting" kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Türkçe'de "Yüksek Etkinlikte Partikül Yakalayıcı" anlamına gelmektedir. 

HEPA standardını karşılayan filtreler, belirli verimlilik seviyelerini karşılamalıdır. Bu standartlar % 85 ve üzerinde, 0,3 mikrona kadar havada bulunan partikülleri havadan arındırabilen filtrelerdir. Hepa filtre türlerinin yanındaki rakamsal değer artıkça toz ve partikül tutma değeri de artar. 

% 99,97 oranına sahip olan filtrelere True Hepa (Gerçek Hepa) filtre denir. Bu oranın biraz altında kalanlarına ise Hepa filtre denir. % 99,99 oranına sahip olan filtrelere ise ULPA filtre denir. 

Hepa filtreler kendi içlerinde kategorilere ayrılırlar, 
- HEPA 10 
- HEPA 11 
- HEPA 12 
- HEPA 13 
- HEPA 14 

Hepanın yanındaki rakamsal değer artıkça toz, partikül tutma değeri de artar. 

Buna göre; 

- HEPA 10 = 100.000 adet partikülde 15.000 adetini egzozdan çıkartır. 
- HEPA 11 = 100.000 adet partikülde 5.000 adetini egzozdan çıkartır. 
- HEPA 12 = 100.000 adet partikülde 500 adetini egzozdan çıkartır. 
- HEPA 13 = 100.000 adet partikülde 50 adetini egzozdan çıkartır. 
- HEPA 14 = 100.000 adet partikülde 5 adetini egzozdan çıkartır. 

Hepa filtreler genel olarak 2 tipte üretilir. 
1-) Kullan at hepa filtreler. 
2-) Temizlenebilen hepa filtreler. 

Kullan at hepa filtreler kullanıldığı ortam havası kirliliğine ve kullanım sıklığına bağlı olarak genelde 1 ila 1,5 sene içerisinde değiştirilmelidir. Toz Torbası şeklinde olanlar ise dolduğunda veya dolmaya yakın değiştirilmelidir. 
Hepa filtre katmanları. 
Hepa Nerelerde Kullanılır, Ne İşe Yarar 
Hepa filtre teknolojisi son çıkan elektrik süpürgelerin de kullanılan bir filtre çeşididir. Çoğu ev hanımı elektrik süpürgelerinin böyle bir özelliğe sahip olduğunun farkında değildirler. Bu filtre temizlik ve sağlık açısından kullanımı uygun bir teknolojidir. Belli zamanlar da değişimi de önerilen bu filtrenin amacına uygun olması için temizlenmesi önem arz etmektedir. 

Bu filtre çeşitleri elektrik süpürgelerinde kullanılmaya başlayan bir tür özel filtrelerdir. Temizliğe ve hijyene olan katkılarının yanı sıra sağlığa olan katkısı da bulunmaktadır. Verimli bir partikül filtre olan bu filtrenin amacı çok küçük haşereler ile minik toz parçacıkları ile alerjiye sebebiyet veren unsurlar ile mücadele etmektir. Bu minik görünmeyen ama sağlığı tehdit eden partiküller bu filtre sayesinde elektrikli süpürgenin içine hapsedilirler. Elektrik süpürgenin egzoz kısmından dışarı çıkmasını bu filtre engellemektedir. Eski teknoloji elektrik süpürgeler de bu özellik olmadığından bu küçük partiküller yeniden dışarı çıkabilmekte idi. 

Bu filtrenin ömrü ve temizlenme şekli marka ve modele göre değişkenlik göstermektedir. Ama asıl olan bu filtrenin belirli periyotlar da değişmesi gerektiğidir. Çünkü belli bir zaman sonra bu filtre işlevini kaybedebilir. Çoğu ürünler bu filtrenin su ve sabunla yıkanmasını tavsiye etmemektedirler. Kuru bir temizleme ve fırça yardımı ile temizlenmesini önermektedirler. Normal toz torbalarının çıkarılması ile birlikte ulaşılabilecek bu filtre kuru bir fırça yardımı ile kolaylıkla temizlenebilir. 

2 yorum:

Hepa filtre teknolojisi son çıkan elektrik süpürgelerin de kullanılan bir filtre çeşididir.

yıkanmaz deniyor ama hepa filtre yıkanır mı, ıslanırsa da nasıl kurutulmalıdır.