2010'dan 2025'e, 15. Yıl

Parfüm Mü? Deodorant Mı? Farkları Neler

Parfüm ve deodorant, temel olarak kullanıcıların güzel kokmasını sağlar. Kullanım amacı, şekli ve sıklığı bakımından ise iki ürün grubu arasında ciddi farklılıklar bulunur. Kullanıcılar, kadınlar ve erkekler için özel olarak tasarlanmış olan parfüm ve deodorant çeşitleri içerisinden kişisel tercihleri doğrultusunda seçim gerçekleştirebilir. Başta gül gibi çiçek esansları ve bitki özlü yağlar olmak üzere aromatik karışımlarla elde edilen parfüm çeşitleri, uzun süre etkilerini devam ettirir. Vücudun tüm bölgelerine uygulanabilmelerinin yanı sıra kıyafetlerin üzerine sıkılarak da kullanılabilir. Etkili bir kullanım için temiz vücuda uygulanmaları tavsiye edilen parfüm çeşitleri, deodorantlara göre daha yoğun esans içerir. 

Deodorantlar, parfümlerden farklı olarak özellikle koltuk altı gibi sık ve yoğun şekilde ter üreten bölgelerde meydana gelebilecek vücut kokularını önlemek amacıyla kullanılır. Sıcaklığın ve nemin yüksek olduğu dönemlerde insanların terleme oranları artış gösterdiği için yaz aylarında daha fazla tüketilir. Doğrudan vücuda uygulanarak kullanılan deodorant çeşitleri, kıyafet üzerine uygulandıklarında ise herhangi bir etki göstermez. Parfümlerin etki süreleri, üretilmiş oldukları esans türüne göre farklılık arz eder. Dolayısıyla parfüm modelinin ne sıklıkta kullanılacağına esans türü doğrultusunda karar vermek gerekir. Deodorantların ise terlemeye karşı kesin çözüm sağlamak adına günlük ve düzenli bir biçimde kullanılmaları önerilir. % 2 ile % 50 arasında değişen aroma oranları doğrultusunda parfümler; saf koku (ekstrakt), eau de parfum (EDP), eau de toilet (EDT) ve eau de cologne (EDC) olarak 4 gruba ayrılır. Aroma oranı yükseldikçe parfümün keskinliği ve kalıcılığı da yükselir. Deodorantlar, sprey, krem, stick ve roll-on olmak üzere kullanım şekli bakımından farklılık gösteren 4 farklı grupta yer alır. Kullanıcı tercihlerine göre deodorant çeşitleri, püskürtülerek, cilde temas ettirilerek, ciltte gezdirilerek veya elle sürülerek kullanılır. 

Güzel kokmak için kullandığımız iki farklı ürün parfüm ve deodorant aslında birbirinden çok farklı iki ürün. Kullanım amaçlarından kullanım şekillerine kadar işte bu farklar: 
- Parfümü de deodorantı da genelde güzel kokmak için kullanıyoruz. Bu doğru bir uygulama ama bu iki üründen sadece parfüm güzel koku vermesi için kullanılıyor. Deodorantın görevi ise ter gibi kötü kokuları önlemek. 
- Parfümler vücuttaki kötü kokular üzerine herhangi bir işlem yapmazken, deodorant ise kötü kokuları engellemek için çalışıyor. Zaten deodorantın anlamı koku önleyicidir. 
- Bu nedenle güzel kokuyu herhangi bir başka koku engellenmesin diye parfümün her zaman temiz cilde sıkılması öneriliyor. Ancak deodorant her zaman kullanılabiliyor. 
- Parfüm çıplak tene uygulanabildiği gibi kıyafetlerin üzerine de uygulanabilirken, deodorant sadece çıplak tene uygulanıyor. Çünkü kıyafetlerin üzerine uygulanan deodorant hiçbir etki yapmıyor. 
- Parfüm, vücudun her yerine uygulanabiliyor. En güzel kokuyu en yoğun şekilde vermesi için ise özellikle nabız bölgelerine sıkılması öneriliyor. Ancak deodorantın yüksek terleme yapan bölgelerde kullanılması çok daha iyi sonuç veriyor. Özellikle de koltuk altlarında. 
- Parfümün yaydığı güzel koku çok daha uzun süre kendisini gösteriyor. Asli görevi olan teri önlemeyi uzun süre yapsa da deodoranttan uzun süre koku vermesi beklenmiyor. 
- Son olarak iki ürün arasında esans özü açısından da önemli fark var. Bir parfüm daha fazla esans özü içerirken deodorantta bu oran yüzde 1 civarında. 

2 yorum:

Parfümler vücuttaki kötü kokular üzerine herhangi bir işlem yapmazken, deodorant ise kötü kokuları engellemek için çalışıyor. Zaten deodorantın anlamı koku önleyicidir.

Parfüm mü yoksa deodorant mı kullanmalıyız akıllardaki koku sorusu

Yorum Gönder

Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.