Tekstil ve Moda

Tuval Modelleri Nelerdir

Ressamlar çeşitli boyalarla çalışır ve her bir boya tipi özel bir uygulama yüzeyi gerektirir. Tuvaller boya için taşıyıcı malzeme olduğundan dolayı tuval seçiminde boyanın yapısı belirleyicidir. 

Tuval Modelleri Nelerdir 
Tuval modelleri boya ve kumaş türüne göre sınıflandırılır. Kullanılan boya türüne göre yağlı boya tuvali, tempera tuvali ve universal tuval olmak üzere üç farklı tuval modeli bulunur. Yağlı boya tuvallerinde sadece yağlı boya kullanılır. Tempera boyalar için üretilen tuvaller yüksek emiciliğe sahiptir. Universal tuval olarak bilinen çok amaçlı tuvaller ise hem akrilik hem de yağlı boya için uygundur. Tuval yapımında en çok kullanılan iki malzeme pamuk ve ketendir. Pamuk yumuşak ve işlenmesi kolay lif yapısı sayesinde keten kumaştan daha ekonomik bir seçenektir. Pamuk tuvaller kolayca esner ve uygun şekilde hazırlandığında uzun süre dayanır. Ketene kıyasla pamuktan üretilen tuvaller kasnağa daha kolay gerilir. Öte yandan pamuk tuvaller, çok büyük resimler için esnek bir malzeme olarak kabul edilir. Keten tuvaller, çeşitli boyalar için güçlü ve dayanıklı bir yüzey sunar. Uzun ömürlüdür. Nem nedeniyle genleşme veya büzülmeye karşı daha dayanıklıdır. Tuval fiyatları açısından karşılaştırıldığında en pahalı tuvaller bu grupta yer alır. Tuvalin hazırlanması için yoğun el işçiliği gerekmesi ve sadece belirli bölgelerde yetişen keten liflerinin kullanılması nedeniyle keten tuvallerin maliyeti daha yüksektir. Keten liflerinin içindeki doğal yağlar, tuvalin esnekliğini yitirmeden ve çatlamadan uzun yıllar boyunca kullanılmasını sağlar. Ayrıca pamuktan daha "doğal" bir dokuya sahiptir. Dayanıklılığı sayesinde keten tuvallerde aşırı boya kullanmak genellikle sorun yaratmaz. Resminizi uzun yıllar boyunca saklamak istiyorsanız keten tuval en iyi seçenek olabilir. Tuval modelleri yüzey dokusuna ve ağırlığına göre de sınıflandırılabilir. Doku, örgü tipine bağlı olarak kalın ya da ince olabilir. Daha büyük resimleri ve kalın fırça darbelerini seven ressamlar, genellikle kaba ya da kalın dokulu tuvalleri tercih ederler. İnce dokunmuş tuval bezleri pürüzsüz bir yapıya sahiptir. Portre gibi küçük ve hassas çalışma gerektiren ince resim işleri için uygundur. Tuvallerin ağırlığı iplik yoğunluğuna göre değişir. Ağırlık arttıkça kalite de artar. 

Hazır Tuval Modelleri Nelerdir 
Gerilmiş olarak çeşitli boyutlarda ve kalitede satışa sunulan hazır tuval modellerini seçerek zamandan tasarruf edebilirsiniz. Hazır tuvaller hem profesyoneller hem de resim yapmaya yeni başlayanlar için en iyi ve en popüler seçenektir. Hazır tuvaller, astarlı ve astarsız olarak satılır. Astar, tuvalin gesso ile kaplandığı anlamına gelir. Gesso boyanın tutarlılığını artırır ve boyadaki kimyasalların kumaşa zarar vermesini önler. Gesso kullanılmadığında renkler genellikle daha donuk olur ve tuvalin dokusu dikkat çeker. Diğer bir hazır tuval seçeneği olan tuval panelleri, astarlanmış pamuk tuvalin sert bir tahtaya monte edilmesiyle yapılır. Resim yapmaya yeni başlıyorsanız ve sarf malzemelerine fazla harcama yapmak istemiyorsanız tuval panellerini deneyebilirsiniz. Paneller uygun fiyatlı, kompakt ve hafiftir. Özellikle dış mekan çalışmaları için en uygun tuval modellerden biridir. Bununla birlikte tuval panelleri genellikle uzun ömürlü değildir ve sadece öğrenci çalışmalarında kullanılır. 

Rulo Tuval Nedir 
Rulo halinde satışa sunulan tuvaller çok fazla resim yapan ve el işçiliğini seven profesyonel ressamlar tarafından yoğun olarak kullanılır. Astarlı veya astarsız olarak satışa sunulan çeşitli dokulara sahip pamuk veya keten tuvaller arasından seçim yapabilirsiniz. Bütün ruloyu satın almak ilk bakışta maliyetli görünebilir. Ancak bir rulodan çıkacak tuval sayısı düşünüldüğünde rulolar genellikle en ekonomik seçenektir. 

0 yorum: