|
Böcek kovucu kimyasallar apre işlemi ile kumaşa emdirilir. |
Günümüzde gelişmiş hijyenik standartları ile evlerimiz ve yaşam alanlarımız belirli bir dereceye kadar haşere ve böceklerden arındırılmış durumdadır. Ancak yaşam alanları dışında kalan ortamlarda ve özellikle açık havada çeşitli haşereler ve böcekler ile karşılaşmamız kaçınılmazdır. Haşere ve böcekler çeşitli bakteri ve enfeksiyonların taşınmasına ve insan ve hayvanlara bulaşmasına sebep olarak birçok hastalığa hatta ölümlere yol açabilmektedirler. Haşere ve böceklerle mücadele çeşitli kimyasallarla yapılan ilaçlamalar ile gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır ancak açık havada hava yolu ile dağılan ilaçlar yeteri kadar etki gösterememektedir. İlaçların yoğun bir şekilde uygulanması ise insan sağlığı açısından riskli durumlar oluşturmaktadır. Bu sebeplerle özellikle tarla, orman vb. açık alanlarda çalışanlar, bağışıklık sistemi düşük olan bireyler ve çocuklar, evler dışında barınma sağlamak zorunda olan ve dış ortama çıkarılan hayvanlar gözle görülen ve görülmeyen haşere ve böceklerden gelebilecek enfeksiyon ve bakterilere karşı risk altındadırlar.
Bahsedilen bu dezavantajlı durumların önüne geçilmesini sağlamak üzere insanlar ve hayvanlar için koruyucu kumaş ve bu kumaşlardan temin edilen giysiler geliştirilmektedir. Geliştirilen tekstil ürünlerinde böcek ve haşerelere karşı koruyucu etki, çeşitli kimyasalların tekstil ürününe emdirme yöntemiyle aplikasyonu ile sağlanmaktadır. İlaveten
kumaş yapısına katılan kimyasalın koku yayması ile de kovucu özellik kazandırılabilmektedir. Bu tür kimyasallar zaman dayanıklı olmamakta kumaş üzerinde kalması ise elbisenin normal şartlardaki ömrüne kıyasla çok az olmaktadır. Ayrıca bu kimyasallar insan sağlığına da zararlı olabilmektedir. Bunun önlenmesi böcek ve sineklerin yüzeye konmasına veya yaklaşmasının engellenmesine yönelik kimyasal kullanmadan kumaşın yapısal özellikleri ile sağlanmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir.
Bu uygulamalarda elde edilen kumaşlarda, özellikle sürtünme yolu ile vücuda girmeye çalışan böcek, kene ya da gözle görülmeyen bakterilerin temasını engellemek üzere kumaşın yapısal özellikler kazanması sağlandığında hem insan hem de çevre için zararlı olmayan, kimyasal kullanılmadan üretilen elbiseleri görebileceğiz.
2 yorum:
Böcek kovucu ihtiyacı; bu problemin önüne geçilmesi için losyon, sprey, bileklik gibi ürünler piyasada satılmaktadır. Ancak, koruyucu tekstil ürünleri tüm vücudu kapsayabildiği ve konforu nedeniyle daha kullanışlıdırlar. Bu tür koruyucu giysiler, böcek itici giysiler olarak adlandırılır. Onların işlevi, insanları genel olarak böcek ya da eklem bacaklıların ısırmasından korumaktır. Aynı zamanda uzun süreli koruma sağlaması için, bu giysiler birden fazla yıkamaya dayanıklı olmalıdır.
en önemli olanda sivrisineklerden koruyucu tekstil ürünleri geliştirilmesi ihtiyacı çünkü hastalık yapan hayvanlardır
Yorum Gönder
Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.