Yara Bantları Özel Olarak Üretilen Malzemelerdir. |
Yara bandı ya da yapışkan bandaj, vücut üzerinde yara olan yerlere yapıştırılarak yaraları korumak amacıyla özel olarak üretilmiş, üzerinde ilaç barındıran ve küçük şerit şeklinde hazırlanmış olan bir yara koruyucu banttır.
Yara bandında aranan özellikler
Yapışkan flasterli yara bantları yumuşak, bükülebilir ve yüksek emici özellikte olmalıdır. Nonwoven, bandın yaraya yapışmadığı ve temiz bir şekilde ayrılabildiği özel bir yapıya sahip olmalıdır. Viskon ve pamuk elyafları gerekli olan emici özelliği sağladıkları için ana madde olarak kullanılır. % 20'nin üzerinde sentetik elyaf ilavesiyle hacimlilik sağlanmış olur.
Bandın yaraya yapışmasını önlemek için, boşluklu, absorbent olmayan ancak salgının yaradan absorbent tabakaya hızlı bir şekilde geçişini sağlayan bir tabakaya sahiptir. Salgı kururken, yara bölgesinin absorbent tabakaya yapışması gibi bir tehlike söz konusu değildir. Salgı, absorbent tabakadaki kanallar aracılığıyla taşınır ve bu bölge kurur. Bant ayrıldığında, yara ve absorbent materyalin arası kırılır ve yaranın yüzeyi zarar görmez. Pratik olarak, yapışkan olmayan yüzeyin delikli filmlerden veya sentetik elyaflardan yapılması gerekir. Ancak, dokuma veya örgü gibi klasik tekstiller, nonwoven yara bantları için örtücülüğü sağlayan ve absorbent tabakaya bağlanmayan sentetik elyaflardan yapılır.
6 yorum:
yaraları örten, etraftan darbe almayıp çabuk iyileşmesini sağlayan,
gözle görünmeyenler içinse kifayetsiz kalan, insanoğlunun canını korumaya yarayan faydalı nesnelerden.
1920'de earle dickson karısının özellikle mutfak işlerinde yaralanmasına dayanamamış,gazlı bez ve selobant yardımı ile ilk ilkel yara bandını yapmış ve bu icadı ilk başta çok ilgi görmese de zamanla çok tutulmuştur.
yara bandının ilaç kısmında hangi maddeler bulunur yani yarayı iyileştiren asıl madde ne???
yara bandı iyileştirmez, hava alıp mikrop kapmasın diye bir süre yaranın üzerini kapatır zaten uzun kullanım tavsiye edilmez. yara bandı karısının mutfakta sürekli elini kesmesi nedeniyle: bir cerrahi bandın yapışkan yüzeyinin üzerine bir gazlı bez yerleştirerek, bunun üstünü de steril bir bez koyan bir koca tarafından bulunduğuna dair rivayetler var çok kompleks bir ürün değil.
Plaster, yara üzerine yapıştırılarak kullanılan, yarayı mikrop ve kirden koruyan, yaranın hareket etmesini önleyerek iyileşmeyi hızlandıran antiseptik ilaçlı bant, yara bandı.
yara bandı nedir, tıpta kullanılan tekstil malzemeleri, sağlık ve hastane tekstilleri, yara bantları nasıl yapılır, yara bandı üretim yöntemleri,
Yorum Gönder