Bebek diş kaşıyıcı, fitalat kullanılması en tehlikeli ürünlerdendir. |
Ftalatlar ya da ftalat esterler, ftalik asit esterleridir. Fitalat ismi ile anılan maddeler polivinil klorür (PVC) yapımında plastiklerin esnekleştirilmesi için kullanılmaktadır. Plastiklere üretim aşamasında eklendiklerinde uzun polivinil moleküllerin birbirleri üzerinde kaymasına izin verirler. Bu esterlerin suda çözünürlükleri düşük, yağda çözünürlükleri yüksek ve uçuculukları düşüktür.
Fitalat eklenen sert plastik maddeler; yumuşak, daha kolay işlenebilen, istenilen şekilin daha rahat uygulandığı, gevrekliğin azaldığı ve daha esnek bir plastik malzemeye dönüşür. Piyasada çok çeşitli kimyasal maddeler, plastikleri yumuşatmak için kullanılmaktadır; sağlığa zararlı olmayan yumuşatıcılarda vardır ancak maliyetinin düşük olması nedeniyle; üreticiler son yıllara kadar zararlı ftalat kullanmayı tercih etmiştir.
Günümüzde zararları kanıtlanan ftalat kullanımı yasaklanmıştır. Ülkemizde denetimler ithal ürünler için gümrüklerden ve piyasadan; yerli mallar için ise piyasadan ve üretim yerlerinden alınan numunelere uygulanan kimyasal testlerle yapılmaktadır.
Ayakkabı üretiminde de sert plastikler kullanılıyor. |
Hangi Ürünlerde Fitalat Olabilir
Plastik hayatımızın vazgeçilmez bir parçası ve günlük yaşamımızda pek çok yerde kullanılmaktadır. Günümüzde plastik malzemelerde zararlı fitalat türlerinin kullanımı azalsa da halen piyasada bu tür kanserojen etkisi olan ürünlere rastlanılmaktadır. Bu ürünlerin kendine has kötü bir kokusu vardır böylece kendini bir nebze olsun belli ederler. Ancak bunu kesin olarak anlamak mümkün değildir, bunun için belirli kimyasal testlerin uygulanması gerekmektedir. Bu tür kimyasallar; oyuncaklarda, alışveriş torbalarında, eldivenlerde, kişisel bakım ve kozmetik ürünlerinde (sabun, şampuan, oje vb.), ayakkabılarda, inşaat malzemelerinde ve tıbbi cihazlar ve malzemelerde (serumlar, kan torbaları, vb.), alüminyum folyolarda, deterjanlarda, kablo ve çatı izolasyonlarında, kırtasiye ürünlerinde (kalemler, silgi, boya malzemeleri, oyun hamurları, çantalar vb.), bebek araç ve gereçlerinde (emzik, biberon, alıştırma bardakları vb.) kullanılabilmektedir.
Fitalatlar. dünya üzerinde 1900'lü yıllardan beri kullanılıyor olmasına karşın, son yıllarda insan sağlığına yönelik zararlı etkileri olduğu anlaşılmıştır. En az 6 çeşit fitalat sanayide kullanılmakla beraber son yıllarda zararları ortaya konulan fitalat tipi kanseri tetikleme açısından diethylhexyl phthalate (DEHP) tipi, gelişimsel ve hormonal bozukluklar açısından da di-isononyl phthalate (DINP) tipleridir. Fitalatlı ürünler üzerinde yapılan çalışmalara göre, bu ürünlerin özellikle bebek ve çocuk gelişiminde rol oynayan hormanları etkilediği ve ilerleyen yaşlarda kısırlık, üreme sistemi bozuklukları ve kanserlere yol açtığı tespit edilmiştir. İnsanlara ve canlılara bulaşımı; solunum, ağız yolu (tükürük) ya da cilt teması ile olabilir. Bu zararlı maddeler vücuda ne kadar çok temas ederse, risk o kadar artar. Örneğin kullandığımız ayakkabı; deri ile temas ve terlemeyle üzerindeki zararlı kimyasalların ayağımıza geçmesine neden olabilmektedir. Kullanım süresi ve temas yüzeyi etkiyi artırmaktadır. Bu geçiş daha ince deri tabakasına ve hassas yapıya sahip bebeklerde daha kolay olmaktadır. Bebeklerin sık sık kullandığı: biberon, diş kaşıyıcı vb. ürünler direkt bebeğin ağzı ve vücudu ile temas etmektedir, bu nedenle risk bebek ve çocuklarda daha büyük boyutlardadır.
13 yorum:
bu denetimler gümrük ve ticaret bakanlığındaki denetmen ve denetmen yardımcıları tarafından yapılmaktadır, ekonomi bakanlığında da ürün denetmenleri var ama yaptıkları iş arasındaki fark nedir bilen varsa söylesin
ekonomi bakanlığı yapmıyor mu ürün denetmeleri diye biliyorum
fitalat denilen kimyasal çocuklarda zeka geriliğine de yol açıyormuş deniliyor. bebekken kullanılan malzemelere özel olarak dikkat etmek gerekiyor.
para için herşeyi yapar bu alçaklar ucuz maliyet ve daha fazla kar için kanserojen maddeler bile kullanabiliyorlar.
Ayakkabılarda kullanılabilecek Ftalat limitleri kanunlarla belirlenmiştir. İthal ürünlerin bu limitlerde olup olmadığını kontrol etmek amacıyla DTS kontrolörleri tarafından ayakkabılar denetlenmektedir.
- Ayakkabının test edilen bölümleri, Ftalat ihtimali olan her bolum test edilir. Yani tüm erişilebilen noktalar test edilir. Buna göre: - Taban - İç astar - Dış yüzey - Üzerindeki süslemeler.
- Teste tabi tutulmayan bölümler, Deri kısımlar, baskılı olmayan tekstil kısımlar, ulaşılamayan bölümler .
Denetim süreci ise şu şekildedir, Ürünler ülkeye geldikten sonra sistem üzerinden Elektronik imza ile başvuru yapılır. Bu başvuru neticesinde risk analizi sistem tarafından gerçekleştirilerek ürünlerden numune alınıp alınmayacağına karar verilir. Numune alınan ürünler gümrük ve ticaret bakanlığı ile anlaşmalı laboratuvarlardan birine gönderilir ve analizleri gerçekleştirilir. Bu analizler neticesinde üründeki kimyasal madde seviyesi uygun çıkar ise ithaline izin verilir uygunsuz çıkarsa ürünlerin yurda girişine izin verilmez. Ayrıca bakanlık tarafından da piyasaya sürülen ürünlerin denetimi yapılmaktadır. Kaçak yollarla girenlerde olabilir diye ve merdivenaltı imalat.
Okulların açılmasına az bir zaman kalınca bu tür kimyasal maddeleri duyuyoruz ama üreticiler bu zararlı maddeleri yılın 365 günü kullanıyorlar. Veliler azo boyar, fitalat, kadmiyum ve ağır metallerin kullanıldığı güvensiz kırtasiye ürünlerini almasınlar. Renkli kalemler, kokulu silgiler, çantalar, suluklar, ayakkabılar ve benzeri ürünler. Azo boyar maddeler, fitalat, kadmiyum ve ağır metal içeren ürünlerin kansere varan sağlık sorunları ortaya çıkıyor ve bu hain kimyasallar etkisini yıllarca sonra gösteriyorlar.
kadınlarda ve erkeklerde üreme kaybına; düşük ve prematüre oluşumuna neden olabiliyor, karaciğer hastalıkları, obezite hatta tip 2 diyabete bile neden olduğunu araştırmalar ortaya koyuyor. bu kadar tehlikeli ve etkileri aylar, yıllar sonra ortaya çıkıyor.
fitalat denetimleri çok sıkı yapılıyor. Bu konuda bilinç arttı, ftalat zararları konusunda bilgilenme var artık eskisi gibi değil.
phthalate free nedir, phthalate test, phthalate zararları, fitalat ingilizcesi ile phthalate testi nedir,
Ftalatlar, kanserojen maddelerdir. Ftalik asit esterleridir ve genellikle esnekliklerini artırmak için plastiklere eklenir. Sert plastik olan polivinilkloriti esnek plastiğe çevirmede kullanılırlar. Plastiklere eklendiklerinde uzun polivinil moleküllerin birbirleri üzerinde kaymasına izin verirler. Bu maddenin suda çözünürlükleri düşük, yağda çözünürlükleri yüksek ve uçuculukları düşüktür.
oyuncak kimyasal,tekstilde ayakkabıda zararlı maddeler,bebekler ve sağlık,ftalat kullanılan plastik malzemeler,ftalat nedir zararları nelerdir,piyasa gözetimi ve denetimi,kırtasiye ürünleri,
Phthalate free ne demek derseniz fitalat içermeyen sağlıklı ya da daha az zararlı ürünlerdir, Fitalat nedir zararları açıklanmış pek çok zararı var, Phthalate ZARARLARI Ftalat nedir, Phthalates nedir, Ftalatsız ne demek, Fitalat içermez ne demek, Fitalat Testi nedir, fitalatsız ne demek
Yorum Gönder