Tekstilde geri dönüşüm. |
Tekstilde geri dönüşüm, tekstil ürünleri neredeyse % 100 geri dönüştürülebilir olduğundan tekstil ve konfeksiyon endüstrisindeki hiçbir şey israf etmemek mümkündür. Geri dönüşüm tekstil ürünleri, bir yandan ekonomiyi canlandırırken aynı zamanda artan çevresel atık sorununa çözüm olduğu için bu yönde çalışmalar yapılmaktadır. Gerek tekstil üretimi sırasında çıkan atıklar gerekse tüketicilerin atıkları değerlendirilerek sektöre yeniden kazandırılması mümkündür.
Son yıllarda küresel çevre ve sürdürülebilirlik sorunlarının artmasıyla birlikte, petrokimya kaynaklarının sınırlı olduğu farkedilmiştir. Bu durum doğa ile bilimin gelişimi arasındaki dengeyi tehlikeye atmıştır. Bu nedenle hem çevreye hem de insani gelişmeye nasıl saygı duyulacağı, son yıllarda yapılan çalışmalar için zorlu bir konu haline gelmiştir.
Artan dünya nüfusu ve gelişmekte olan ülkelerin kalkınması ile birlikte lif tüketimi geçtiğimiz birkaç on yıldır sürekli olarak artmaktadır. Bu durum endüstri ve tüketim sonrası atıkların artmasına yol açmıştır. Avrupa geri dönüşümde ön sıralarda yer almasına rağmen 10 milyon tonluk tekstil tüketimi ile en büyük tüketici ve dünyada 2. büyük üreticidir. Şu anki nüfus artış oranı ve ekonomik eğilimlere göre 2025’e kadar Avrupa lif ve tekstil tüketimi yıllık 12 milyon tonu aşacaktır. Şu anda çelikte % 80, kağıtta % 65 ve plastiklerde % 30 oranında geri dönüşüm sağlanmaktadır, tekstiller ise % 15-20 oranı ile alt sıralarda yer almaktadır. Gerçekte Avrupa Birliği tüketicileri yılda 5.8 milyon ton tekstil ürününü ıskartaya çıkarmaktadır. Sadece 1,5 milyon ton tekstil ürünü tüketim sonrası geri dönüşümde kullanılmakta, çoğunlukla yardım kuruluşları ve endüstriyel kuruluşlarda değerlendirilmektedir. Kalan 4,3 milyon ton ise çok büyük miktarda kullanılmayan ikincil ham madde olarak ve çevrede oluşturduğu negatif ekolojik etki ile çöp alanlarına gitmekte veya belediyenin çöp fırınlarında yakılmaktadır. Tekstilde geri dönüşüm tüm endüstriler içerisinde altlarda olmasının yanında, problem, dünyayı koruma sorumluluğu ile toplum tarafından talep edilen, sürdürülebilir çevre için uyumlu bir stratejinin olmaması nedeniyle büyümektedir. Bu nedenlerle üretilen tekstil materyallerinin geri dönüşümle ekonomiye kazandırılması ihtiyacı kaçınılmaz şekilde bizi beklemektedir.
3 yorum:
Tekstil sektörü gelişimi ile çeşitli kimyasalların kullanılarak doğaya bırakıldığı bir alandır. Tekstil alanında ülkemiz oldukça gelişmiş olup dış ülkelerle ticaret yapmaktadır. Ülkemizde üretim ve hammadde maliyetleri düşük olduğundan dolayı tercih edilebilmektedir.
Tekstil Sektörünün Çevreye Verdiği Zararlar Nasıl Önlenir diye bir soru şöyle cevaplanır: Kullanılan kimyasallar doğada çözünür halde olması önemlidir. Tekstil fabrikalarında atık sus tesisleri bulunarak doğaya karışması önlenmeli. Bacalarda filtreler kullanılması durumunda koruma sağlanmalı. Atık sular arıtma tesislerine yönlendirilmelidir.
ayakkabı rengini değiştirmek gerçekten iyi bir geri dönüşüm. Uzun süredir giymediğim bir ayakkabım vardı kahverengi ve süet, rengini siyah olarak değiştirdim 10 lira kadar boya için harcadım, şimdi yeni gibi tekrar giyiyorum.
Yorum Gönder