Koruyucu kıyafet (Alm. Schutzkleidung, Fr. vêtement protecteur, İng. protective clothing), çalışanların vücutlarını ve iç giysilerini korumak için işyeri koşullarına göre giyilen özelde sıcağa, ışımaya, suya vb. dayanıklı olabilen koruyucu giysiye denir.
Koruyucu giysiler kişinin zararlı maddelere, kötü çevre koşullarına maruz kalma riskini önlemek ve bu riskten korunmasını sağlamak ve/veya bu riski azaltmak için giyilen giysilerdir. Çeşitli risk ortamlarında çalışan itfaiyeciler, güvenlik personeli, otomobil yarışçıları, tıbbi personel, ağır sanayi işçileri v.b. insanların dış etkenlerden korunması amacı ile üretilen kıyafetlere koruyucu giysiler denir. Bu giysilerin özellikleri kullanıldıkları sanayi dalının ihtiyaç ve beklentilerine göre değişir. Bu tip giysiler yüksek sıcaklığa dayanabilen ve yüksek mukavemete sahip olan yüksek performanslı lifler veya iplik yapılarında yapılan küçük değişiklikler ve çeşitli apreler ile üretilirler. Koruyucu giysilerde en önemli husus insan hayatının korunmasıdır. Ayrı bir tekstil materyalinden çok giysinin kendisi koruma sağlar. Bu alanda kumaş tüm koruyucu giysilerde ve diğer koruyucu tekstil ürünlerinde kritik unsurdur. Giysiyi giyen kişi ve potansiyel yaralanma kaynağı arasındaki güvenlik bari yeri olarak, bir kazanın kurbanı tarafından yaşanan yaralanma derecesini belirleyecek olan kumaşın özellikleridir.
Koruyucu kıyafet, insan vücudunu ve giysilerini, dış etmenler, insan sağlığına zararlı ortamlar, radyoaktif maddeler ile kirlenmesini önlemek amacı ile kumaş, lastik veya çeşitli plastik maddelerden yapılmış, laboratuvar gömleği, tulum, eldiven, çizme vb. giysilerdir.
Koruyucu kıyafetler kişisel giyecekleri örtmekte olan ve yerine geçen, bir veyahut birden daha fazla tehlikeye karşı çalışanları, işçileri ve insanları koruması amacı ile tasarlanan koruyucuları ihtiva eden giyeceklerdir. Koruyucu kıyafetler için standart numarası ise TS EN 340´dır.
Ek olarak koruyucu kıyafetlerin ilgili ürün standartlarında belirtilmiş olan testleri en az birinden asgari düzeyde performans göstermesi gerekmektedir.
Özel koruyucu kıyafetler, iş yerini, ürünleri veya çevreyi insanların kirliliğinden ve tehlikelerden korumak için kullanılan giysileri ve çalışanları yaralanmadan veya zarar görmekten korumak ve belirli bir koruyucu işleve sahip giysilerdir. Koruyucu fonksiyona göre, özel koruyucu giysiler şu bölümlere ayrılabilir:
1-) Alev ilerletmeyen giysiler;
2-) Asit ve alkali kimyasal koruyucu giysi;
3-) Antistatik giysiler;
4-) Koruyucu giysi kaynağı;
5-) Yağa dayanıklı giysiler;
6-) Su geçirmez giysiler;
7-) Canlı çalışma için ekranlama kıyafeti;
8-) X-ışını koruyucu elbise;
9-) Mikrodalga radyasyondan korunma kıyafeti;
10-) Orman yangından korunma kıyafeti; vb.
Koruyucu kıyafetlerle ilgili standartlarda aşağıdaki testler uygulanmaktadır;
- Spektrofotometre ile renk tayini testinde ilgili ürünler ve metotlar standardına göre yüksek görünürlülük özellikli kıyafetlerin renk tayini testi yapılmaktadır.
- Sınırlandırılmış alev yayılması testindeyse ilgili ürünü standardına göre numunelerin sınırlandırılmış alev testi ile tamamlanmaktadır.
- Yüksek görünürlük özellikli kıyafetler için güneş ışığına maruziyete karşı renk haslığı testinde ürün standardına göre olan yüksek görünürlük özellikleri bulunan kıyafetlerin güneş ışığına maruziyete karşı renk hassaslığı testi yapılmaktadır.
- Delinme testinin aşamalarında ise ilgili ürün tüm standardına göre numunelerin delinmeye karşı dayanımının testleri yapılmaktadır.
- Yırtılma ve kopma testlerinde ise sunulan ilgili üründe standartlara göre numunelerin gerilmesi, kopması ve yırtılmaya karşı dayanımının testi yapılmaktadır.
1 yorum:
Koruyucu kıyafet (Alm. Schutzanzug, m; Fr. survêtement protecteur, m; İng. anti-exposure suit) uçk. Pilotlar için suya batma dahil olmak üzere, ıslak ya da soğuk ortama maruz kalınması durumunda soğuma veya diğer zararlı etkileri azaltmak üzere tasarlanmış giysilerdir.
Yorum Gönder