Tekstil ve Moda

Alcantara Kumaş Nedir, Alcantara Kumaş Özellikleri

Alkantara döşemelik kumaş
Alcantara ya da alkantara yaygın kullanımı olan sentetik kumaşın marka adıdır. Yumuşak, süet benzeri bir mikrofiber tüylere sahiptir ve dayanıklılığıyla dikkat çekmektedir. Piyasada alkantara deri veya alkantara döşeme olarak bilinir, otomotiv uygulamalarında, araç iç kaplamasında deri ve vinilin yerine yaygın olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda tasarım, moda, tüketici elektroniği ve denizcilik endüstrilerinde de kullanılmaktadır. 

Alcantara, 1970'lerde Miyoshi Okamoto tarafından geliştirildi ve ilk olarak İtalyan Alcantara şirketi tarafından üretildi. Alkantara kelimesi Arapça kökenlidir (Arapça: القنطرة, al-qantara) ve köprü anlamına gelir. Alcantara, gelişmiş bir lif çekim işlemi (çok düşük denyeli iki bileşenli sea-island elyaflarından üretilir) ile birbiriyle etkileşime giren kimyasal ve tekstil üretim işlemleri (iğneleme, cilalama, emprenye, ekstraksiyon, terbiye, boyama vb) ile üretilir. 

Alcantara Kumaş Tarihi 
Malzeme, 1970'lerin başında Japon kimya şirketi Toray Industries'de çalışan bir bilim adamı olan Miyoshi Okamoto tarafından geliştirildi. Aynı şirketin Ultrasuede adlı başka bir ürünüyle aynı teknolojiye dayanıyordu. 1972 civarında, İtalyan kimya şirketi ENI ile Toray arasındaki ortak girişim, malzemenin üretimi ve dağıtımı amacıyla Alcantara SpA'yı kurdu. Şirketin sahibi artık Toray ve Mitsui'dir. 

Alcantara Kumaş Özellikleri 
Alcantara, daha fazla dayanıklılık ve leke direnci sağlayan yaklaşık % 68 polyester ve % 32 poliüretandan oluşur. Malzemenin görünümü ve dokunma hissi süetinkine benzer ve yanlışlıkla bu şekilde tanımlanabilir. 

Bazı alcantara kumaş çeşitleri, hem mobilyalar hem de otomobil uygulamaları için belirli yangın standartlarını karşılamak amacıyla alev geciktiricili özelliğe sahip olarak üretilmektedir. 
Alkantara kumaşlar, genellikle otomobil sektöründe döşemelik kumaş olarak tercih edilmektedir. 
Alcantara Kumaş Kullanım Alanları 
Sağlam ve yumuşak bir dokuya sahip olan alkantara kumaşlar polyester ve poliüretan ipliklerin karışımından elde edilen bir kumaş çeşididir. Alcantara uygulamaları arasında mobilya, giyim, mücevher, koruyucu kasklar ve otomobiller yer alıyor. İkincisinde, birçok üst düzey orijinal ekipman üreticisi otomotiv tedarikçisi tarafından oturma yerlerinde, ön panel kaplamalarında ve tavan kaplamalarında kullanılmaktadır. Birçok performans odaklı araçta direksiyon kaplaması olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Louis Vuitton birçok çantasında alcantara astarları kullanıyor. Moda tasarımcısı Marc Jacobs ile Takashi Murakami işbirliğinde ortaya çıkan beyaz Multicolor Monogram çantaların parlak fuşya alcantara kumaş astarı vardır. 

Alcantara'nın benzersiz dokusu ve lüks hissi, silinerek temizlenebilmesi sebebiyle telefon kılıfları, cüzdanlar, perdeler, duvar kaplamalarına, kanepe, koltuk döşemelerinden yat döşemelerine kadar pek çok farklı alanda ve moda endüstrisinde aranan bir malzeme haline getiriyor. 

Alcantara Kumaş Esnek Midir 
Alcantara esneme payı düşük olan bir kumaş olma özelliği taşımaktadır. Bu bakımdan yarı esnek bir kumaş olarak nitelendirilebilir. 

Alcantara Kumaş Yıkanınca Çeker Mi 
Alacantara kumaş türü suya karşı sahip olduğu yüksek dayanımı bakımından çekme payı yok denecek kadar olan bir nitelik barındırmaktadır. Bu özelliği bakımından otomotiv sektöründe yaygın olarak tercih edilen döşemelik malzemeler arasında yerini almaktadır. 

Alcantara Kumaş Sıcak Tutar Mı 
Alacantara kumaş soğuk havalarda sıcak tutan bir yapıya sahip olan kumaş türlerinden biri olma özelliği taşımaktadır. Bu özelliği bakımından özellikle lüks otomobil markaları tarafından araç içi döşemelerinde en fazla tercih edilen döşemelik kumaş türleri arasında yerini almaktadır. 

2 yorum:

Alkantara kumaşlar, polyester ipliklerden ve poliüretan iplik ile belirli bir oranda karıştırılarak elde edilen bir kumaş çeşididir. Sağlam ve yumuşak yapılı bir kumaştır. Perdeler, duvar kaplamaları, kanepe ve koltuk döşemelerinde kullanılır. Silinerek temizlenebilir. Kuru temizleme de yapılır. Yat döşemesi ve otomobil döşemesinde de tercih edilmektedir.

Alcantara direksiyon kaplama ile direksiyonum her zaman rengarenk