|
Mikrofiber kumaşlar. |
Mikrofiber, çok küçük elyaflı veya lifli sentetik bir kumaştır. Bu mikrofiberin çapı, ipek ipliğinden bile daha küçük olup, bir saç teli çapının beşte biri kadardır. Mikrofiberlerin en yaygın türleri, polyesterden, poliamidden ya da
polyester, poliamid ve polipropilen birleşiminden yapılır.
Mikrofiber kumaşları, her yerde görüyoruz; paspaslardan mobilyalara, spor giysilerden havlulara - peki mikrofiber tam olarak nedir? Ve onu bu kadar çok yönlü yapan nedir? Mikrofiber kumaş, son derece ince, hatta bir ipekten daha ince olan (insan saçının çapının yaklaşık beşte biri) sentetik bir elyafı ifade eder. Kesin olarak, bir mikrofiber bir denyelik iplikten daha ince olmalıdır. Mikrofiber, yaratıldığı liflere bağlı olarak özellik bakımından değişiklik gösterebilir. Bu, doğal dokuma malzemelere göre birçok avantajı olan inanılmaz derecede farklı alanlar uyarlanabilir bir kumaş elde edilir.
Mikrofiber neyden yapılır
Mikrofiberin yapıldığı en yaygın sentetik malzeme türü polyesterdir, ancak kumaşın ne olacağına bağlı olarak naylon ve diğer poliamid türleri de kullanılabilir. Görünüşe göre bu, doğal kumaşlar kadar çevre dostu görünmeyebilir, ancak polyester mikrofiberlerin üretim sürecinde kesinlikle hiçbir pestisit kullanılmadığını ve boyama yöntemlerinin daha az atık su ile sonuçlanan bir üretim yöntemi olduğunu belirtmek gerekir. Nispeten, pamuğun boyama işleminde büyük miktarda suya ihtiyaç vardır.
Üreticiler, ürettikleri şeye bağlı olarak mikrofiberin belirli özelliklerini kullanmak için çeşitli elyaf türlerini, boyutlarını, uzunluklarını ve şekillerini değiştirir ve birleştirir. Örneğin, belirli tipte lifler kullanarak kumaşı su emici veya ekstra yumuşak hale getirebilirler.
Mikrofiber ne için kullanılır
Mikrofiber, onu inanılmaz bir ürün yelpazesi için kullanışlı kılan çok sayıda arzu edilen özelliğe sahiptir.
Mikrofiber için en yaygın kullanımlardan biri temizlik ürünleridir; özellikle bezler ve paspaslar. Kendi ağırlığının yedi katına kadar su tutabilmek elbette dökülen sıvıları emmeyi kolaylaştırır, ancak en kullanışlı kısmı mikrofiberin kirli yüzeylerden bakteri toplayabilmesidir. Üretim süreci sırasında, lifler daha küçük liflere bölünür ve bu da onları kiri toplamada ve tutmada inanılmaz derecede etkili kılar. Bunun yanı sıra, mikrofiberler çoğu yüzeyden bakteri ve virüsleri tutar ve bünyesine yakalayabilir. Patojenler organik maddeyle beslenir, bu nedenle mikrofiber bezlerin sentetik kalitesi, kalan bakterileri etkili bir şekilde yakalayıp yok edebilecekleri anlamına gelir. Bu durum, mutfaklarda, hastanelerde ve kullanıldıkları her yerde mikropların ve hastalıkların yayılma riskini azaltır. Küçük lifler ayrıca mikrofiberin aşındırıcı olmadığı anlamına gelir, bu nedenle temizlik solüsyonlarıyla birlikte kullanıldığında bile hiçbir yüzeye zarar vermez.
Su emici kalitesi, mikrofiber'i atletik giyim üretiminde de popüler bir seçim haline getirir. Kumaşın doğası, nemi kullanıcının vücudundan uzaklaştırarak terlemesine rağmen serin ve kuru kalmasını sağlar. Çok elastik olması, giysinin hem rahat hem de dayanıklı olabileceği anlamına gelir.
Emici mikrofiberden farklı olarak, mikrofiber normal giysiler veya mobilyalar için kullanıldığında, emici olması gerekmediği için lifler daha küçük liiflere bölünmez - sadece yumuşak ve rahattır. Ceketler veya etekler gibi giysiler için sağlam ancak yumuşak malzemeler oluşturmak için kullanılabileceği gibi, hakiki süet deriden daha ucuz olan hayvansal kaynaklı olmayan bir imitasyon süet haline getirilebilirler. Deriyi taklit etme yeteneği, onu moda aksesuarları ve mobilya döşemeleri için popüler bir seçim haline getirir.
Mikrofiber kökenleri
Mikrofiber her gün kullanılmasına rağmen, hiç kimse ilk nerede geliştirildiğinden % 100 emin değil. Bulunuşuna dair en ilginç hikayelerinden biri, Japonlar tarafından 1970'lerde kadınlar için hafif ve güzel mayolar yaratmak için icat edilmiş olmasıdır. Mayolar suyu emdiği ve çok ağırlaştığı için bu hezimet gibi bir başarısızlık olmasına rağmen, Avrupalılar mikrofiber 10 yıl sonra yeniden geliştirdiler ve temizlik amaçlı son derece emici bir kumaş olarak pazarladılar.
Mikrofiber türleri
İki ana mikrofiber türü vardır; düz doku mikrofiber ve bölünmüş doku mikrofiber. Bu, elyafları ve üretim sürecinde ayrıldıklarını ifade eder.
Bölünmüş doku
Bölünmüş örgü" mikrofiber, üretimde bölünen liflerle yapılır. Bu, yüzey alanını arttırır ve sonuç olarak malzeme tarafından daha fazla su emilebilir. İplikler ayrıldığında, aşındırıcı olmadan küçük kir parçacıklarını toplamak için mükemmel olan binlerce küçük halka oluşur.
Düz doku
Düz örgü mikrofiber, bölünmüş örgünün yarısı kadar nem emme kapasitesine sahip olduğundan temizlik veya spor giyim için üretilmemiştir.
Bir bezin bölünmüş mü yoksa düz dokuma mikrofiber mi olduğundan emin değilseniz, elinizi ürünün yüzeyi üzerinde gezdirmeniz yeterlidir. Lifler cilde yapışıp elimizi yakalıyorsa temizlik bezlerinde olduğu gibi bu bölünmüş lifler ile yapılan kumaştır.
Mikrofiber Avantaj ve Dezavantajları
Tüm ürünler gibi, mikrofiberin hem avantajları hem de dezavantajları vardır. Mikrofiberin esnekliği, onu çok yönlü ve dolayısıyla ihtiyaçlarınıza göre uyarlanabilen çok avantajlı bir ürün haline getirir.
Avantajlar
- Aşındırıcı değildir, yüzeylere zarar vermez.
- Hijyeniktir.
- Dayanıklıdir.
- Dokunulduğunda yumuşaktır.
- Anti bakteriyel kimyasallarla apre edilebilir.
- Hafiftir.
- Su geçirmez.
- Su emici.
- Doğru bakılırsa uzun ömürlüdür.
Dezavantajları
- Özel bakım gerektirir.
- Yüksek üretim maliyeti ve fiyatları vardır.
0 yorum:
Yorum Gönder
Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.