Astar kumaşı, tekstil ve giyim sektöründeki ürünlerin iç yüzeylerinde kullanılan ara malzemedir. |
Astar (Alm. Futter, Fr. doublure, İng. lining), temiz ve düzgün bir görünüm vermek ve kullanım kolaylığı sağlamak amacıyla başta giysiler olmak üzere: elbise, ayakkabı, çanta, perde gibi şeyleri daha dayanıklı kılmak için kumaşın ya da derinin iç yüzüne geçirilen kumaş ya da deriden, daha ince olan ara malzemelere denir. Astar kumaşlar, giysinin iç detaylarının kapatılmasını sağlayarak giyip çıkarmayı kolaylaştıran, böylece giysinin esnemesini ve vücut ile temasını engelleyen, ömrünü uzatan ve genellikle polyester, poliasetat gibi sentetik liflerden farklı yapılarda dokunan kaygan kumaşlardır.
Astarlamanın, astar kullanılmasının amaçları:
- Giysiye ısıtıcı özellik katmak,
- Kışlık elbiselerde rahatlığı ve konforu arttırmak,
- Kumaşın dayanıklılığını arttırmak.
- Giysinin esnemesini önlemek ve formunu korumaktır.
Astarlık kumaşlar genellikle sentetik liflerden (polyester, poliamid gibi) elde edilir. Astarın yumuşak ve ince olanı tercih edilmelidir. Ancak manto, palto ve pardösü gibi kışlık giysiler için durum değişebilir. Bu giysilerde müflon, elyaf, peluş, kürk gibi sıcak tutan astarlıklar tercih edilebilir.
9 yorum:
yüz verince astar istemek sözü de astar kelimesinden geliyor galiba tekstil ile ilgili bir söz anlamı ise küçük bir ilgi gösterince, bundan cesaret alarak daha fazlasını istemek, haddini aşıp kendine ait olmayan başka şeylere de göz dikerek onları da istemek anlamına geliyormuş.
astar demişken bu da var, astarı yüzünden pahalı olmak veya pahalıya gelmek sözü anlamı ise bir işin ayrıntılarına harcanılan para veya emek, elde edilen sonucun değerini aşmak demek.
astar elbisenin iç yüzeyine uygulanan yumuşak ve hafif kumaş ürünlerdir, astar bir konfeksiyon terimidir.
Astarlık, bir giysi parçasına lüks, düzgün bir görüntü vermek ve yapısal destek sağlayarak bir giysinin iç dikim detaylarını gizlemek için kullanılan altta kullanılan kumaştır. Bir astar aynı zamanda bir giysinin drapesine tokluk verir ve giyimi rahat hale getirir.
iç astar nedir peki, açıklayalım: dikiş yerleri birleştirilmeden ve tela uygulanmadan önce giysi kumaşı ile aynı şekilde kesilen ve altına yerleştirilen; genelde ısmarlama çalışılan giysilerde kullanılan yumuşak kumaş katıdır. Giysi ile astar arasına, sıcaklık ve tokluk eklemek için yerleştirilen Müslin veya tüylü kumaş olup; ısmarlama çalışılan etek ve paltolarda veya perdelerde tokluk eklemesi ve ışığı eklemesi için kullanılır.
Astar ne demek? TDK ya göre anlamı nedir
Astar kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. Astar, Farsça dilinden Türkçe'mize geçmiştir. TDK'ye göre astar kelimesi anlamı şu şekildedir:
- Giyecek, perde, çanta, ayakkabı vb. şeylerde, kumaşın veya derinin iç tarafına geçirilen ince kat.
- Sıvanacak, boyanacak yerlere boyadan önce sürülen kat.
- Gemicilikte bir şeyi sağlamlaştırmak için kullanılan bez, halat, ağaç vb.
Astarlamak ne demek kısaca: Bir giysinin iç kısmını gizlemek, korumak, süslemek amacı ile ince kumaş geçirme işlemine denir.
giyside astar ne,elbisede astarın amacı nedir,astar ne demek,astan neden kullanılır,astar niçin yapılır,astar tanımı tekstil,
astar İngilizce'de interlining, lining, undercoat, back cloth, back gray gibi anlamlara gelir.
Yorum Gönder