Tekstil ve Moda

Sea - Island Nedir

Sea island liflerinin elde edilme süreci. 

Deniz-ada (sea-island) lif üretimi, matris fibril yöntemi olarak da adlandırılır. Bu yöntemle üretilen lifler, teknik olarak üretimi ve kullanımı karmaşık yapılardır. 

Ada (island) veya fibril diye adlandırılan kısımda genellikle poliamid (PA), poliester (PES) veya polipropilen (PP) gibi polimerler kullanılır. Deniz veya matris olarak adlandırdığımız kısımda ise polistiren (PS), suda çözünebilen PES, plastize ya da sabunlaştırılmış polivinilalkol (PVA) kullanılır. Bu lifler gerekli orandaki iki polimer karışımından çekilir ve bir polimer ikinci eriyikte damlacık şeklinde asılı kalır. Bu yöntemle aynı zamanda mikro lif eldesi yapılmaktadır. 
Deniz ada bikomponent liflerin kesit görünümü. 
Sea-island mikrofiber lifler: 
Ultra ince mikrofiber lifler, ileri eğirme teknolojisi ile heterojen polimerden lifler üretilerek ve alkali son işlemden geçirilerek yapılır. Ada-deniz bikomponent liflerin üretiminde PES/PA veya PES/PES ikilisi kullanılmaktadır. 

Sea island iplik, sea island lifler konjuge çekim işlemi sonrasında elde edilen, alkali redüksiyon prosesi suda çözünebilen, polyester kısmını yalnız bırakarak heterojen yapının filamentlere ayrılması sağlanır. Ultra mikro filament yapısıyla yumuşak süet bir tuşe oluşur. Özellikle kadife döşemelik kumaş ve kadın üst giyim, dokuma ve örme kumaşlarında kullanılır. Döşemelik kumaş, süet kumaşlar, ayakkabı kumaşları (suni deri), ıslak mendil ve kadın giyim kumaşları kullanım alanlarıdır. 

2 yorum:

bu lif için bir yazıda denizde adacık denildiğini okudum ne kadar tatlı bir isim değil mi, sanırım türk literatüründe sea-island tabiri tam oturmadığı için değişik isimleri olabiliyor deniz ada, adacık lifi, ada lifleri, yüzen ada lifi, adacık lifi, denizdeki adalar vb.

sea-island iplikler, denizsiz ada lifleri, tekstilde sea and island fiber ne demek, deniz ve ada lifleri, deniz adacık lifleri nedir