Tekstil ve Moda

Meltblown Nedir, Meltblown Kumaş Ne Demek

Meltblown tekniği ile üretilen nonwoven kumaş. 
Meltblown ya da eriyikten püskürtme tekniği (melt: eriyik, blown: püskürtme), düşük viskoziteli polimer maddeler için uygun olan bu yöntemde; sonsuz elyaf serme yönteminde olduğu gibi termoplastik polimer granülleri ekstrüder ile eritilmekte, filtrelemekte ve erimiş biçimdeki polimer pompa vasıtasıyla basınçlı hale getirilmektedir. Bu sistemde liflerin oluşturulduğu farklı biçimde tasarlanmış püskürtme başlığı ile sonsuz elyaf serme işlemine göre daha ince (1-5 μm) kesikli lifler elde edilmektedir. Püskürtme başlığı içerisinde; erimiş haldeki polimerin düze deliklerinden geçerek filamentleri oluşturduğu noktada iki yandan verilen yüksek basınçlı sıcak hava etkisi ile filamentler mikron seviyesinde inceltilmekte ve kesikli hale getirilmekte ve vakumla birlikte delikli bir kumaş üzerine biriktirilmektedir. Biriktirici düz olabileceği gibi, silindirik biçimde de bulunabilmekte ve üzerindeki emiş vasıtasıyla liflerin düzgün biçimde biriktirilmesini sağlamaktadır. Bu sistemde lifler tam soğumadan biriktiriciye ulaştığından, birbirlerine yapışmakta ve ekstra bağlama işlemine gerek duyulmayabilmektedir. 

Meltblown kumaşlar genel olarak filtre, tıbbi maske, ses yalıtım, endüstriyel temizlik gibi alanlarda kullanılmaktadır. Medikal maskelerde filtrelemeyi sağlayan en önemli katman, meltblown katmanıdır. Genellikle % 100 polipropilen (PP) malzemeden üretilen meltblown kumaşlar istenilen gramajda üretilebilirler. Benzer şekilde UV katkılı, anti statik, hidrofilik ve yanma geciktirici gibi özellikleri bulunmaktadır. Polipropilen dışında termoplastik poliüretan (TPU) ve PBT (polibütilen tereftalat) meltblown kumaşlar da üretmektedir. 

Meltblown kumaşlar spunbond kumaşlara göre daha pahalıdır. Çoğu maske üreticileri 3 katmanlı olarak tıbbi yüz maskelerini üretmektedir. İlk ve son katman spunbond, ortadaki katman ise meltblown olmaktadır. Mikrofiber yapısı sayesinde daha sık lif yapısına sahiptir. 0.5 - 5 mikron çaplı mikrofiberler spunbond malzemeye göre daha yüksek filtreleme kabiliyeti göstermektedir. 

3 yorum:

Meltblown (melt: eriyik, blown: üfleme), bir polimer eriyiğinin yüksek hızlı üfleme gazı ile çevrili küçük nozullardan ekstrüde edildiği bir mikro ve nanofiber üretim yöntemidir.

bir zamanlar meltblown kumaşı kimse bilmezdi şimdi herkesin bir fikri var

3 katlı maskede kumaş isimlerini açıklamanız çok yardımcı oldu