Tekstil ve Moda

Spunbond Nedir, Spunbond Kumaş Özellikleri

Spunbond nonwoven kumaş. 
Spunbond tekstil sanayisinde farklı uygulama alanlarında kullanılan tamamen polipropilen ham maddelerden elde edilen dokusuz kumaşlardır. Spunbond, % 100 polipropilen (PP) ham madde kullanılarak üretilen, tekstil sanayisinde çok çeşitli uygulamalarda kullanılan bir kumaş türüdür. 

Spunbond kumaş dokusuz ve örgüsüz bir yapıya sahiptir. Geri dönüştürülebilir ve yaklaşık 90 C° ye kadar dayanıklılık gösterir. Bu kumaş türünü diğerlerinden ayıran en önemli özellik dokuma işlemi yapılmamış ve örülmemiş olmasıdır. 

Sonsuz Elyaf Serme (Spunbond) Tekniği 
Bu teknik; filament üretimi, filament çekme/germe, filament yayma işlemlerini kapsamaktadır. Filament oluşturma kısmı, kuru eğirme, yaş eğirme ya da eritme ile eğirme gibi birçok yöntemle mümkün olmasına rağmen; işlem kolaylığı ve ekonomikliği nedeniyle eritme ile filament üretimi yaygın olarak kullanılmaktadır. Elyaf cipsleri ekstrüderde eritilmekte, pompa vasıtasıyla delikli düzelerden sabit basınç altında püskürtülmektedir. Oluşan filamentler soğutulmakta, lif yapısındaki moleküllerin düzgün yönlendirilmesi amacıyla germe işlemine maruz bırakılmaktadır. Bu hale getirilen filamentler; yüzeyi delikli, emişli bant üzerine serilerek tülbent oluşturulmaktadır. Sistemi takip eden bağlama yöntemlerinden biri ile filamentlerin birbirine tutundurulması sağlanarak dokusuz kumaşlar elde edilmekte olup, ısıl bağlama yönteminin kullanılması oldukça yaygındır. 

Bu teknikle elde edilen nonwoven yüzeyler spunbond olarak adlandırılır. Spunbond, tekstil sanayisinde çok çeşitli uygulamalarda kullanılan genellikle % 100 polipropilen ham maddeden elde edilmiş ve diğer kumaşlardan farkı dokusuz yüzeyler (non-woven: dokuma olmayan) olarak tanımlanan bir tekstil kumaş türüdür. 

Tamamen geri dönüştürülebilir olan spunbond kumaşı 90 °C sıcaklığa kadar dayanıklıdır. Spunbond kumaşlar hidrofobik (su geçirmez) ve hidrofilik (su tutan) türleri mevcuttur. Ayrıca UV dayanımı sağlayacak ilave katkılar ile güneş ışınlarına karşı dayanıklılığı arttırılabilir. Spunbond kumaşlar antibakteriyel özellikte olup 8 gramdan 200 grama her renkte üretilebilir. 

Çok katlı yapısından dolayı 3 mikrona (insan saçı yaklaşık 50 - 70 mikron) kadar % 99.8'e varan alerjen ve toz tutucu özelliğine sahiptir. Dokusu sentetik olduğu için su ve nemden etkilenmez. 

0 yorum: