Tekstil ve Moda

Dar Dokuma Nedir, Dar Dokuma Kumaş Ne Demek

Kanvas, bez ayağı, balık sırtı, desenli dokumalar dar dokumada en çok kullanılan türlerdir. 
Dar dokuma, bant dokuma ya da çapana (Alm. Schmalgewebe, Fr. tissu étroit, İng. narrow woven fabric) genel olarak eni 50 santimetreyi geçmeyen kumaşlara denir. Dokuma çözgü yönlüdür. Dar kumaşlar, yapılarına ve kullanım yerlerine göre; kolon, bank, şerit, lastik, kordon olarak adlandırılan, 0,5 cm'den 50 cm'ye kadar genişlikte dokunarak ya da örülerek elde edilen eni dar kumaşlardır. Dokuma şerit olarak da bilinmektedir. Tek başlarına kullanımı olmayan bu malzemeler bazı sektörlerin vazgeçilmez elemanlarıdır. 

Hazır giyim, ev tekstili, ayakkabı, otomobil, savunma, elektroteknik, sağlık ve işçi güvenliği (emniyet) sektörlerinde kullanım alanı bulan dar dokumalar, elastik veya şerit şeklinde dokunur. Dar kumaşlarda kullanılan iplik çeşitlerine göre (pamuk, polyester, polipropilen, viskon, naylon) kurdele, grogren şerit, yatak şeridi, balıksırtı gibi diğer dokumalar da üretilebilir. 

Dar dokuma kumaş nedir, ne amaçla neyden ve nasıl yapılır, kullanılan teknikler nelerdir 
Dar (kolon) dokumalar, ürünün kenarında çapraz yönde birbirine geçen, düzenli bir iplik sıklığına ve kapalı bir yüzey görünümüne sahip yüzeyler ve kurdelelerdir. Dar dokuma aslında tamamı ile gündelik hayatımızda vardır. Kullandığımız iç; çamaşırı, çantamızın lastiği, kıyafetlerimizin deseni, kıyafetlerimizin etiketi daha bir çok gündelik eşyalarımız dar dokuma tezgahlarından geçerek bize ulaşır. Kelime olarak yabancısı olsak da mutlaka dar dokuma kumaşa sahibizdir. 

Dar dokumada kullanılan iplikler elastik olanlar ve olmayanlar olarak da gruplanabilir. Elastan iplikler bırakıldığında bir araya gelebilen özelliğe sahip iplik türüdür. Bildiğimiz lastik buna örnektir. 

Dar dokuma giyim sanayinde kullanılır. Dekoratif, düz elastik bantlar, kurdele, cırt bant ve bir çok işlevsel ürünlerde görebiliriz. Tekstil ve giyim sanayinde, evimizdeki koltuktan, perdemize, iç çamaşırı lastiğinden, çantamız da ki bağa kadar bir çok üründe kullanılmaktadır. 

Dar dokuma sanayi alanında işlevseldir ve kullanılan ürünler üretir. Sanayi tip dar dokumalar ise, hareket iletim kayışları ve otomobil lastiği yapımında ki kord bezleri, yangın söndürme hortumları bunlardan birkaçıdır.  

4 yorum:

dar dokuma kumaşlar aslında dokuma kumaş tekniği ile üretilmediği için dokuma kumaş olarak adlandırılmazlar. Bu teknik örme ve dokuma tekniği dışında üçüncü bir yöntem olarak kabul edilir.

Dokuma Şerit Ürün Çeşitleri

Dokuma şerit ürünleri olarak bilinen ürünleri endüstriyel alanda birçok sektörde kullanıma yer açılan çalışmalardır. Farklı desen ve renk seçenekleri ile hazırlanmakta olan ürünlerin alım işlemlerinde dokuma şerit çeşitleri arasından da tercihinizi kolaylıkla yapabilirsiniz. Dokuma şerit çeşitleri arasından seçimlerinizi yaparken tercihinizi kullanım alanınıza göre belirleyerek ürün alım işleminde bu kriteri kullanma şansınız da bulunuyor. Aşağıda üretimi yapılmakta olan ve en çok tercih edilen dokuma şerit çeşitleri sıralanıyor. Bu ürünler arasından da özellik olarak sizin kullanımınızda ideal olan ürün çeşidini belirleyerek satın alam işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

- Balıksırtı dokuma şerit
- Simli dokuma şerit
- Fantezi dokuma şerit
- Biye dokuma şerit
- Kanvas dokuma şerit
- Baskılı dokuma şerit
- Jakarlı dokuma şerit
- Saçaklı dokuma şerit

Dar dokuma kumaşlar yapılarına ve kullanım yerlerine göre; lastik, şerit, kemer, kayış, kordon olarak adlandırılan, 0,5 santimetreden 50 santimetreye kadar genişlikte dokunarak ya da örülerek elde edilen eni dar malzemelerdir. Genellikle tek başlarına kullanımı bulunmamaktadır. Hazır giyim, ayakkabı, çanta, mobilya, otomobil, savunma, elektroteknik, sağlık ve emniyet sektörlerinde kullanım alanı bulan dar dokumalar, elastik veya şerit şeklinde dokunmaktadır. Dar dokumalar, kullanılan iplik çeşitlerine göre kurdele, grogren şerit, yatak şeridi ya da balıksırtı olarak adlandırılabilmektedir.

Dar dokuma kumaşlar özel dar dokuma makinesi ile dokunurlar.