Tekstil ve Moda

Grogren Nedir, Grogren Ne Demek

Grogren kurdela çeşitleri. 
Grogren ya da grogren kurdela, giysilerin yaka veya kemer bölümlerinde kullanılarak, dik durmasını sağlamakta olan aynı zamanda dekoratif ve desenli yapısı ile ambalaj ve hediye paketlerinin üstünde canlı ve şık bir görünüm elde edilmesinde yardımcı olan sert yapılı dar dokuma şeritlere denir. 

Grogren, atkı ipliğinin çözgü ipliğinden daha ağır olması ve belirgin enine nervürler oluşturmasıyla tanımlanan bir tür dar dokuma veya şerit türüdür. Grogren, çok mat bir görünüme sahiptir ve az parlaktır ancak çok güçlüdür. Sıkı, sıkı dokunmuş, ince kordonlu bir kumaştır. Grogren en çok siyah renkte bulunur, ancak grogren kurdele çok çeşitli renk ve desenlerde üretilir. 

Grogren şeritler, poplinden daha ağır ancak Şam (damask) kumaşından daha hafif kordonlara sahip düz dokuma kordonlu bir kumaştır. Kolay bükülmeye elverişli, kalın bit tür kenarsız şerit olan grogren; yaka, kemer vb. giysi bölümlerinin dik durmasını sağlayan ya da böyle bölümlere biçim vermeye elverişli, sert yapılı, şerit halinde kumaş parçasıdır. Grogren, üzerinde dokunuşundan meydana gelen dik desen çizgileri bulunan, atkısı pamuk, çözgüsü ipek veya suni ipekten, kolaylıkla bükülüp şekil verilebilen, elbise ve giyim eşyasında kullanılan, kenarsız kalın bir tür şerittir. Atkı iplikleriyle, kumaşın üzerinde aynı istikamette teşkil edilen kabarık çizgilerle tanınan kalıp dar dokumalardır. 

0 yorum: