Tekstil ve Moda

Kord Bezi Nedir, Kord Bezi Ne İşe Yarar

Naylon (poliamid) kord bezi. 
Kord bezi (Alm. Cord, Kordgewebe, Fr. tissu cordé, İng. tire cord, cord fabric), birbirine paralel çözgülerden ve bu çözgüleri birbirine bağlayan seyrek atkılardan oluşan, çözgüsü genellikle katlı iplik yapısında poliamit 6, poliamit 6.6, viskon lifi/rayon, polyester, aramit veya bu liflerin karışımından elde edilen, havalı lastiklerde lastiğin boyutsal özelliklerini korumak amacıyla kullanılan kumaşlara denir. 

Kord bezi, büküm verilmiş ve katlanmış ham ipliklerin dokunmasıyla elde edilir. Lastiği oluşturan kauçuk karışımları ile yapıştırılan kord bezi, bir veya birkaç katmandan oluşan karmaşık ve kompozit bir üründür. Kauçuk ile kord bezinin bir arada oval bir şekil alarak lastiğin gövdesini oluşturması için özel yapıştırıcılar kullanılır. Kord bezinin dokunmasında yüksek kaliteli polyester veya polyamid kullanılarak üretilen endüstriyel iplikler başta olmak üzere rayon ve aramid lifleri de kullanılır. 

Günümüzde aramid ve rayon lifleri, çok fazla tercih edilen bir kord malzemesi türü değildir. Aramid çeliğe yakın bir sertliği olduğu için genelde tercih edilmez. Rayon ise şekil bozukluğu göstermesi ve neme karşı hassas olması nedeniyle modern lastik üretiminde hemen hemen hiç kullanılmaz. 
Lastik bileşenlerinden biri de kord bezi olarak adlandırılan tekstil kordlarıdır. 
Kord bezi üretimin ilk aşaması ham ipliklerin tek ya da daha çok katlı olarak bükülmesidir. İkinci aşama ise bükülmüş olan ipliklerin ince atkılar kullanılarak dokunmasıdır. Böylece üretilen kordbezi son aşamada sıcak-germe prosesi ile özel solüsyonlarla işlem yapılarak lastik üretiminde kullanılacak yapışkanlığa ve fiziksel özelliklere kavuşturulur. 

Kord bezlerinin önemli bir özelliği, kumaşın düşük atkı yoğunluğudur. Kord bezi için kullanılan tipik polimerler poliamidler, poliester ve aramiddir. Kord bezi kumaşları öncelikle lastiklerde, hortumlarda ve darbe emici yapılarda kullanılır. Tekstil kuşak olarakta bilinen tekstil kordları, çelik kordlar ve çelik teller gibi lastiğin dayanımına etki eder. Otomotiv endüstrisi için vazgeçilmez olan kord bezi, lastikleri güçlendirir, uzun süre işlevini korumasını sağlar, esneklik veren yapısıyla lastiğe gelen darbeleri sönümler ve performanslarını önemli ölçüde artırır. 

13 yorum:

Otomobiller günümüzde çok önemli, oto parçaları üretimi ise pek çok sektöre destek sağlıyor. Tekstil sektörü de burada da kendine yer buluyor; araç lastiği yapımında kullanılan önemli bileşenlerden biri de tekstil kordları. Her türlü lastik tekerlekli kara araçlarının havalı lastiklerinin üretimi, Türkiye’de ve dünyada oldukça önemli yer tutan bir alan. Araç lastiği üretimi için gerekli olan bileşenlerin üretimi içinde oldukça geniş bir iş sahası (otomotiv, tekstil, kimya, petrol, kauçuk, metal kord) üretimi oluşturuyor.

İlk üretilen lastiklerde genellikle rayon kord bezi kullanılırdı. Ancak rayon, neme karşı aşırı hassas ve orta derece bir mukavemeti vardır. Isıtıldığında kısalma eğilimi gösterir ve şekil bozukluğu oluşturur. Ayrıca kullanım esnasında da şekil değişikliği olabilir. Çektiği nemi ısınma esnasında bırakır ve lastik içinde kabarcık oluşmasına sebep olur. Bu sebeplerle artık lastik üretiminde rayon kord bezi kullanılmamaktadır.

Kord bezleri üzerinde kord bezinin sıklığını ifade eden terimler de bulunabilir. Sıklık "F" harfi ile gösterilir. Çünkü sıklığın ingilizcesi "fitness" tir. Sıklık: 10 cm’deki çözgü sayısıdır. Her 10 cm’de bir tane atkı bulunur.

Lastik tekerleğin parçalarından biri de kord bezidir. Arabanın ve uçağın olmazsa olmaz aksamlarından biri olan lastik dedir: lastik kauçuk, kord bezi ve çelik teller ile çeşitli kimyasal maddelerin birleşiminden oluşan ve aracın yer ile temasını sağlayan tek ve en önemli parçadır.

Kord Bezi: Kord olarak adı kısaltılan bu kumaşta uzunlamasına rib vardır ve arasıra şerit halinde dokunur.

kord bezi ne işe yarıyor öğrendim

kordsa ne üretiyor sorusunun cevabı verilen yazı, Kordsa kendini dünyanın önde gelen endüstriyel naylon ve polyester iplik, lastik kord bezi ve tek kord üreticisidir olarak tanımlıyor.

Kord bezi nerede kullanılır kord kumaş lastiklerin içine ekleniyor, lastik iskeletinin önemli parçaları arasında.

fabric plies kord bezinin ingilizcesi bilmeyenler için

kord bezi hammaddesi ne, kord bezi ne demek, lastik bileşenleri nelerdir, kord bezi kullanım alanları, kord bezinin özellikleri nelerdir,

Kord bezi neye yarar, bu bez günümüz araçlarında kullanılan modern pnömatik lastik, güçlü ve hafif polimer elyafların kauçuk ile işlenlenmesi ile oluşan karmaşık ve kompozit bir üründür. Kauçuk ile kord bezinin bir arada oval bir şekil alarak lastiğin gövdesini oluşturması için özel yapıştırıcılar kullanılır.

Anonim Anonim dedi ki...
Kord bezleri üzerinde kord bezinin sıklığını ifade eden terimler de bulunabilir. Sıklık "F" harfi ile gösterilir. Çünkü sıklığın ingilizcesi "fitness" tir. Sıklık: 10 cm’deki çözgü sayısıdır. Her 10 cm’de bir tane atkı bulunur.


Sıklık density dir: 10 cm deki boyuna sıralanan kord/çözgü/iplik sayısını ifade eder. Atkı ise ortalama 9 mm de bir tanedir, enine sıralanır.. tşk

Anonim dedi ki...
fabric plies kord bezinin ingilizcesi bilmeyenler için

11:22

tire cord fabric dir. tşk