Tekstil ve Moda

Asetat Kumaş Nedir, Asetat Kumaş Özellikleri

Asetat, selülozik ham maddelerden rejenere edilerek üretilmiş bir kumaştır. Asetat, mükemmel dökümlülüğü ve çekici yumuşak tutumu ile bilinir. Aşınma dayanımı, yaş ve kuru mukavemeti düşük olmasına rağmen tekstilde sıkça kullanılan bir elyaftır. Nem tutumu oldukça düşüktür. Bu nedenle çok çabuk kurur. Asetat düşük sıcaklıkta yumuşadığından dikkatli ütülenmelidir. Pürüzsüz bir yüzeye ve ipeğe yakın bir görüntüye sahiptir. Kolay kırışmaz, yumuşaktır, çok çabuk kurur. Boncuklaşmaya karşı dayanıklı bir elyaftır. Islakken dayanıklılığı çok fazla düştüğünden kuru temizleme bu elyaf için daha uygundur. Yıkanırken zarar görmemesi için soğuk suda ve hassas elde yıkama yapılmalıdır. Kurutma makinesinde kurutulmamalıdır. Sıcak su ve mekanik hareketler parlak görünümünün kaybolmasına, matlaşmasına sebep olur. Sıkma yapılmamalı ve düşük ısıda ütülenmelidir. Havada var olan gazlar bu elyafın rengini değiştirme ve soldurma etkisi gösterebilirler. 

Asetat Lifi Elde Edilmesi 
Asetat ipeği odun ve pamuk liflerden elde edilen selüloz hammaddesinin asitlendirilmesinden sonra asetil selülozun çözündürülmesi ve çözeltinin püskürtülmesi ile elde edilir. Asetatlı kumaşlar dökümlü durur. Kolay buruşmaz. Yumuşak tutumludurlar. Şişmez, çekmez, güve yemez ve çabuk kururlar. Islak halde mukavemetleri % 30 azalır. Asetonda erirler. Teknik işlemlerde elektrikle yüklenir. Bu nedenle antistatik madde verilir. 

Asetat Kumaş Özellikleri 
Asetat pürüzsüz bir yüzeye sahiptir ve boyuna çizgileri viskoz rayonundan daha seyrektir. Mikroskop altındaki görünümünde loblu bir kesiti vardır. Genelde sınırsız uzunlukta filament hâlindedir. Kullanım yerine göre istenilen uzunlukta ştapel hâlinde kesilebilir. Genelde ince numaralarda 1-5 dtex arasında üretilebilirler. Özel olarak matlaştırılmamış ise şeffaf renktedir. 

- Üretildiklerinde parlak olup kullanım amacına göre matlaştırılabilirler. 
- Parlak, yarı parlak veya mat hâlde olabilir. 
- Yaş iken mukavemet düşer. Yaş halde mukavemette % 30 düşme olur. 
- Uzama elastikiyeti çok yüksek değildir. % 25-30 arasında bozulmadan uzayabilirler. 
- Rezilyans özelliği orta derecededir, yaylanma özelliği naylondan düşük, pamuktan yüksektir. 
- % 6,5 oranında nem alabilir. 
- Ütüleme sıcaklığı, 160 C’dir, düşük ısılarda ütülenmelidir. 
- Statik elektriklenme derecesi düşüktür. 
- Pilling özelliği yoktur boncuklanmaz. 
- Yoğunluğu 1,31 g/cm³, civarındadır. Pamuk ve polyesterden düşük akrilik ve naylondan yüksek yoğunluk değerine sahiptirler. 

0 yorum: