Tekstil ve Moda

Payet Nedir, Payetli Elbise Ne Demek

Payetli elbiseler ışıltılı bir görünüme sahiptir. 
Payet (sequin fabric), genellikle giysilere işlenen pırıltılı ve küçük pula verilen isimdir. En çok giysilerin üzerine işlenerek küçük ve parıltılı pullara payet denir. Üzerinde payet bulunan kumaşlara da payet kumaş ya da payetli kumaş denir. Payet kumaştan dikilen elbiselere de payet elbise denir. Renkli plastik pullar veya şeffaf şekilde kullanılır. Pul payet her çeşit deseni yapılabilir. Dekoratif amaçlı yastıklar, örtüler, gelinlik, abiye, fantezi giyim gibi birçok farklı alanda tercih edilmektedir. 

Payet kumaş diğer kumaş türlerine göre süsleme alanında kullanıldığı için oldukça tercih edilen bir kumaştır. Çeşitli kullanım alanları vardır. Giysilerin üzerine işleyerek abiye, gelinlik gibi ürünlerde ışıltılı ve parıltılı görünüm sağlar. Payet, fantezi giyiminde de en çok tercih edilen ve oldukça dikkat çeken kumaş türüdür. 

Payet Kumaş Özellikleri 
- Payetli elbiseler parlak ve göz alıcıdır. 
- Süsleme olarak kullanılır. 
- Ütülemeye ve elde yıkamaya kısmen uygundur. 
- Payet elbise, istenen özelliklere göre ışıltılı pullara sahiptir. 
- Sedef, plastik veya metal türleri vardır, plastik olanlar daha sık kullanılır. 
- Düğün elbiselerinde tercih edilmektedir. 
- Payetli elbiseler ters çevrilerek ütülenir. 

3 yorum:

Pul ile Payet arasındaki fark nedir acaba: bence payet işleme boncuklardır, pul da bildiğimiz yuvarlak puldur. Ama ikisi de aynı anlamda kullanılır.

payetli kumaş ne demek ingilizcesi ise sequin fabric demektir, sequin dress ise payet elbise demektir. payetli kumaşlar ışık altında dans eden pırıltılara sahiptir.

payetli kumaşa bak gündüz vakti sahneye çıkmışsın gibi