Tekstil ve Moda

Melanj Nedir, Melanj Kumaş Ne Demek

Melanj kumaştan elbiseler, sonbahar ve kış aylarında sıklıkla karşımıza çıkar. 
Melanj (Alm. Mélange Garn, Fr. fil mélange, İng. melange), değişik renklerdeki elyafların belirlenen oranlarda karıştırılması ile elde edilen  çok renkli ipliklere ve bu ipliklerden elde edilen kumaşlara denir. Karışık renkli aksesuar ve elbiselere de melanj denir. Bu işlem değişik metotlarla gerçekleştirilebilir. Sözlük anlamı olarak melanj kelimesi; karışık şey, muhtelif şeylerden ibaret olan anlamı ile karşımıza çıkar. 

Kırçıllı görünümü ve değişen renk tonları ile tek renkli ipliklerden ayrılan melanj, kullanılan ham maddenin doku, yumuşaklık, kalınlık ve esneklik gibi karakteristik özelliklerini yansıtır. Melanj iplikler üretilirken iplikte istenilen renk miktarı, kullanılan boyalı elyaf miktarına göre değiştiği için melanj, karışık renkli iplikler olarak tanımlanır. Harman hallaç dairesinde karıştırılabileceği gibi, vigore baskılı kamgarn tops veya bantlardan dublaj yapılarak karıştırılır. Bir elyaf için uygun olan boyar maddenin diğer elyaf tarafından kabul edilmemesi de melanj efektini oluşturur. Üretimde kullanılacak boyalı elyaf miktarı, iplikten istenen renk özelliğine göre belirlenir. 

Melanj iplik üretiminde genellikle standartlaşmış harman elyaf karışımları tercih edilir. Melanj iplikte, ilk aşamada elde edilen rengin kalitesini yitirmemesi için ipliğin içerisine sim, kırçıl, nope, yün, angora gibi elyaflar ikinci adımda ise dublaj dairesi uygulanır ve böylece farklı karışımlar yapılarak birden çok iplik üretilir. Farklı yöntemlerle hazırlanan melanj iplikler, ağırlıklı olarak dokumada ve örmede kullanılır. Melanj ipliklerin karışımında kullanılan her elyaf çeşidi ipliğin kalitesini ve türünü değiştirebilir. Yün ağırlıklı elyaflar tekstil alanında kullanılan melanj kumaşların üretiminde rol oynar. Üretiminde ağırlıklı olarak kullanılan ipliğe göre kumaşlar; pamuk melanj, polyester melanj, viskon melanj ve penye melanj gibi isimler alır. 

Melanj Kumaş Özellikleri Nelerdir 
Melanj iplikler, genelde kırçıllı, renk değişimli görünümüne sahip olup, dokumada ve örmede kullanılırlar. Melanj kumaşlar kullanıldığı ham maddenin özelliklerini yansıtırlar. Kumaşta istenen renk oranları ve tonları iplik sayesinde sağlanır. Renk değişimli ve kırçıllı görünümü vardır. Genellikle karışım iplikler kullanılır. Polyester oranı yüksek olan melanj kumaşlar terletme yapabilmektedir. Genel olarak karışımlarda az oranda elastan bulunur. Bu da kumaşa esneklik kazandırmaktadır. 

Melanj Kumaş Kullanım Alanları 
Melanj iplik çeşitlerinden üretilen kumaşlar modaya bağlı olarak ev tekstilinden giyime kadar birçok alanda kullanılabilir. Mobilya kaplamalarında sıkça duyulan gri melanj daha birçok ev tekstil eşyasında görülür. Üretildiği ipliğe göre dokusu değişen melanj kumaşın tekstilde kullanıldığı alanlar oldukça geniştir. Dokuma alanında da çok tercih edilir. Mobilya tasarımcıları mobilya kaplamak için melanj kumaşı kullanmaktadır. Giyim alanında da eşofman, tişört, kaban, kazak ve bere gibi daha çok kış aylarında tercih edilen ürünlerin üretiminde kullanılmaktadır. Melanj ipliklerle yapılan kumaşların, trendlere bağlı olarak zaman zaman kullanım yerleri artmaktadır. Ancak en çok kabul edilen kullanım yerleri sweatshirt, tişört ve eşofmanlardır. Bunların dışında erkek ve kadın dış giyiminde yünlü melanj ürünler kullanılmaktadır. 

Melanj Kumaş Kışlık Mı Yazlık Mı 
Melanj kumaşlar genel olarak kışlıktır. Piyasa da melanj üretimi kazak, kaban, bere sıklıkla görülür. Eğer bir melanj kumaşın yazlık mı kışlık mı olduğunu anlamak için öncelikle melanj kumaşın hammaddesine ve kalınlığına bakmalısınız. Yün, akrilik vb. gibi sıcak tutan bir üründen yapılmış ise kışın tercih edilebilir. 

5 yorum:

Melanj ne demek melanj neyden yapılır, melanj nasıl yapılır melanj kumaş nedir, melanj elbise nedir, melanj ip nedir melanj kelimesi sözlük anlamı tdk: Değişik renklerde boyanmış elyafın belli oranlarda karıştırılmasıyla elde edilen kırçıllı renk. Melanj iplik: Farklı renklerde boyanmış liflerden üretilen iplik. bunlardan yapılan melanj kumaş veya melanj elbise olur

Melanj nedir kısaca: Karışık şey, muhtelif şeylerden ibaret.

melanj ne demek, melanj kumaş nasıl olur, melanj nedir, melange nedir, melanj iplik nedir,

Renk Efektli İplikler nedir: Gerek kamgarn, gerekse ştrayhgarn yünlü ipliklerde farklı renge boyanmış liflerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan ipliklere melanj iplik denilmektedir. Eğer karışım renk beyaz ya da açık bir renge boyanmış topsun baskı yöntemiyle aralıklı olarak boyanması ile elde ediliyorsa iplik vigurö iplik olarak bilinmektedir. Bu durumda aynı yün lifi üzerinde iki kontrast renk birlikte yer alacağından liflerin karışımı sonucu çok düzgün bir renk karışımı elde edilerek açık griler, bejler, diğer pastel renkler elde edilir. Melanj ipliklerde görülen hafif kırçıllı efekt bu ipliklerde görülmez. İplik makinesinde iki farklı renkli fitilin aynı çekim bölgesine yönlendirilmesi ile elde edilen iplikler jaspe iplik olarak bilinirler. İki farklı renkli ipliğin birlikte bükülmesiyle elde edilen çift katlı ipliklere ise muline ya da molina iplik denilmektedir. Bunun için renk ya da ton kontrastı yaratan renkler. Örneğin sarı ve mavi ya da bej ve kahverengi, beyaz ve siyah renkler kullanılır, bunun sonucu kumaşta kumlu bir efekt elde edilir. Bu yöntem pamuklu kumaşlarda da uygulanır.

melanj renkler çok fazlalaştı, melanj gri melanj turuncu vb elbiseler falan bulunabiliyor. turuncu melanj elbisede, turuncu renk dominanttır ve diğer renklerle karıştırılır.