Tekstil ve Moda

Penye Kumaş Nedir, Penye Kumaş Özellikleri

Penye üst giyim elbise. 
Penye kumaş, sadece ince ve uzun lifleri olan taranmış kaliteli pamuktan yapılan pamuklu bir kumaştır. Sıklıkla duyduğumuz ve pek çok kişinin tercih ettiği kumaş türü olarak bilinen penye kumaşlar ismini kaliteli şekilde üretilen pamuk penye ipliğinin kendisinden alır. 

Pamuk ipliğinden yapılan penye iplikler üst kaliteli ipliklerdir. Fransızca anlamı taramak fiilinden gelmektedir. Türkçe anlamında ise üst giyim elbise veya tişört anlamlarında kullanılmaktadır. Oldukça uzun pamuk elyaflarından elde edilir, dokusu yumuşak, esnek, oldukça dayanıklı, düzgün yüzeyli, temiz ve parlak bir görünüme sahiptir. Bununla beraber penye ipliği, karde pamuk ipliği ile kıyaslanıldığında görünüm olarak homojen ve daha kaliteli duruşa sahiptir. 

Penye Kumaş Özellikleri Nelerdir 
- Penye kumaş tekstil sanayisinde kullanılan bir terimdir. 
- Tarama işlemi gören penye kumaş kısa, çıkıntılı iplikleri ortadan kaldırdığı için temiz ve yumuşak görünüme sahiptir. 
- Genellikle esnek bir yapıya sahiptir. 
- Penye iplikten üretilen kumaş, normal pamuğa gör daha yumuşak bir dokuya sahiptir. 
- Giyim için kullanılan yazlık ürünlerde terletmeme özelliği vardır. 
- Hava geçirgenliği kullanım alanlarına göre değişiklik gösterebilmektedir. 

Penye Kumaş Kullanım Alanları 
Penye kumaşa ince örme ve dokuma kumaşlarından üretilen ürünlerde rastlanılmaktadır, tesettür giyimlerinde, elbise, bluz, gömlek, tişört, maske ev tekstillerinde sıkça kullanılmaktadır. 

Penye elbiselerin bakımı nasıl olmalıdır; 
Penye kumaşlarının yıkama talimatları çoğunlukla pamuklu kumaşların yıkama talimatıyla aynıdır. Herhangi bir penye elbiseyi ürün etiketindeki talimatlardaki sıcaklıkta yıkayabilir ve kurutabilirsiniz. 

Penye kumaş terletme yapar mı; 
-Nefes alma özelliğine sahip olan penye kumaş türü terletme yapmaz. Bu yüzden penye elbiseler geçiş mevsimlerinde ve daha çok yaz aylarında sıkça kullanılmaktadır. 

Penye elbiseler yazın giyilir mi; penye kumaş yazlık mı, kışlık mı; 
-Hava geçirgenliğine sahip olan penye kumaş özellikle yaz mevsimlerinde tercih edilir. 

2 yorum:

Penye kumaş hangi iğneyle dikilir ? Sanayi tipi makinelerde ve ev tipi makinelerde ince iğne kullanılmalıdır. Ev tipi dikiş makinelerinde jarse iğne olmasına dikkat edilmelidir.

Penye kumaşı dikerken kaç numaralı iğne kullanılmalıdır? 9,10,11 numaralı iğneleri tercih etmelisiniz.

Penye kumaş nasıl dikilir ? penye kumaş dikiminin püf noktaları nelerdir.

Penye kumaş terletme yapar mı? Nefes alma özelliğine sahip olan penye kumaş türü terletme yapmaz. Bu yüzden daha çok yaz ayları mevsiminde sıkça kullanılmaktadır.

Penye kumaş yazın giyilir mi? Hava geçirgenliğine sahip olan penye kumaş özellikle yaz mevsimlerinde tercih edilir.

Penye kumaşının bakımı nasıl olmalıdır; penye kumaşlarının yıkama talimatları çoğunlukla pamuk özlü kumaşların yıkama talimatıyla aynıdır. Herhangi bir penye kumaşı ürününü istediğiniz sıcaklıkta yıkayabilir ve kurutabilirsiniz. Ancak penye kumaşında üretilen giysi, havlu ve yatak çarşaflarınızın temizlenme aşamalarında daha özenli olunmasında fayda vardır. Bunun gibi hassas kullanım alanları olan ürünlerin yıkanmasında ılık su tercih etmelisiniz.