Tekstil ve Moda

Pamuklu Kumaş Çeşitleri (kumaş fotoğrafları ile)

Kumaş türleri arasında en sağlıklı olanı belki de pamuklulardır. Pamuklu elbiseler hayatımızın vazgeçilmez bir parçası, pamuklular hem sağlıklı hem de doğal olması özelliği ile öne çıkıyor. Pamuklu kumaşları, sentetik kumaşlardan ayıran detayları ve kumaş isimlerini bilmekte bu nedenle önemli. İşte elbiselerimizde ve evlerimizde tercih edilmesi gereken pamuklu kumaş türleri ve kullanım alanları: 
Poplin 
İnce, orta kalınlıkta düz dokunmuş kumaş olan poplin esnek ve emicidir. Genelde gömlekler, bluzlar ve elbiselerde kullanılır. 

Jarse 
Jarsenin kalitesi değişiklik gösterir. Kaliteli jarsenin ince örgü dikişleri vardır. Kolay kıvrım oluşturur ve kırışmaz. Spor giysilerde, elbise ve tişörtlerde kullanılır. 

Pamuk Madras 
Bu hafif, düz örülmüş kumaş çabuk kırışır ve ekose desenler veya kalıplar oluşturmak için farklı renklerde dokunur. Gündelik giysilerin yapımında kullanılır. 

Chambray 
Chambray ince ve orta kalınlıkta, düz dokunmuş bir kumaştır. Dikimi kolaydır ve kullanışlıdır. Genelde gömlekler ve çocuk giysileri için kullanılır. 

Merserize Pamuklu (Şintz) 
Sık ve düz dokunmuş, parlaklık kazandırılmış bir kumaştır. Kullanışlıdır ve genelde yumuşaktır. Mefruşat ve döşemede kullanılır. 

Krinkle 
Bu kumaş, buruşuk ve düz kumaş şeritlerinin birbiri ardına sıralanarak dokunması ile oluşan hafif bir kumaştır. Genelde gömlek ve çocuk giysilerinde kullanılır. Polyester kumaşları: krinkıl görünümü kazandırmak için sonradan ek bir işlem ile uygulanabilir. 

Müslin 
Pamuk veya pamuk karışımı olan müslin, düz ve seyrek dokunmuştur. Dikişte astar, güneşlik ve prova dikişi yaparken kullanılır. 

Krinkle Pamuk 
Krepon adı da verilen bu kumaş saf pamuktur. Diğer ipliklerle karışmış olan türleri de vardır. Yumuşak, emici ve giyimi rahattır. Çoğunlukla elbise ve bluzlar için kullanılır. 

Vual 
İnce, saydam ve düz dokunmuş bir kumaş olan vual düz veya baskılı olabilir. Genelde çocuk giysileri, bluz, elbise ve perdelerde kullanılır. 

İnce Pamuklu 
İnce, pürüzsüz, sıkı ve düz dokunmuş bu pamuklu kumaş genelde çocuk ve bebek giysileri, bluz ve mendil yapımında kullanılır. 

Tülbent 
Yumuşak, gevşek dokunmuş bu kumaşın düz bir dokuması, buruşuk bir yüzeyi vardır. Bebek giysilerinde, başörtülerinde ve geceliklerde kullanılır. 

Fisto 
Düz dokunmuş, pamuk veya pamuk-sentetik karışımlı olan bu kumaşın delikli desenleri vardır. Fisto kumaşlar, yazlık elbiselerde, bluzlarda, geceliklerde, ev tekstilinde ve bebek giysilerinde kullanılır. Biçkisinde; nakışlı uçlar kenara gelecek şekilde yerleştirmek ve biçmek gerekir. 

Amerikan Bezi 
Bu kalın, hafif ve düz dokunmuş bir kumaştır. Ev mefruşatı, astar ve terzilikte deneme giysilerde kullanılır. 

Damask 
Çift taraflı dokuma kumaş olan damask, düz fona parlak dokunmuştur. Ceket, yelek, perde, örtü ve döşemelerde kullanılır. 

Denim (Kot Kumaşı) 
Dayanıklı, sıkı ve kabarık çapraz dokunmuş bir kumaştır. Denim kumaş, pantolon, gömlek, iş kıyafeti gibi gündelik giysiler için kullanılır. 

Divitin 
Orta hafiflikte, sıkı dokunmuş divitinin bir yüzü şardonlanmış (şardonlama - kumaşların içinden liflerin çekilerek kumaş yüzeyine çıkarılması) ince tüyleri vardır. Genellikle gündelik gömlekler ve çocuk pantolonları için kullanılır. 

Pazen 
Yumuşak, sıcak tutan şardonlanmış pamuk kumaştır. Düz dokunmuştur. Genelde bebek nevresim takımı, bebek kıyafetleri için kullanılır. 

Havlu Kumaş 
Bu kumaşın yüzeyinde, kısaltılmamış pamuk ilmekleri vardır. Bu ilmeklere hav denilmektedir. Havlı kumaş da denilmektedir. Kaliteli havlu kumaşlarda kumaşın her iki yanında bu ilmekler bulunur, genelde havlu ve bornozlarda kullanılır. 

Fitilli Kadife 
Dayanıklı kumaş olan fitilli kadife, kumaşın boyuna bir yöne fırçalanan tüylü çizgileri vardır. Çizgilerin boyutları değişiklik gösterir. Gömlek, spor giysiler ve çocuk giysilerinde kullanılır. 

Şardonlu Pamuk 
Sıcak tutan, düz ya da baskılı pamuk kumaştır. Bir yöne fırçalanan yüzey ipleri vardır. Çoğunlukla, günlük gömlekler, sıcak tutan astarlar ve çocuk giysilerinde kullanılır. 

Pamuklu Kadife 
Kadife, yüzünde ipeksi tüyleri veya havı olan dokunmuş bir kumaştır. Tüyler pürüzsüz bir şekilde bir yöne doğru gider. Çoğunlukla gece giysilerinde ve mefruşatta kullanılır. 

4 yorum:

pamuklu kumaşlar geçmişin ve geleceğin kumaşlarıdır, bu kumaşları bilmek ve ısrarla kullanmak gerekiyor

pamuklu kumaş türlerinin yanında resimlerinin de olması güzel fotoğraflar ile bir nebze olsun kumaşı daha yakından tanıyabiliyoruz, daha internetten dokunma teknolojisi yok

Pamuklu elbiseler ya da pamuklu kumaşlar, yazlık elbiselikler ve özellikle pantolonluk kumaş olarak düz ya da desenli dokunurlar. Daha çok bezayağı, dimi ve panama gibi örgülerde yapılırlar. Kullanılan ipliklerin iyi kalite pamuktan yapılması ve çözgünün düşük bükümlü iki katlı iplik olması gerekmektedir.

pamuklu kumaş türleri, pamuklu kumaşlar hangileri, doğal kumaş çeşitleri, pamuklu kumaş isimleri nelerdir, pamuk kumaş çeşitleri,