Tekstil ve Moda

Viskon Elyaf Nedir (Viskoz, Rayon) Lif Özellikleri

Viskon ya da viskoz doğal polimerlerden elde edilen selülozik esaslı bir kimyasal liftir. Hammaddesi çam ve kayın ağaçlarıdır. Viskonun kuru mukavemeti, normal tip 18-27 cN/tex, yüksek ıslak modüllü tip ise 32-45 cN/tex değerleri arasındadır ve mukavemeti pamuğa göre düşüktür. Yaş mukavemeti ise çok azdır. Kuru mukavemetine göre % 40-70 oranında düşüş gösterir. Uzama değeri ise % 15-30 ile pamuğa göre iki kattan daha fazladır. Viskon, selüloz esaslı olduğu için elastikiyeti düşüktür ve çabuk kırışır. Viskon lifi orta derecede bir hava geçirgenliğine sahiptir. Termal iletkenliği 11,0 civarındadır. Viskon filament iplikler ise az hava geçirir. % 11-14'e kadar rutubet alabilir. % 80-120 arasında su emme özelliğine sahiptir. Viskon elyafı 1,50-1,52 g/cm³ özgül ağırlığı ile hafif bir elyaftır. Bu yüzden pamuk gibi giyim rahatlığı oluşturur. Parlak olması istenilen kumaşlarda (özellikle astarlık kumaşlarda) kullanılır. Gömlek, elbise, dekorasyon ve kadın iç çamaşırı yapımında viskon filamentler kullanılır. Viskon lifleri genellikle diğer liflerle karışım yapılarak kullanılır. 

4 yorum:

viskon kumaş neyden yapılır, viskon elbise neyden yapılır, viskon ne demek, viskon sözlük anlamı tdk, viskon elbise nasıldır.

Viskoz (İng. viskose, Alm. Viskose): Viskoz ipeği, viskoz rayonu, odun ipeği, selüloz ipeği, ot ipeği de denir. Önemli bir rejenere selüloz elyaf. Pamuğa benzemesi, ucuz ve sağlam oluşu, fiziksel yapısının büyük değişimler göstermesi nedeniyle tekstil endüstrisinde geniş kullanım alanına sahiptır. Coton Celta Süpercelta, Snia Visra, Cisalfa, Fioccon, Celtamate, Ardena, Cedena, Nevisca, Matalva, Celmate ve Sadura gibi ticari adlar altında satılmaktadır.

Viskon kelimesi sözlükte: Kesikli (stapel) rejenere selüloz elyaf.

Viskon kumaş elbiselerin bu popülerliği nedeniyle pek çok kişi viskon kumaş terletir mi, çeker mi? gibi soruların yanıtlarını aramaktadır. Peki, viskon kumaş ne anlama gelir, özellikleri nelerdir? Viskon kumaş terletir mi, çeker mi?

Viskon kumaş ev tekstili ve moda dünyasında adından çok söz ettiren kumaş çeşitleri arasında yer alır. Selüloz benzerliği ile pamuklu kumaşları andıran bu kumaş, sağlıklı ve çevre dostu bir ürün olarak karşımıza çıkar. Viskon kumaş denince akla gelen viskon kumaş elbiseler, pek çok kadının tarzına hitap edebilir. Yaz aylarında kullanımı daha uygundur ve hava geçirgenliği sayesinde vücudun nefes almasını sağlar. Ayrıca viskon kumaş elbiseler tesettür giyimde de birçok kadının ilk tercihidir.

viskon nedir, viskon kumaş ne demek, vizkoz nedir, viskonun özellikleri nelerdir, viskon lifleri, viskon kumaslar,