2010'dan 2025'e, 15. Yıl

Renklerin İnsanlar Üzerindeki Psikolojik Etkileri


Sıcak Renkler 
Ön planda olan renklerdir. Enerjisi düşük, sakin, çekingen çocuklar için tercih edilecek renklerdir. Okul öncesi çocukların tercih ettiği renklerdir. 

Sarı, dikkat çeker, ışığın kaynağıdır. Duygusal bir cazibesi vardır. Spektrumda gözün en hassas olduğu alan aralığındadır. Beyni uyarır, beyin aktivitesini ve algıyı arttırır. Odaklanma, çalışma ve bilgiyi hatırlamada fayda sağlar. Mutlulukla, neşeyle, eğlenceyle ilişkilendirilen bir renktir. Astım ve nefes problemi çeken çocuklara olumlu etkisi olan bir renktir. 7 yaş grubundaki çocukların en çok tercih ettiği renktir. İlköğretim son sınıf öğrencileriyle yapılan bir çalışmada sarı renk dürüstlükle ilişkilendirilmiştir. Göz alıcı ve dikkat çekici sarı, doğru oranda kullanıldığında kişiye neşe veriyor. Uyarı ve trafik ışıklarında olmasının; ayrıca taksilerde kullanılmasının sebebi de rengin bu dikkat çekici özelliğinden ve uyarı anlamına gelmesinden kaynaklanıyor. Bütün renkler içerisinde en berrak, en ışık saçan renktir. Fazla uygulandığında gözü rahatsız eder, huzursuzluk ve sinirlilik yaratabilir. Yoğun kullanımıysa kişiyi depresyona kadar sürükleyebiliyor. Yapılan bazı araştırmalara göre parlak sarının aşırı kullanıldığı odalar insanları sinirlendiriyor, bebeklerin de daha sık ağlamasına neden oluyor. 
Sıcak renkler ve tonları, mekanlarda samimi ve enerjik bir atmosfer yaratır. 
Kırmızı, alarm sinyalidir, bütün uyaranlar arasında ilk dikkat çekendir, dominanttır. Kırmızı cisimler diğer renkli cisimlerden daha yakında görünür. Kırmızı en uzun dalga boyundadır ve duygusal tesiri en yüksek renktir. Psikolojik olarak heyecan ve mutluluk verir. Heyecan veren kırmızı, kan dolaşımını hızlandırarak fiziksel bir enerji verir, nefes alış verişini yükseltir, kalp ritmini arttırır, koku duyusunu çoğaltır. Özellikle kızlarda pozitif duygular uyandırır. 7 yaş grubunun en tercih edilen renklerinden biridir. İlköğretim son sınıf öğrencileriyle yapılan bir çalışmada kırmızı renk sevgi, öfke, ağrı ile ilişkilendirilmiştir. Sınıflarda duvar rengi olarak kullanılması uygun değildir. Güç ve kuvvetle ilişkilendirildiği için sportif bir renktir. Sporla ilişkili alanlarda kullanılabilir. Enerji veren harekete geçirici bir renk olduğundan duyguları ortaya çıkarır ve aksiyona geçmeyi sağlar. Aşkın ve tutkunun rengi kırmızı, cinselliği de çağrıştırır. Enerjik, uyarıcı bir renk olsa da etrafta çok fazla kırmızı renk olması huzursuzluk, öfke ve rahatsızlık yaratır. Kırmızının iştah artırıcı bir etkisi de var. Bu yüzden büyük yemek ve fastfood zincirleri ile gıda firmaları logolarında, ambalajlarında ve reklamlarında bu rengi sıklıkla tercih ediyor. 

Turuncu, iştah açıcı, eğlenceli bir renktir. Canlandırıcı, güçlendirici etkisi vardır. 5 ile 8 yaş arasındaki çocukların favori renklerindendir. Sosyalleşme problemi yaşayan, içe kapanık çocuklarda etkili bir renktir. Morali yüksek tutan, pozitif, optimistik bir renktir. Kritik düşünme becerisi ve hafızayı olumlu etkiler. 

Soğuk Renkler 
Daha geri plandadır. Hiperaktivitesi, enerjisi yüksek çocuklar için kullanılması uygundur. Ortaöğretim ve lise öğrencilerinin tercih ettiği renklerdir. 
Ortamda dinlendirici ve sakinleştirici etki yaratmak için soğuk renkleri ve tonlarını tercih edebilirsiniz. 
Mavi, akılcı, rasyonel bir renktir. Sakinleştirici etkisi olan mavi aynı zamanda otoriteyi ve verimliliği temsil ediyor. Bu yüzden büyük iş yerleri ve plazalarda sık karşımıza çıkıyor. Büyük finans kurumları ve bankalar ile iletişim şirketlerinin logolarında tercih ediliyor. Konsantrasyonu arttırır. Karar verme mekanizmalarını geliştirir. Derin düşünce ve meditasyonla ilişkilidir. Dikkat, okuma ve zindelik ile ilişkilidir. Emniyet ve güvenle ilişkilidir. 7-11 yaş arasındaki çocukların favori rengidir. Görme ve duyma problemi yaşayan çocuklar mavi rengi tercih eder. Kalp ritmi ve solunumu yavaşlatma, sakinleştirme etkisi vardır. Vücut ısısını düşürür. İştahı azaltır. İlköğretim son sınıf öğrencileriyle yapılan bir çalışmada mavi renk üzüntü ile ilişkilendirilmiştir. 

Yeşil, emniyet, rahatlama ve gevşeme ile ilişkilidir. Huzur veren bu rengin ve tonlarının kalp ritmini düzene soktuğu bu yüzden kalp hastalıklarında iyileştirici etkisi biliniyor. Zihni duygusal ve mantıksal olarak uyarır. Yeşil, doğanın rengidir. Spektrumun bir tarafında mutluluk, neşe veren sarıyla, daha kısa spektrumdaki huzur, sakinlik veren mavinin birleşimidir. Yaşamın, bitki örtüsünün rengidir. Ses telleriyle ilişkilidir. Gelişmekte olan dil becerilerini etkiler. Gözü en dinlendiren renktir. Doğru karar vermede etkilidir. Yumuşak seviyede bir enerji verdiğinden sanatsal faaliyetlerde, dans ve aşçılık okullarında kullanımı uygundur. Dil laboratuvarlarında ve yaratıcı faaliyetler gerektiren yerlerde kullanımı öğrenmeye katkı sağlar. 

Mor, lüksün ve ihtişamın rengi olarak kabul edilen mor, kraliyet ailelerinin sıklıkla kullandığı renklerden biri. Mistik özelliğinin yanında insanın maneviyatını da güçlendiriyor. Mor çok kullanılırsa bilinçaltındaki korkuları ortaya çıkarma gibi bir özelliği de var. Ayrıca birçok kültürde mor, kadınlığın rengi olarak görülüyor. Mor renk, sözel olmayan aktiviteleri destekler. Drama odalarında kullanılabilir. Genel olarak okullarda çok tercih edilen bir renk değildir. Yoğun kullanılırsa çocuklarda derin düşünceler ve korku yaratabilir. 

Nötr Renkler 
Beyaz, siyah ve gri gibi tarafsız renklerdir. Bunlar belli başlı bir renk özelliğinden ziyade, çeşitli renklerin elde edilmesine yardımcı olurlar. Nötr renkler, dinlendiricidir; doyurucu manalı ve olgun bir etkileri vardır. Bunlardan siyah renk, derinlik ve karanlık; beyaz ise aydınlık, temizlik ve yakınlık hissi yaratır. 
Beyaz deniz kabukları. 
Beyaz, çoğu insana göre beyaz, saflığı ve masumiyeti simgeliyor, barış ile özdeşleşen eden bu renk aynı zamanda teslimiyeti ifade ediyor. Işığı yansıttığı için kullanıldığı mekanlarda ferahlık ve genişlik hissi sağlıyor. Beyaz rengin, ölümle ve cennetle anıldığı kültürler de epey fazladır. 

Siyah, gücün, zarafetin ve sağlamlığın rengi siyah, insana çekici ve cazibeli bir hava katıyor. Sofistike ve güçlü insanların sıklıkla tercih ettiği bir renk olan siyahın hem giyimde hemde dekorasyonda kusurları kapatma özelliği de var. Yoğun kullanımda insanlarda melankoliye ve içe kapanıklığa sebep olsa da dengeli kullanımı kalite algısını artırıyor. 

8 yorum:

Renk, sadece nesnelerin, mekanların ve yüzeylerin bir fiziksel özelliği değil, gözün tanıdığı ve beynin yorumladığı ışığın neden olduğu bir algıdır. Renk, görsel sistemlerin aldığı bilgiye karşı beynin verdiği cevaptır. Tıpkı sarımsak tozunun kokusunun beynimizde gerçek sarımsak kokusuna benzer bir etki yaratması gibi farklı kombinasyonlardaki ışık da aynı bakış açısı ile “renk” olarak algılanır. Zihnimiz ışığın dalga boyu karışımlarını bizim “renk” olarak adlandırdığımız şekilde görür. Renk, ışıkla oluştuğu için aynı zamanda enerjinin bir formudur. Bu enerji zihni ve duyguları etkilediği gibi aynı zamanda vücut fonksiyonlarına da yön verir. Bu sebeple ışık ve renk birbirinden ayrı düşünülemez. Dolayısıyla ışık ve renk; psikolojik, fizyolojik, görsel ve estetik açıdan ele alındığında eşit olarak ele alınmalıdır. Renk ve ışık, insan yapısı ortamlar için başlıca etki faktörleridir. Onların etkisi, psikolojik reaksiyon ve psikolojik sağlık için çok önemlidir.Renklerin gücünü asla hafife almayın.

Renk ile çocukların beyin gelişimi arasında bir bağlantı vardır. Bu yüzden de okullarda renkleri sadece dekor amaçlı değil, dikkat ve öğrenmeye fayda sağlamak amaçlı kullanmak gerekir.

renklerin anlamları ve renkler nerede kullanılır bunları bilmek çök önemli çünkü her renk her yerde kullanılmaz bazen bunu bilmeyen insanlar çıkabiliyor bu durum abes görüntülere neden oluyor ayrıca çocuk ve bebek odalarında kullanılmaması gereken renkler var, okullarda ve kreşlerde hangi renkler kullanılır bunun da bilinmesi gerekir

sıcak renklerin insan üzerindeki etkileri ile soğuk renklerin insan psikolojisi üzerindeki etkileri kişiden kişiye değişmekle beraber bu renklerin (sıcak ve soğuk renklerin) dengeli kullanımı önerilmektedir.

renklerin insan üzerindeki etkileri, gözü dinlendiren renk hangisi, renklerin tedavi etmesi,renkler ve psikoloji, çocuk odasında hangi renk kullanılmalı

Psikolojik ve fizyolojik etkiye sahip olan renkler hayatımızın her alanında biz fark edemesek de bizi olumlu ya da olumsuz bir şekilde etkileyen bir oluşumdur. Her renk farklı bir etkiye sahiptir ve renklerin anlamı kişiden kişiye değişiklik gösterir. Sadece kişiler arası değil toplumlar arası da renklerin anlamlarında, etkilerinde farklılıklar vardır. Ancak renklerin herkes için geçerli olan dikkat, uyarı, yönlendirme gibi sembolik işlevleri vardır. İki aynı renk iki farklı kumaşta, dokularından dolayı parlak-mat, açık-koyu olarak çok farklılık gösterebilir. Rengin görülüşünün ışığın cinsi gibi dış koşullara bağlı olarak da değiştiği, rengin giyimde, kişinin kendini iyi hissetmesi ve toplumda kendini iyi ifade etmesi için en önemli faktörlerden biri olduğu; yanlış renk kullanımı kişiye mutsuzluk, huzursuzluk gibi duygular hissettirdiği, iş hayatında ise renklerin uyarıcı ve koruyucu etkisinden faydalanıldığı görülmüştür.

renklerin nasıl elbise seçimini etkilediği, mekana göre giyim ve renklerin nerelerde nasıl etkiye sahip olduğunu, hangi renkleri bir arada kullanmamız gerektiğini, kişilerde renk tercihinin değişme sebeplerini, kıyafetlerimizdeki renklerin bizi nasıl etkilediği ile ilgili araştırma yaptığınız ve aktardığınız için teşekkür ediyorum sizlere

Renkler enerjidir, insanlarda enerji ile yaşarlar. Yaşamak için belki renklere ihtiyaç yoktur ama daha iyi yaşamak için renkler olmazsa olmazdır.

Yorum Gönder

Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.