Kumaş üzerinde oluşan lif topçukları boncuklanma olarak ifade edilir. |
Boncuklanma, (Alm. Pilling, Fr. boulochage, İng. pilling), kumaş yüzeyinden çıkan gevşek liflerin kullanım ya da yıkama sırasında mekanik etkilerle karmaşıklaşarak küçük lif topçukları oluşturmasına denir. Boncuklanma ile kumaş yapısı içindeki liflerin kumaş yüzeyi üzerine çıkmasıyla bir araya gelip oluşturdukları ovalanma ve sürtünme etkisi ile kumaş yüzeyinde karmaşıklaşan; boncuğa benzeyen lif topçukları veya lif grupları meydana gelir. Boncuklanma kumaş yüzeyine bir veya daha fazla lif üzerinden tutunmuş, karmaşık liflerden oluşan küçük lif topaklarının-gruplarının oluşturduğu yüzey hatasıdır.
Elbiseler için elektrikli tıraş makinesi. |
Boncuklanma, bir parça tekstil elyafı diğer elyaf üzerine sürtündüğünde oluşur. Kumaşın elyafları iç içe girer, pills/pilling adı verilen elyafların topluca birikmesi ile sonuçlanan boncuklanma oluşur. Boncuklanma, kumaşa yıpranmış ve göze hoş gelmeyen bir görüntü verdiği için istenmeyen bir durumdur. Sentetik lifler, özellikle polyester, kaynaklı oluşan lif topakları lif yüzeyinde kalarak kullanıcı tarafından ve estetik açıdan sıkıntı oluşturur. Bu oluşumlar kumaş üzerinde liflerin yüksek mukavemeti nedeniyle kopamaz ve birikerek oluşan hav topakları oluşturur.
Tekstil sektöründe boncuklanma (pilling) problemi, kumaş kalitesini etkileyen ve hem tüketicileri hem de üreticileri rahatsız eden en önemli problemlerin başında gelmektedir. Bu lif demetleri elbise üzerinde oluşan istenmeyen küçük bir elyaf topları meydana getirir. Bu lif topakları kumaş üzerinden kopmaması ve sayılarının artmasıyla kötü bir görüntü oluşturur.
4 yorum:
elbiselerde boncuklaşma ya da namı diğer pilling bir traş bıçağına bakar boncukları yüzeyden temizlemek
ipliklenme ya da iplenme de denen kumaş tüycüklerinin yüzeye çıkması olayına denir.
Boncuklanmaya Karşı Terbiye: Tekstil yüzeylerde boncuklanmanın nedeni, iplik içerisindeki liflerin serbest uçlarının sürtünme sonucu birbirine dolanarak düğümlenmesidir. Boncuklanma, kumaş yüzeyindeki lif uçlarının yakılması ya da kumaş yüzeyine bir reçine sürülerek lif uçlarının yapıştırılması gibi yöntemlerle önlenebilir.
kumaşta boncuk nedir, elbisede oluşan boncuk görünümü, giyside lif topçukları, elbisede yüzde küçük yuvarlak iplikler oluşumu neden olur sebebi nedir çözümü nasıl olur
Yorum Gönder