Şardonlama işlemi uygulanmış kumaş (şardonsuz ve şardonlu) |
Şardonlama, tuşe, yumuşaklık ve soğuktan yalıtım gibi amaçlarla kumaşın yüzeyini tüylendirerek yüzeyinin lifli hale getirilmesidir. Dokuma ya da örme kumaşların ipliklerinin içerisinden, liflerin çekilerek kumaş yüzeyine çıkarılması ve böylece tüylendirilmiş yüzeyli bir kumaş görünüşü oluşturulmasıdır. Bu yöntem ile yüzeyi tüylendirilmiş efektli kumaşa şardonlu kumaş denir.
Şardonlama başlangıçta sadece yünlü kumaşlar için kullanılırken günümüzde flanel vb. diğer pamuklu kumaş türlerinde de kullanılmaktadır. Şardonlama, kumaş terbiyesindeki son basamaklardan biridir ve kumaştaki liflerin uçlarının, kumaş yüzeyine çıkarılması amaçlanır. Şardonlama makinesi genellikle çeşitli ebatlarda aynı yönde veya zıt yönde dönen birkaç küçük ve büyük bir ana silindire sahiptir.
Şardon makinesi. |
Şardon makinelerinde kumaş ya da örgü yüzeylerin mekanik olarak tüylendirildiği bir bitim işlemi sonucu lif uçları kumaşın yüzeyine çıkarılarak bir hav tabakası oluşturulur. Bu hav tabakasına yatırma, dikleştirme, kesme gibi istenilen biçim verilerek kumaşa özel bir görünüm kazandırılır. İşlem sonucu kumaşın sertliği de giderilir daha dolgun, yumuşak ve yünsü bir tutum elde edilir; doku, desen, ve renk geçişleri yumuşar; ısı yalıtma özelliği artar.
Şardonlu örme kumaş. |
Şardonlu Kumaş Özellikleri
Şardonlu kumaş olarak bir niteleme ile karşılaşılsa da aslında şardonlu kumaş kumaş türleri arasında yer almaz. Yani şardonlu terimi aslında tüylendirme işlemi için kullanılmaktadır. Bu işlemin yani tüylendirmenin yapıldığı kumaş çeşitlerine şardonlu ismi verilmektedir.
Şardonlama dokuma veya örgü kumaşın yüzeyinden geçirilen metal teller yardımıyla ipliklerin içerisinden liflerin çekilmesine dayanan mekanik apre işlemidir. Şardonlama işlemi dolgun tutumlu, ısı geçirgenliği az, tüylü görünümde olması istenilen kumaşlara uygulanan bir işlemdir. Kullanılan makine, garnitür tellerinin özellikleri, tarama ve koparma silindirlerinin sayısı ve yönlerine bağlı olarak istenilen efekt elde edilir.
Şardonlama işlemi kumaşın istenen yüzüne uygulanır. |
Tekstil yüzeyindeki lifler, şardon makinesinin kancalı telleri yardımıyla çekilerek kumaş yüzeyine çıkarılır. Böylece kumaş tüylü ve yumuşak bir yüzeye kavuşur, ısı tutma özelliği artar. Şardonlama etkisi, kullanılan makinenin türüne ve işlemin etki süresine bağlıdır. Yünlü kumaşlar, döşemelik kumaşlar, battaniye, manto, ceket, eşofman, mont gibi tekstil ürünlerinin yapılmasında kullanılan kumaşlar şardonlama işlemine tabi tutulur. Şardonlama işlemi üretimin her aşamasında yapılabildiği gibi genellikle son işlemler arasında yer alır. Böyle olmasının amacı ise kumaşa son tutum ve görünüm özelliğinin kazandırılmasıdır. Şardonlama işlemi kumaş üzerinde farklı efekt ve tutum özellikleri gösterir. Bunlar:
Kumaşın ısı geçirgenliğini değiştirir: Kumaşı oluşturan ipliklerin içerisinden çekilen lifler nedeniyle hacim kazanması söz konusudur. Genleşen iplikler kumaş gözeneklerini dolduracağından içeriden dışarıya yada dışarıdan içeriye olacak hava hareketini azaltır. Bu nedenle kumaş ısıyı muhafaza eden bir yapı kazanır.
Kumaşın tutumu değişir: Kumaşta oluşan toplanma nedeniyle kumaş daha dolgun bir yapıya kavuşur. Meydana gelen dolgun yapı kumaş tutumunun yumuşaklığını da arttırır.
Kumaşın görünümü değişir: Kumaş yüzeyine kaldırılan lifler kumaş yüzeyinde tüylü bir görüntü oluşturduğu gibi bilhassa desenli kumaşlarda desen hatlarının birbirine geçtiği noktaları yumuşatarak desen kontürlerinin göze daha hoş görünecek bir yumuşaklık kazanmasını sağlar.
24 yorum:
şardonlama kelimesinin ingilizcesi napping affect, napped fabric, nap in textiles olarak geçer bunu da eklemek isterim yazılmadığı için yorum olarak yazmak istedim öğrenmek isteyen arkadaşlara faydası olur umarım.
Şardon: Tellerin kumaşın içine girerek ipliği oluşturan elyafların bir kısmını yüzeye taşıyarak tüylendirilmesi işlemidir. Yolucu ve yatırıcı tellerin cinsi, kalınlığı, açısı ve birim alandaki sayısına göre etki değişiklik göstermektedir.
şardon kumaş sözlük anlamı tdk, şardonlama ne demek,
Şardon: (Fr.chardon) En çok Güney Fransa’da yetişen bir tür devedikeni. Bu diken yünlü ya da pamuklu kumaşları tüylerinden apre makinelerinde kullanılmıştır. Aynı işlev için yapılan metal iğnelere de şardon denir.
Şardonlu kumaş nedir kısaca: Dokuma yada örme kumaşların ipliklerinin içerisinden, liflerin çekilerek kumaş yüzeyine çıkarılması ve böylece tüylendirilmesi işlemi yapılmış, tüylü kumaş cinsine denir.
kumaşta şardon ne demek insanlar bir garip şardonsuz kumaş hali daha güzel be kardeşim
tekstilde şardonlama işlemi,şardon nedir tekstil,kumaşta şardonlama nedir,şardonlu kumaş nasıldır,sardonlama ne demektir,şardonlu ne demek,
Şardonlu sweat ne demek geçen gördüm nasıl yapılıyor diye bakayım dedim, şardonlu eşofman ne demek o da aynı, şardonlu tayt hepsi için tüylendirilmiş tüylü görünüm kazandırılmıs elbiselere denir.
içi şardonlu elbiseler güzeldir ve kumaş yüzeyi kışlıklar için uygundur
Şardonlu sweat Ne demek şardonlu kumaştan yapılır, şardonlu eşofman ne demek, peki şardonlu kumaş sağlıklı mı evet neden olmasın, Şardon Makinesi kullanılarak yapılır, Şardon Sütyen Ne demek bile olur, Şardonlu Tayt olur, Şardon makinası ile
devede gerdan kumaşta şardon istenendir
Şardon kumaş ne demek tüylü sıcak tutan bir kumaş oluşturulur, 3 iplik şardonlu kumaş ne demek o da aynı teknikle yapılır, Şardon sıcak tutar mı evet şardonsuz kumaş haline göre daha sıcak tuttuğu kesin.
Şardon kumaş sıcak tutar mı, şardonlu kumaş sıcak tutar mı? şardonlu elbise sıcak tutar evet, Liflerin yüzeye doğru çekilmesiyle kumaştaki örgü boşlukları daha çok kapanacak ve vücut ile kumaş arasına daha çok sıcaklık hapsedilmiş olacaktır. Bu şekilde şardonlanmış kumaşlar,doğal olarak daha sıcak tutma özelliğe sahip olacaktır.Bunun yanında kumaşın tutumu da daha yumuşak ve giyimi rahat olacaktır.
kumaşlarda şardonlu yapı, giysilerin ısı geçirgenliğini azaltarak elbisenin sıcak tutmasını sağlamak amacının dışında görsel amaçla tüylü yumuşak bir kumaş görüntüsü elde etmek için de kullanılmaktadır. Şardon özellikle kışlık kumaşların yüzeylerinde istenen yoğunlukta bir tüylü yüzey oluşturabilmek amacıyla yapılan işlemdir. Şardonlu kumaş genellikle kışlık flanel vb gömlek kumaşlarına, örmelerde üç ipliklere, yünlü ve yün karışımlı kumaşlara uygulanır. Duo şardonlu bir elbise aldım geçenlerde.
ilk duyduğumda şarbonlu elbise nedir dalga geçiyorsunuz dedim ee ama şarbonlu kumaş öldürür ama diye içimden geçirdim ama tekrar ettirince yanlış anlamışım doğrusu şardonlu elbise olacakmış. şarbon ve şardon çok alakasız anlamları var şarbon kumaş öldürür şardon kumaş yaşatır
şardonlu kumaş nasıl üretilir şardon denilen yani iğne gibi sivri uçlar kumaşa batırılır çıkarılır ve bu işlem tekrarlanır böylece daha kıllı, daha lifli bir kumaş yüzeyi elde edilir.
içi şardonlu kıyafetler var da dışı şardonlu kıyafetler neden yok peki
Mamul yüzeyine tüylü bir efekt vermek için dokuma veya örme kumaştan liflerin dışarı doğru çekilmesidir.
kış gelince çıkar şardonlu battaniyeler, şardonlu kıyafetler vb. şardon kelimesini duyuyorsanız kış mevsimi çok uzakta değildir.
şardonlu kumaş sevmem ben kardeşim şardonsuz kumaş severim
Tüylü görüntü veren yüzeyli kumaş tasarımına şardonlu denir. Giyim sektöründe kıyafetlerde kullanılır. Tüylü görüntünün nasıl verildiği ise meraklandırıcı bir bilgidir. Tüylü görüntünün verilmesi için şardon içerikli kıyafetler dokuma ya da örme kumaşların işlem görmesiyle yapılır.
Şardonlu kumaş özellikle kışlık elbiselerde uygulanırlar, şardonlu elbiseler giyim sektöründe kullanılmaktadır. Özellikle kış koleksiyonlarında bu kumaş türüyle karşılaşılabilir. Soğuk havalarda giyilebilecek tasarımlar ortaya çıkarılmaktadır.
şardonlu kumaş kıyafetler nasıl yıkanmalıdır, şardonlanmış elbiselerin yıkaması işlemi nasıl yapılır normal elbiseler ile yıkıyorum
Şardon aslında bir kıyafet seçeneği değildir. Kumaşa uygulanan bir tekniktir. Kumaşa tüylü görünümü vermek için şardon tekniği uygulanır.
şardonlu mu şardonsuz mu daha iyi
Yorum Gönder