Tekstil ve Moda

Battaniye Kumaş Nedir, Battaniye Kumaş Özellikleri

Battaniye kumaşı (Alm. Bettdeckestoff, Fr. tissu lourd brossé; İng. blanket fabric), düşük bükümlü, kalın, tek katlı strayhgarn yün ya da sentetik karışımlı atkı ipliği, çift katlı kamgarn yün ya da pamuk çözgü ipliği ile bezayağı ya da dimi örgü yapısında tek katlı, atkı takviyeli ya da iki katlı kumaş yapısında dokunan, dinkleme ve şardonlama işlemleri uygulanan, soğuktan korunmak amacıyla kullanılan, kalın, havlı kumaşlardır. 

Battaniyeler, kalın, ağır dink işlemi görmüş ve ştraygarn yün ya da yün/sentetik karışımı ipliklerden yapılmış kumaşlardır. Ştrayhgarn atkı ipliği az bükümlüdür. Çözgüde ştrayhgarn iplik yerine çift kat kamgarn iplik ya da pamuk ipliği kullanılabilir. Kumaş yapısı, bezayağı ve dimi örgülerin kullanıldığı tek katlı yapılar olabildiği gibi, atkı takviyeli ya da iki katlı yapılar da olabilir. Battaniyeler genellikle renkli dokunurlar. Şardonlama işlemiyle kumaş yüzeyinde kalın ve sık bir hav tabakası oluşturulur. Bu nedenle, takviyeli ve iki katlı yapılarda, atkı ipliğinden hav çıkarılacağı için, kalın numara atkı ipliği kullanılır ve örgüde uygun uzunlukta atkı atlamaları düzenlenir. 

Battaniyelerin enleri ve gramajları değişik olabilir. Enler, genellikle, tek kişilik battaniyelerde 140-160 cm, iki kişilik battaniyelerde 2,00- 2,30 m’dir. gramaj 400 g/m² ile 1000 g/m² arasında değişebilir. Aşağıda iki örnek verilmektedir: 

Örnek 1: Yünlü Battaniye: 2/2 dimi örgüde, çözgü 4.5 Nm ştrayhgarn iplik, cm'de 10 sıklıkta, atkı 4.5 Nm ştrayhgarn iplik, cm’de 11 sıklıkta, en 2,10 m, gramaj 420 g/m², renkli ekose desenlerde. 
Örnek 2: İki Yüzlü Battaniye: Örgü 3/1 ve 1/3 dimi, çözgü 20/2 Ne pamuk ipliği, atkı 2,5 Nm ştrayhgarn yün ipliği, çözgü sıklığı cm'de 9, atkı sıklığı cm'de 15, en 150 cm, gramaj 700 g/m², ekose veya jakarlı desende. 

1 yorum:

battaniye kumaşı nedir?
Düşük bükümlü, kalın, tek katlı strayhgarn yün ya da sentetik karışımlı atkı ipliği, çift katlı kamgarn yün ya da pamuk çözgü ipliği ile bezayağı ya da dimi örgü yapısında tek katlı, atkı takviyeli ya da iki katlı kumaş yapısında dokunan, dinkleme ve şardonlama işlemleri uygulanan, soğuktan korunmak amacıyla kullanılan, kalın, havlı kumaş.