Kaşmir battaniye. |
Kaşmir yünü (Alm. Kaschmirwolle, Fr. laine de Cachemire, İng. cashmere wool), Asya'ya özgü keşmir keçisinden elde edilen, ortalama çap ve lüle uzunlukları sırasıyla 12-19 µm ve 2,4-7,9 cm olan ve tekstil sanayisinde kullanılan özel lifler arasında yer alan ince, kısa, yumuşak ve genellikle medullasız liflerden oluşan yüne denir. Kaşmir kumaş, kaşmir (keşmir) keçisinin bu özel yünlerinden elde edilen bir kumaşlara denir. Kaşmir yünü pek çok açıdan koyun yününe benzemesine rağmen yüne nazaran çok yumuşak ve ipeksidir ayrıca daha hafiftir. Kaşmir yünleri saf halinde, beyaz, siyah, kahverengi, gri ve bu renklerin değişik tonlarındadır.
Kaşmir keçileri Asya'da aynı adı taşıyan bölgeden gelmektedir. Deniz seviyesinden yaklaşık 4000 metre yükseklikte, eksi 40 dereceye kadar düşen sıcaklıklarda zorlu koşullarda yaşadıkları için yünlü postları yoğundur. Bu değerli yünler, ince liflere sahiptir ve en iyi yün türlerinden biridir. Kaşmir yünü, koyun yününden çok daha iyi ısıtır ve kırışmaz. Kaşmir, kralların elyafı adlandırılır aynı zamanda değerli bir doğal yün kaynağı ve tekstil endüstrisinde yüksek kaliteli ve pahalı bir kumaş malzemesidir; elmas elyaf veya yumuşak altın olarak da tanımlanır. Kaşmir yünü ev tekstili için en ideal malzemedir. Uzun ömürleri sayesinde kaşmir battaniyeler yüksek bir değere sahiptir.
Kaşmir, özel olarak sadece özel bir çevre koşullarında yetişen keçilerin tüylerinden üretilen bir kumaştır. Kaşmiri elde etmek için kullanılan yöntemler, diğer keçilerden elde edilen tüylerden farklı bir yöntemle elde edilir. Üretimi zorlu olduğu ve kumaşı değerli olduğu için tercih edilen kaşmirin birçok üstün özelliği vardır.
Kaşmir keçisi. |
Kaşmir keçilerini yetiştirmek kolaydır. Koyun ve sığırların açlıktan öldüğü ortamlarda; çalılar, ağaçlar dalları, çöl bitkileri gibi bitkilerle beslenerek hayatta kalabilirler. Kaşmir keçileri, sağlıklı hayvanlardır ve çok az bakım isterler ve yılda yalnız bir kez kırkılırlar, yetişkin bir keçiden 1-1,5 kg kadar yapağı çıkar.
Bu yapağı kalın ve ince olmak üzere iki tür elyaftan oluşur. Yapağının % 60'a varan kısmı oluşturan kaşmir yünüdür ve geri kalanı iç tabakayı koruyan dıştaki kalın tabakadır. Yapağı üzerinden dıştaki tabaka ayrılır ve saf haldeki kaşmir yünü elde edilmiş olur.
Kış aylarında soğuğu dışarıda tutmak için keçilerin vücudunda bir tür ince ve kalın kürk bulunur. Ne kadar soğuksa, alt kürk o kadar kalın, ince ve uzun olur.
Kaşmir için özel olarak yetiştirilen keçilerden yapağıdan kalın tabaka ayrıldıktan sonra yılda yaklaşık 500-1000 gr arası lif üretilir. Kaşmir kumaşlarda bu yünlerin iplik haline getirilmesiyle elde edilir.
Kaşmir Kumaş Özellikleri Nelerdir
Kaşmir ince, ipeksi, doğal, hafif ve yumuşak lifleriyle karakterizedir. Mükemmel bir yalıtım ve termal özelliğine sahiptir. Doğal renkleri beyaz, siyah, gri ve kahverengidir. Keçeleşmez, uzun ömürlüdür. Yün, tiftik ve diğer hayvansal liflerden kat ve kat daha sıcak tutma özelliğine sahip olup çok daha dayanıklı ve su geçirmezdir.
Kaşmir kumaşı, keşmir keçilerinin yünlerinden elde edilmektedir. Hassas ve özenli üretim süreçlerinden geçerek lüks kumaş elde edilen kaşmir yünü, sadece kaşmir keçisinden elde edilir. Keçinin tüylü postu lifler içermeli ve özel ölçüm gereksinimlerini geçmelidir. En iyi kaşmir, sadece en beyaz, en uzun, en ince tüylerden oluşur. Lüks kumaş üretimine uygun olması için tüylerin 36 milimetreden uzun olması gerekir. Kaşmir giydikten sonra kokmaz. Bunun nedeni kaşmirin doğal olarak anti bakteriyel özelliklere sahip olmasıdır. Genellikle polyester veya diğer petrol esaslı ipliklerden yapılan çoğu teknik kumaşa göre boyaması kolaydır. Bu kumaş, kişiyi koyun yününden 7 kat daha sıcak tutar.
Kaşmir Kullanım Alanları
Kaşmir, lüks giyim, ev tekstili, aksesuar, dış giyim, iç giyim, eşarp, şal yapımında kullanılırken uzun lifleri ise daha çok kilim, halı ve bere ve kazak yapımında kullanılmaktadır.
4 yorum:
İngilizce bir kaynakta pashmina fabric yani Türkçesi paşmina olan kazaklarda aslında bir tür kaşmir kumaş diye okudum doğru mudur acaba
Kaşmir, Çin, Hindistan ve Moğolistan yaylalarında yaşayan keçilerin en soğuk havalarda oluşan alttaki ikinci tabaka ipeksi yününe denir. Birçok özelliği ile yüne benzemesine karşılık yünden daha ince, parlak ve yumuşaktır. Kaşmir kumaş, yumuşaklık, sıcaklık ve iyi döküm isteyen lüks ürünlerde kullanılır.
Kaşmir kumaşlar genelde: Atkıda daha ince kamgarn yün ipliği kullanılarak 1/2 dimi örgüde dokunan atkı hakim bir elbiselik kumaştır. Atkıda daha büyük bir sıklık uygulanır. Ucuz türlerinde çözgüde pamuk ipliği de kullanılabilir. Aprede, kumaş boydan uzatılıp enden çektirilerek atkı hakimiyeti geliştirilir. Örnek: Çözgü 46/2 Nm kamgarn ya da 60/2 Ne pamuk ipliği, cm’de 20 sıklıkta, atkı 64/2 Nm kamgarn iplik, cm’de 47 sıklıkta.
En pahalı kumaşın kaşmir olduğu düşünüyordum uzun zamandır ancak yaygın inanışın aksine, vikunya olarak da bilinen daha pahalı bir kumaş türü olduğunu öğrendim ilginç, değil mi?
Yorum Gönder