Tekstil ve Moda

Terletmeyen Yazlık Kumaşlar Nelerdir

Yazlık elbiselerde genelde canlı renkler ve hareketli desenli kumaşlar tercih edilir. 
Yaz mevsiminin sıcağına uygun kumaşlar, yaz kumaşları nelerdir, yazın hangi kumaşları tercih etmeli, yaz kumaşı seçimi hakkında detaylı ve önemli bilgiler içeren yazımızı okuduktan sonra yazlık elbise almaya gönül rahatlığı ile gidebilirsiniz. 

Yazlık Kumaş Çeşitleri, Yaz Mevsimi için Doğru Elbiseler Nelerdir 
Sıcak yaz günlerinde doğru kumaşlardan yapılan kıyafetleri tercih etmek çok önemlidir. Terletmeyen, teri emen ve ince yapısı nedeniyle hava alan kumaş türleri yaz kumaşları olarak tercih edilmektedir. Birçok kumaş firması sentetik kumaşları artan oranda üretmekte ve kullanmaktadır. Ancak bu tür kumaşlar hava sirkülasyonuna istenen oranlarda izin vermiyor bu nedenle terleme artıyor ve ter ve yapay kumaşın deriye sürtünmesi sonucu ciltte tahriş olabiliyor. Terlettiği gibi koku da oluşturmaya müsait bir yapısı bulunmaktadır. 

Nefes Alan Giysiler Seçmeliyiz 
Eğer giysiniz yeterince nefes almıyorsa, suya karşı ne kadar dayanıklı olursa olsun yaz, kış farketmez ıslanırsınız. Sıcak veya yağışlı bir havada ya da yoğun hareket halindeyken oluşacak su buharı dış ortama atılamazsa; siz kendi terinizle içeriden ıslanırsınız. Yazın sıcak günlerde veya kışın ıslak koşullarda kuru kalmak için mutlaka iyi nefes alabilir bir giysi almak gerekir. 

Ham maddesi doğal olan yani saf pamuk, keten, ipek gibi malzemelerden elde edilen kumaşlar, saf yünden elde edilen kumaşlar ise nefes alan, serin tutup, terletmeyen kumaşlardır. Peki bu yazın terletmeyen yazlık kumaş çeşitleri hangileridir. 

Pamuklular: % 100 pamuk kumaşlar her türlü iklim şartları için mükemmeldir bu nedenle dünyada en yaygın kullanılan ve çok sevilen kumaş üretim malzemesidir. Pamuk beden üzerindeki nemi ve teri emdiği ve vücudumuzun hava almasına izin verdiği için sıcak iklimleri daha baş edilebilir bir hale getirir. 

Şile bezi: Yazın giydiğiniz şile bezi elbise veya gömlek kolay kolay terletmeyen harika yaz kumaşlarındandır. Orijini buldan bükülüsüne dayanmaktadır. Genelde doğal olarak beyaz, ekru ve krem renkli olarak üretilse de, farklı renklerde şile bezleri de bulunmaktadır. Ayrıca şile bezi kendine has bir görünüme sahiptir. 
Keten kumaşlar sıklıkla erkek gömlek ve ceketlerinde kullanılsa da ketenin kadın elbiselerinde de kullanımı yaygındır. 
Keten: Keten kumaşlar serin tutar bu yüzden yazın çok tercih edilen kumaşlardandır. Yaz gelirken vitrinler keten gömlek, etek, elbise ve ceketler ile dolar. Çok hafif bir yapıya sahip olan keten kumaş yapısındaki boşlukları sayesinde hava akışı ile vücudu serin tutar. Nemi ve teri çok çabuk olarak emdiğinden dolayı bir çok marka tarafından kıyafet üretilirken keten kullanılır. Keten çoğunlukla da erkek giyiminde karşımıza çıkar: yaz gelince, genelde üst giyim elbiseler olan keten gömlek ve ceketler ile dolar taşar mağazalar, ancak tutumu ve tuşesi biraz serttir. Bir de kendine özgü ve bazı insanların hoşuna bile giden kolay kırışma özelliği vardır, ütüsü hemen bozulur ve elbise çabucak buruşur. Şüphesiz yaza ait bir kumaştır; çünkü terletmez, hava alır ve koku yapmaz. 

İpekli elbiseler: Yazın ipek elbiseler sık kullanılsa da çok sıcak havalar için uygun bir kumaş değildir aslında. Çünkü ipekler üzerinde sarımtırak güneş lekesi oluşabilir. Güneşten etkilenmeyecekleri serin yaz geceleri içinse uygundurlar. İpekli kumaşın ısıya karşı hassasiyeti yüksek olur bu yüzden de ütülenirken de üzerine tülbent serilmelidir. Ayrıca, ipek deforme olmaya en yatkın kumaştır. En pahalı ve bayan giyiminde aranan kumaşlardan olmasına rağmen çabuk solar, çabuk yırtılır ve sararır. Çok hassas ve narin bir kumaş türüdür, her modele uygun değildir. % 100 ipek kumaşlar gündüz sıcaklarının yerine, yaz gecelerinde tercih edilir ise kullanımı daha kolay ve elbisenin ömrü uzun olacaktır. 

Krep kumaşlar: Pamuklu krep kumaşlar, yüksek bükümlü ipliklerden krep örgülerde dokunan hafif gramajlı kumaşlardır. Elbiselerde çok kullanılan krepler kullanışlı bir yaz kumaşıdır. Mevsimine göre değişen gramajı sayesinde her sezonda krep kumaşlar kabul görür. Kullanımı oldukça rahattır. Kolay yıkanır ve kolay ütülenir. Viskon ipliğinden ya da polyesterden de üretilebilir. İsteğe göre doğal ve yapay bir ham maddeden üretilebiliyor olması nedeniyle en çok tercih edilen kumaş türlerinden biridir ve kullanım alanı çok geniştir. 

Poplin: Yaz mevsimi için birebir olan poplin elbiseler, ince dokusu ve hafifliği sayesinde birçok kıyafet firması tarafından tercih edilmektedir. Çoğunlukla nevresim takımı ve yaz aylarında giyilen ince gömleklerin üretilmesinde kullanılır. Poplin kumaşlar daha çok yazlık gömleklerde kullanılıyor. Poplin elbiseler ince ve hafif yapısıyla terletmiyor. Bu özellikleri dolayısıyla; poplin kumaş, rahatlık ve kullanım açısından çok tercih edilmesi gereken yaz kumaşları arasındadır. 
Dört mevsim kullanılan denim kumaşlar; yaz ayları için tercih edilen kumaş türleri arasındadır. 
Denim/kot: Ağır olanlar kışlık, hafif olanlar yazlık olarak kullanılabilen denim; pantolon, gömlek, yelek, etek, ceket ve şort olarak kullanılır. Her mevsimde moda olan kalınlığına göre yazlık ve kışlık olarak kullanılan en popüler ve yaygın kumaşlardandır. 

Tülbent kumaşlar: Tülbentler için üretilen kumaşlar olsa da bluz, elbise, etek üretiminde de tercih edilmektedir. İnce ve seyrek dokunmuş, hafif ve yumuşak pamuklu bezlerdir. Çok ince olduğu için üzerimizde yokmuş hissi verir. 

Vual: İnce numaralı, gaze edilmiş, yüksek bükümlü penye iplikten seyrek olarak dokunmuş, pamuklu kumaş türüdür. Parlak iplikle yapıldığında güzel bir görünüm sağlar. Yollu, figürlü, baskılı, benekli, kabarcıklı, pike veya çizgili gibi türleri de vardır. 

Şifon: Sentetik ve ipek olmak üzere ikiye ayrılan şifon, yazlık elbiselerde çok sık tercih edilir. Çünkü üretimi ucuzdur ve yapılan modellerin satışını kolaylaştırır. Kullanım alanı çok geniştir. Kıyafetlerde detay olarak kullanıldığında ürüne hoş bir görünüş katar. Şifon yelekler, kaplar, kimonolar, etekler ve gömlekler her daim sezonların olmazsa olmazlarıdır. 

Ayrıca, gömleklik, pijamalık, mermerşahi, saten, organze ve petek kumaşlar diğer pamuklu yazlık kumaş türlerindendir ve yaz mevsiminde sıklıkla kullanılır. 

24 yorum:

Tesettür giyimde yaz aylarında nasıl kumaşlar tercih edilir tabiki yazın terletmeyen kumaşlar ayrıca hava alsın ve tene batmasın yumuşak kumaş dokunuşuna sahip olsun

Sıcaklıklar yükseldiğinde, yaz sıcağına dayanmak ve yüksek ısı savaşmak için doğru kıyafeti bulmak zor bir iş olabilir. Bunun için, yaz aylarında serinletip kuru tutan olan kumaşların ve elyaf türlerinin listesi meydana getirilmiş.

Yaz için giyinmek bir sanat olarak düşünülebilir ve pratik ve rahat bir kıyafet bulmak istemek hepimizin hakkı. Ter lekeleri ve ter kokusunu önlemek için hangi kumaşlar giyilmeli bu yazıda anlatılmış. Ancak beden temizliği önemli yazın günlük duş almak gerekiyor. Özellikle toplu taşıma araçlarında yanına yaklaşılamayacak derece kokan insanlar olabiliyor. Bu insanlara tavsiyem uygun elbise seçimi, düzenli banyo yapsınlar ayrıca parfüm ve deodorantta kullansınlar.

Yazları giyilen bazı kumaşlar insanı rahatsız ediyor, evet bunlardan birisi de polyesterli kumaşlar olsa gerek yapay lifler yazınızda bahsetmiştiniz.

Yazın ne tür kıyafetler giymeliyiz, yazın ne giyilir ?
Yazın açık renkli ve terletmeyen/teri emen elbiseler giyilmelidir. Terletmeyen ve ferahlık hissi veren adeta püfür püfür hissettiren doğal liflerden elde edilen giysiler tercih edilmelidir. Hava akşamları serinse uzun kol; havanın sıcak olduğu öğle vakitlerinde kollarımızı kıvırabiliriz. Daha sıcak günlerde kısa kol, yarım kol vb tişört ya da gömlek veya askılı elbise giyilebilir. Terletmeyen ayakkabı tercih edilebilir. Sandalet veya terlik, babet gibi ayakkabılarda kullanılabilir. Yazın elbiselerde renk seçimide önemlidir; koyu lacivert, mor, yeşil, siyah benzeri koyu tonlar ısıyı emer bu nedenle açık renkler tercih edilmelidir. Hava çok sıcaksa yanımıza şemsiye alabiliriz unutmayın ki şemsiyeler ilk olarak antik mısırda kullanıldı ve sanılanın aksine yağmur için değil güneşten korunmak için icat edildi. Güneş gözlüğü de yanımızda ayırmamamız gereken bir aksesuar bence hem gözlerimizi zararlı ışınlardan koruyor hem de serinletiyor :) sadece ben de mi oluyor bilmiyorum ama ferahlık ve serinlik hissi veriyor bana.

Kim ne derse desin yok bu kumaş yok bu elbise iyi yaz için; tek gerçek nefes alabilen doğal kumaşlar, yaz sıcağında serinlemek için vereceğim bir sırdır. İster gölgede olun, ister güneş tepenizde olsun, nefes alabilen kumaş, gün boyunca serin tutmak için en akıllıca şeydir. Vücudun neminin azaltılması ve terlemenin azaltılması için hava geçirgenliğine izin veren kumaş giymek fark yaratır. Elinize elbiseyi alın ve dokusuna bakın ince ve hava geçirgen olmasına özen gösterin.

kışın giyilmeyen elbiseler yaz aylarında giyilmelidir, kış mevsiminde hangi elbiseyi giyiyorsanız yazın onu çıkarın :)

Merhaba,

Şile bezi ile buldan bezi arasında bir fark var mıdır? Eğer aynıysa orijinal olan hangisidir? Bilgi vermenizi rica ederim.
Teşekkürler.

Beyaz

şile bezi ya da denizli ilçesi buldan bezi iki yöre de kumaşa sahip çıkıyor ilk olarak kimler tarafından dokunduğu bilinmiyor, bazı kaynaklar bu kumaşın ilk olarak farklı bir yerden geldiğini söylüyor. Şileye ve buldana uzak bir bölge olan rize ilimizde orjinal olarak dokunduğunu iddia ediyor.

Bu kumaş, %100 pamuk olmasından dolayı terletmeyen, alerjik belirti göstermeyen sağlıklı ferah bir üründür. Tril tril bir üründür kumaş kolay kırışmaz, yazın ekstra rahatlık sağlar, sanki klimalı gibidir, konforludur, kısacası rahat bir giyim için ideal bir üründür. Giydiğiniz penyelerdeki vücuda yapışma ve sonucunda oluşabilecek rahatsızlanma gibi riskler yoktur.

yukarıda yazılan doğal kumaşlar haricinde serinleten kumaşlara o kadar da güvenmeyin. Haberlerde gördüm denizlide bir firma serinletici kumaş üretti diye eğer bu kumaşlar doğal maddeler ile ince dokunan veya örülen kumaşlar ise sıkıntı yok ancak bunlar bir takım kimyasal apreler ile yapılıyorsa sağlık için yan etkileri bulunması olası dikkat edin derim.

mevsimlik kumaş nedir sorusu? mevsime uygun giyinmek için hangi kumaş çeşitlerini bilmeliyiz ve bu kumaşların özelliklerini nasıl anlarız ve bilmemiz gereken kumaş isimleri neler bu ve buna benzer kafamdaki sorulara cevap buldum yazıda teşekkürler

terletmeyen şeyler içinde önemli olanlar yazın terletmeyen sütyen, yazın terletmeyen kışın üşütmeyen yorgan, yazın terletmeyen çorap, yazın terletmeyen fondoten, yazın terletmeyen ayakkabı, yazın terletmeyen ev, yazın terletmeyen yatak, yazın terletmeyen eşarp, yazın terletmeyen makyaj, yazın terletmeyen yastık, yazın terletmeyen yorganlar bize bunlar lazım, yazın daha az terleyelim bu eşyalarda bizi daha az terletsin.

kahverengi turkuaz taşlı elbiseye bayıldım. ürün hakkında nasıl bilgi alabilirim.

Yaz renkleri kreple bütünleşir: Ve krep yaza en çok yakışan kumaştır belki de. Şifon gibi iç göstermez ama en az onun kadar dökümlü bir görünüme sahiptir. Dolayısıyla gömlek, etek, elbise, pantolon gibi hemen her kalıbın dikimine olanak sağlar. Astarlandığında harika ceket ve pardösüler de yapılabilir tabi ki.

Yaz mevsiminde ince ve terletmeyen kumaşlar olarak % 100 pamuklu, poplin, şile bezi, keten, ipek ve şifon tarzı kumaşlar giyilmelidir.

yazlık kumaş isimleri, yazlık kumaşlar nasıldır, serin tutan elbiseler, terletmeyen kumaşlar, yaz mevsimine uygun kumaş türleri hangileri, terletmeyen elbiseler

herkes sormuş o kumaş terletir mi bu kumaş terletir mi biraz terlemek sağlıklıdır bence akşam duşunu al yat

Yaz Mevsiminde: Çok sıcak geçer ve de bu yüzden ince tişörtler ve de genellikle ince pantolonlar giyilir. Kısa kollu tişörtler tercih edilir. Yoksa vücut terleyip soğutulamadığı için hasta olur.

Yaz mevsiminde giymemiz gereken kıyafetler: Yaz ayları geldiği zaman deniz, kum ve güneşin tadını çıkarırız. Aynı zamanda en ince kıyafetlerimizi giyeriz ve cıvıl cıvıl giysilerimiz ile dışarıda dolaşırız. Şimdi de yaz aylarında hangi kıyafetleri girmemiz gerekiyor buna bakalım.
- Tişörtler
- Kısa kollu gömlekler
- Şortlar
- Terlikler
- Güneş gözlüğü
- Şapka

yaz aylarında havalar çok sıcaktır ve başımıza güneş geçebilir. Böyle istenmeyen durumlar ile karşı karşıya kalmamak için mutlaka şapka kullanmaya özen göstermeliyiz. Aynı zamanda cildimizin çok fazla yanmaması için uzun süre dışarıda kalmamalıyız. Özellikle saat 10 ve 16 arasında denize girdikten sonra ise güneşlenirken güneş ışınlarından koruyucu kremleri kullanmaya özen göstermeliyiz.

Bu güzel bilgileriniz için teşekürler

yazlık kumaş isimleri nelermiş bakalım

yaz için en uygun kumaş yazısı çok makbule geçti teşekkürler

yazın nemli ve yumuşak havalarda ya da kuru ve sert iklimlerde giyilir yazlık elbiseler.

Tiril tiril kumaş adı neler denilse yukarıdaki yazılan kumaşları sayarım tiril tiril kumaş çeşitleridir çünkü kendileri.