Tekstil ve Moda

Kimono Nedir, Kimono Nerede Giyilir 👘

Çiçekli kırmızı kimono elbise. 
Kimono (Alm. Kimono, Fr. kimono, İng. kimono), Japonların önden çapraz bir şekilde birleştirdikleri, ayak bileğine kadar uzanan, düz hatlı, yakalı, uzun ve geniş kollu geleneksel giysilerine denir. Kimono, Japonya'nın geleneksel kıyafetidir. Japonca; kiru ve mono sözcüklerinin birleşimi kimono kelimesi giyilen şey anlamına gelmektedir. Kimono kıyafetler, genellikle ipek kumaştan yapılır, kolları geniştir ve omuzlardan topuklara kadar uzanır. Giysi bedene sarılarak giyilir ve bele obi adı verilen geniş bir kemer takılır. Kimono günümüzde festival, düğün ve mezuniyet töreni gibi özel günlerde hem kadınlar hem de erkekler tarafından giyilmektedir. 

Kimono 5. yüzyılda, kosode adı verilen ve iç çamaşırı niyetine kullanılan giysiden türemiştir. Modern kimono Japonya'nın Heian döneminde (794-1192) günümüzdeki şeklini almaya başlamıştır. O dönemden beri hem erkek hem de kadın kimonosunun temel biçimi değişikliğe uğramadan kalmıştır. 

Kimono elbiseler, Japonya’da hem kadınların hem de erkeklerin giydiği, önden çapraz olarak buluşan, geniş bir kemerle tutturulan, bol, uzun etekli ve uzun kollu, Japonların ulusal giysileridir. Geleneksel Japon giysisi kimono tek bir kumaş topundan üretilen ve T şeklinde, ayak bileğine kadar uzanan düz hatlı, yakalı, uzun kollu giysidir. Beden yapısına uygun şekilde katlayarak giyilen kimonolar, günümüzde özel günlerde tercih ediliyor. 

Kimono kiru ve mono, (birebir çevirisi giyilen şey) Japonya'nın geleneksel giysisidir. Ki (giymek) ve mono (şey) sözcüklerinden türetilmiştir. Japoncada aslen tüm kıyafetler için kullanılan kimono sözcüğü, sonradan hem kadınlar hem de erkekler tarafından giyilen uzun giysiyi tanımlamak için kullanılmaya başlamıştır. 

Kimono T şeklinde, ayak bileğine kadar uzanan düz hatlı, yakalı ve uzun kollu bir giysidir. Kollar özellikle bileklerde çok geniştir, genişliği yaklaşık olarak yarım metreye kadar varır. Geleneksel olarak, özel günlerde evlenmemiş kadınlar hemen hemen yere kadar uzanan çok geniş kollu kimonolar giyer. Giysi gövde etrafına sarılır ve her zaman sol taraf sağın üstüne gelir. Obi kuşak ile arkadan bağlanır. Kimonolar genellikle geta veya zori adı verilen geleneksel tahta sandallar ve tabi adı verilen çoraplarla giyilir. Kimononun içine, nagajuban denilen daha kısa bir kimono içlik olarak giyilir. 

Kaftana benzer biraz da kimono. Kimono, dikişi arkaya gelen iki kumaş parçasından ibarettir. Kolları oldukça geniştir. Bele, obi adı verilen kuşak sarılır ve kimono böylece sıkıştırılır. 

3 yorum:

kimono'nun sözlük anlamı nedir, kimononun anlamı nedir, kimono ne demek, kimononun Japoncadaki anlamı, kimononun kelime anlamı, kimono nasıl giyilir, kimono tesettür giyime kadar yaygın kullanılan bir elbise modelidir.

bu giysiye benzeyen, geniş kollu sabahlıklara da kimono denir.

Japonya'nın geleneksel giysisidir diye her yerde yazılıyor ama kimono o kadar yaygın değil Japonya'da