Tekstil ve Moda

Şifon Kumaş Nedir, Şifon Kumaş Özellikleri

Şifon kumaş elbise. 
Şifon kumaş (Alm. Chiffon, Fr. chiffon, İng. chiffon), bezayağı örgü yapısında, ince ipek ya da devamlı rejenere selüloz iplikten dokunmuş, yumuşak, şeffaf kumaşlara denir. Şifon kumaş, yumuşak, çok ince ve ışık geçiren bezayağı örgüde bir kumaş türüdür. Şifon kumaşlar; rayon, ipek, pamuk, suni ipek, polyester gibi doğal ve sentetik elyafların dokunarak elde edildiği, tek katlı ve yüksek bükümlü ipliklerden dokunan şeffaf dokuya sahip olan kumaş türüdür. 

Şifon temel olarak S veya Z bükümlü krep ipliklerinin yumuşak bir örtü elde edilecek şekilde üretilen hafif düz dokuma kumaşlardır. Krep ipliği standart ipliklere göre daha sıkı bir büküme sahip olma eğilimindedir. Krep ipliklerindeki büküm, dokumadan sonra kumaşı her iki yönde hafifçe büzerek kumaşa bir miktar esneklik ve biraz pürüzlü bir his verir. Bu kumaşlar ışığa tutulduğunda, yakından dokuma ağlara çok benziyor. Şifon kumaş, ipek, sentetik, polyester, suni ipek, pamuk vb. gibi farklı iplik çeşitleri kullanılarak üretilebilir, ancak genellikle naylon veya ipek gibi elyaflarla ilişkilidir. Şifon kumaş, istenen herhangi bir renk tonunun aksine kolayca boyanabilir ve gelin önlükleri için kullanılabilir ve ayrıca abiye, balo elbiseleri ve eşarplarda görünür. 

Şifon elbiseler, yumuşak ve ipeksi görünüme sahiptir. Çok ince bir kumaştır ve tek katlı olarak dokunur. Işık geçirebilir görünümde ve çok ince yapıya sahiptir. 

Abiye elbiselerde kullanılmaktadır. İnce ve yarı saydam oluşu ile yaz aylarında sıkça kullanılan şifon, yazlık abiyelerin vazgeçilmez parçalarıdır. Şifon kumaşların üzerine rahatlıkla işleme ve taşlı süsleme yapılabiliyor oluşu kullanımının yaygın olmasının en önemli nedenlerinden birisidir. Hafif ve terletmeyen yapısı nedeniyle tesettürlü hanımların yaz aylarında vazgeçilmez kumaşları arasında yer almaktadır. Eşarp şal ve türban üretiminde de kullanılan şifon kumaşlar ile ortaya son derece modern ve şık ürünler çıkabilmektedir. Tunik ve bolero gibi daha çok plaj kullanımına uygun kıyafetlerin yapımında da sıklıkla şifon kumaşlar kullanılmaktadır. Aynı zamanda boyun bağı, kemer gibi aksesuar üretimi için de son derece uygun ve kullanışlıdır. 

Şifon Kumaş Özellikleri 
İnce ve şeffaf bir kumaş türü olan şifon, genellikle abiye elbiselerde ve gece kıyafetlerinde kullanılır. İnce olması nedeniyle özellikle yazlık kıyafetlerde olmazsa olmaz olan şifon kumaş, ipek ya da rayon iplikten tek katlı olarak dokunur. Yumuşak dökümlü olan şifon, çok çeşitli renk seçenekleri ve şık görünümüyle elbiselere çekici bir hava katar. Şifon kumaş, uçuş uçuş görüntüsü nedeniyle abiyelerin özellikle etek kısmında kullanılarak estetik bir görüntü oluşturur. Yaz gecelerinde rüzgarla salınan, ince ve rengarenk gece elbiselerinin çoğu şifon kumaştan üretilmiştir. Şifon kumaş; etek, gömlek ve bluzlarda da kullanılır. Ancak ince oluşu nedeniyle iç gösterebilir. Bu nedenle bir astarla birlikte kullanılması tavsiye edilir. 

Şifon kumaşlar giyim sektörünün yanı sıra aksesuar olarak da tercih edilebilir. Şifon kumaştan üretilen şallar ve eşarplar, kıyafetlerle hoş bir kombin meydana getirir. Özellikle düz kıyafetlere eşlik eden renkli şifon şallarla göz alıcı bir görünüm elde edilebilir. Şifon kumaş tüle benzer yapısı nedeniyle evlerde perde olarak da sık kullanılan bir kumaş türüdür. Renkli şifon kumaşlardan üretilen perdeler, salonlarda ve oturma odalarında hoş bir dekorasyona eşlik edebilir. Şifon kumaş plaj modasında da etkilidir. Şifondan yapılan pareolar ve plaj aksesuarları son derece rahat ve kullanışlıdır. Şifon kumaşlar kendi içlerinde de farklı türlere ayrılır. Janjanlı şifon kumaşlar normal şifondan daha parlak ve yanar dönerlidir. Janjanlı kumaşlar klasik abiye kıyafetlerde kullanılabilir. Şifonlar elbiselik çeşitlerin yanı sıra gelinlik ve gecelik modellerine uygun olarak da seçilebilir. İpek şifon kumaş çeşidi ise tamamen doğal bir kumaş türüdür. Yazın serin tutan bu hafif ve organik kumaşla istenen rahatlıkta kıyafetler dikilebilir. Dayanıklı, hafif, parlak, pürüzsüz, nemi emen ve serin tutan bir gece kıyafeti almak isteyenler, ipek şifon kumaştan üretilen elbiseleri tercih edebilirler. 

3 yorum:

Şifon kumaş yapısı çok yumuşak ve ışık geçirgenliği olan, bezayağı örgüde, ince, tek katlı ve yüksek bükümlü ipek veya rayon ipliğinden dokunmuş kumaşlardır. 14-16 denye iplikten 1 santimetrede 40 sıklıkta dokunmaktadırlar.

Şifon kumaş nedir kısaca: Şeffaf ve hafif bir kumaştır. İpek ya da sentetik olabilir.

Ayaklara kadar uzanan şifon elbiseler: Uçuş uçuş, şifon için harika bir tanım. Yumuşacık, ışık geçirgen, azıcık bir rüzgarda bile savrulan, incecik bir elbiselik kumaştır. Erkeklerde kullanılmasa da kadınlara harikulade yakışır. Şifondan yapılmış bir bluz çok güzeldir ama asıl güzel olan ne diye sorarsanız, ayaklara kadar uzanan, belden oturtmalı, kloş kesim şifon bir elbise ya da etek deriz. Bu kumaş türünün düz renklerinin abiyede, özellikle nişanlıkta kullanımı da hoş durur. Tabii şalları da unutmamak gerek. Desenli bir kıyafetinizin üzerine düz renk şal ya da eşarp bulamadığınızda şifondan kestirilmiş bir parça kurtarıcınız olabilir. Bu arada şeffaf bir görünümü olduğundan bu kumaşla birlikte ipek astar kestirmeyi de unutmamalısınız.