Tekstil ve Moda

Krep Kumaş Nedir, Krep Kumaş Özellikleri

Krep kumaş. 
Krep kumaş (Alm. Kreppstoff, Fr. armure crêpe, tissu crêpe, İng. crape fabric; crepe fabric), yüksek bükümlü ipliklerin ana örgülerde kullanılması ya da normal bükümlü ipliklerle ana örgülerin belirli bir yöntemle değiştirilmesi ya da birleştirilmesi ile elde edilen yüzeyi pürüzlü kumaş yapısıdır. 

Krep; ipek, pamuk, yün, viskon gibi değişik elyaf ve bunların karışımı çok bükümlü ipliklerden, değişik örgülerle (bezayağı, saten, krep gibi) dokunan, kendine özgü kıvrımlı görünüşü olan hafif gramajlı kumaşlardır. Krep kumaş elyaf, iplik, büküm ve örgü türüne göre değişik adlar alır. 

Tarihi kayıtlarda krep kumaşlar, ince yünden veya ham ipekten dokunmuş, ince ve şeffaf bir kumaş olduğu şeklinde belirtilmektedir. Dokuma örgüsü kaynaklı, kumlu bir görüntüsü olan yapıya sahiptir. Kumlu görüntüsü desenin yanı sıra, ipliğin aşırı bükümlü olmasından meydana gelmektedir. Kullanılan ipliklerin bükümü 4000 tur/m'ye kadar çıkabilmektedir. 

Günümüzde krep kumaş genellikle moda ve diğer dekoratif tasarımlarında kullanılmaktadır. Birçok kumaş türüne nazaran akışkan, havadar, kullanışlı, benzersiz ve hafif dokuya sahiptir. Narin yapısı nedeniyle krep kumaş çoğu zaman elbise, gece kıyafeti, örtü, fular, eşarp gibi hafif giyim çeşitlerinde kullanılır. Bu kumaş türü içeriğindeki doğal malzemeler arttıkça hava geçirgenliğini daha yüksek boyutlara taşır ve dolayısıyla yaz aylarında kullanılabilecek en güzel kumaş türüdür. 

Yüksek bükümlü ipliklerle dokunmuş kumaş yüzeylerine, değişik apre işlemleriyle kazandırılan pürüzlü ve kıvrımlı görünüm apre işlemleri, bazik banyolarda liflerin şişmesinin sağlanması, kumaş krep kalandırı denilen sert merdanelerden ve daha sonra sabun, soda, sodyum perborat içeren banyolardan geçirilmesi ya da belirli yerlerine kuvvetli bazik patlar basılması gibi işlemlere de krepleme denir. 

Dokumada saten örgülerden türetilen, iplik çaprazlamalarının oluşturduğu karışık bir bağlama yapısı olan, saten temel üzerine orta uzunlukta atlamalar sağlayacak bir kesişme düzeniyle uygulanan kumaş örgüsü türüne de krep denir. 

Krep kumaş özellikleri 
Salaş, dökümlü özelliği ile tesettür giyiminde sık tercih edilen krep kumaşın bir diğer özelliği de esnek oluşudur. Bu etkisiyle büyük bedenlere çeşitli kıyafet imkanı da sağlar. Krep kumaşlar, genellikle yazlık ürünlerde kullanılan bir kumaş türüdür. Hafif ve dökümlü yapısı sebebiyle, yaz aylarını bunaltıcı sıcaklarını bir miktar da olsa hafifletebilmektedir. Krep kumaşın diğer özelliklerini ise şu şekilde sıralayabiliriz; 
- Tüm vücut tipi için idealdir ve vücudu sarmaz. 
- Krep kumaşlar hafif ve rahattır. 
- Terletme yapmaz ve vücuda yapışmaz. 
- Polyester, pamuk, yün gibi kumaşların karışımından elde edilir. 
- Esnek ve hafif yapıları ile kullanımı oldukça rahattır. 
- Dökümlü ve salaş bir kumaş türüdür. 
- Ütü istemez. 
- Kolay buruşmaz ve çoğu zaman ütü istemez. 
- Şık ve gösterişli olması ile de estetik bir görünüm sağlarlar. 

Krep kumaşlarrın kullanım alanları 
Krep kumaş moda sektöründe sık kullanılan bir kumaş türüdür. Çoğu zaman ipek, yün ve viskondan üretilse de polyester, yün ve daha fazla karışımı içeren çeşitleri de bulunur. Doğal kumaşlar hava geçirgenliği bakımından daha üstün olduklarından % 100 yün krep ya da % 100 ipek krep etiketli ürünler sentetiklere göre daha pahalıdır. Krep elbiseler gösterişli ve şık bir görünüm sağlar. Şifon gibi iç göstermez ama en az onun kadar dökümlü bir görünüme sahiptir. Dolayısıyla abiye, elbise, pantolon ve ceket, gömlek, etek gibi ürünlerin dikimine olanak sağlar. İpek veya pamukla dokunan krep kumaşlardan gömlek ve çamaşır, daha ağır olan yün kreplerden kadın elbisesi yapılır. Hava geçirgenliği olması ve rahat kullanımı nedeniyle günümüzde tesettür giyimi için büyük öneme sahiptir. Astarlandığında harika ceket ve pardösülerin yapımına da uygundur. 

Krep kumaş çeşitleri 
Ham maddelerine göre çeşitli krep kumaş türleri vardır, krep kumaşlar üretildikleri maddelerin ismi ile anılırlar. Örneğin pamuklu krep, ipek krep, sentetik krep, rayon krep kumaş vb. Aşağıda yaygın olarak, krep kumaş yapımında kullanılan temel elyaf çeşitleri ve özellikleri açıklanmaktadır. 

1-) Pamuklu krep: Yüksek bükümlü ipliklerden krep doku ile dokunan hafif gramajlı kumaşlardır. Krep görünümü bezayağı doku ile ters yönde büküm verilmiş atkı ve çözgü iplikleri kullanarak ve kumaşı yüksek oranda çektirerek elde edilir. Bu çekme sırasında iplikler büküm yönünde kıvrılarak düzensiz bir yüzey görünümü oluştururlar. Krep kumaşlar genellikle top boyanırlar. Ancak baskı da yapılabilir. 
ÖRNEK: Çözgü: Ne 36/2, Sıklık: 25 adet/cm Atkı: Ne 12/1, Sıklık: 17 adet/cm Ağırlık: 191 gr/m², Kumaş Eni: 140 cm. 

2-) Yünlü krep: Çok yüksek S ve Z bükümlü kamgarn iplikleri birlikte ve genellikle 1:1 düzeninde, bezayağı ya da krep örgülerde, düşük sıklıklarda dokunduktan sonra hafif bir apre işlemi uygulanarak elde edilen kumaşlardır. Genellikle kadın elbiselerinde kullanılır. 

3-) Viskon krep: % 100 viskon ipliğinden ya da % 50-50 viskon/PES kamgam ipliklerden dokunurlar. Pamuk tipi viskon ipliklerle dokunan kreplerin üzerine baskı yapılır. Kamgarn ipliklerle dokunan krepler eteklik, döpiyeslik ve elbiselik olarak kullanılır. 

12 yorum:

Krep Kumaşlar, düz, tok, sık görünümlüdür. ipekli, yün ve viskoz türlerinden oluşan krep kumaş, artık polyester ve pamuk – polyester karışımlı olarak üretilmektedir. % 100 ipek krep kumaşlar ve yün kumaşlar hava geçirir özelliktedir.

krep kumaşı ilk duyduğumda mutfakta krep yapmak için kullanılan bir tür kumaş mı diye düşündüm, yemek olarak krepten sonra krepin kumaş olarakta kullanıldığı duymayanlar şaşırabilir.

haha deniz aryan, evet krep kumaş yenilebilen bir kumaş türüdür :) kahvaltıların vazgeçilmez besini..

Krep: Kumaş, dökümlü, salaş bir kumaş türü olduğu için tesettür giyimde çokça tercih edilir. Her vücut tipine yakışır, vücuda yapışmaz. Krepten yapılan kıyafetler şık ve gösterişlidir, bu da kullanılmak istenmesinin ayrıca nedenidir. Ütü sevmeyenler için de güzel bir tercihtir, kırışmaz. Kırışma durumunun tabi ki içindeki pamuk oranına göre farklılık gösterebileceği unutulmamalıdır. Terletmeyen, hafif bir kumaştır. Her mevsime uygun olabilecek şekilde üretilmiş birçok çeşidi vardır. Malumunuz yazlık kıyafetler için terletmeyen, rahat kumaştan yapılmış kıyafetler tercih edilir, bu bakımdan krepler iyi bir seçenektir.

Krep kumaş nedir, krep elbise özellikleri nelerdir? Krep kumaş nasıldır? krepe elbiseler genellikle ipek, viskoz ve yünden üretilen krep kumaşlar yazlık ürünlerde yaygın olarak kullanılırlar. Hafif, dökümlü ve üste yapışmayan özelliğe sahip olduğundan tesettür kıyafetlerde de sık kullanılırlar. Yıkanıp akabinde hemen giyilebilen krep kumaşlar ütü yapmayı sevmeyenler içinde oldukça idealdir.

Krep kumaş moda sektöründe sık kullanılan bir elbise kumaş türüdür. Çoğu zaman ipek, yün ve viskondan üretilse de polyester, yün ve daha fazla karışımı içeren çeşitleri bulunur. Doğal kumaşlar hava geçirgenliği bakımından daha üstün olduklarından % 100 yün krep ya da % 100 ipek krep etiketli elbiseler bulunur.

Krep elbise yazlık mı, krep elbise kışlık mı, krep kumaş yazın giyilir mi acaba: günümüzde krep kumaş genellikle moda ve diğer dekoratif tasarımlarında kullanılmaktadır. Birçok kumaş türüne nazaran akışkan, havadar, kullanışlı, benzersiz ve hafif dokuya sahiptir. Narin yapısı nedeniyle krep kumaş çoğu zaman gece kıyafeti, eşarp gibi hafif giyim çeşitlerinde kullanılır. Bu kumaş türü içeriğindeki doğal malzemeler arttıkça hava geçirgenliğini daha yüksek boyutlara taşır krep kumaş yazlık ve dolayısıyla pamuklu krepler yaz aylarında kullanılabilecek en güzel kumaş türüdür.

Krep kumaş özellikleri nelerdir

Salaş, dökümlü özelliği ile tesettür giyiminde sık tercih edilen krep kumaşın bir diğer özelliği de esnek oluşudur. Bu etkisiyle büyük bedenlere çeşitli kıyafet imkanı da sağlar. Krep kumaşın diğer özelliklerini ise şu şekilde sıralayabiliriz;
- Tüm vücut tipi için idealdir ve vücudu sarmaz.
- Polyester, pamuk, yün gibi kumaşların karışımından elde edilir.
- Terletmez, hafif yapıları ile kullanımı oldukça rahattır.
- Salaş ve dökümlüdür.
- Kolay buruşmaz ve çoğu zaman ütü istemez.
- Şık ve gösterişli olması ile de estetik bir görünüm sağlarlar.

Krep kumaş nasıldır, krep elbise nasıldır
sorusunun yanıtını vermek için, içerisinde hangi ürünlerin yer aldığını bilmek gerekir. Ancak uygun fiyatlı, kırışmayan ve şık krep kumaş istiyorsanız polyesterden üretilen mira krep kumaş ya da Hürrem krep kumaşlarını tercih edilebilir, vücuda yapışmayan, terletmez, şık ve zarif bir kumaş istiyorsanız yüzde yüz ipek krep kumaşlar sizin için en ideal seçenekler arasında yer alabilir. bunların yanı sıra yaz aylarında nemi emen krep kumaş tercih ederseniz pamuklu krep kumaş işinizi görecektir. Bu kumaşın kalitesini belirleyen en önemli nokta üretime dahil edilen liflerdir.

krep kumaş esner mi, krep kumaş özellikleri, krep kumaş elbise, krep elbise nasıldır,

Krep viskon kumaşı, (Viskon Krep) Pamuk tipi % 100 viskon ipliğinden ya da % 50 viskon / % 50 polyester ipliklerden krep kumaşlar dokunmaktadır. Pamuk tipi viskon iplikten dokunan kreplere baskı yapılarak, bu kumaşlar elbiselik olarak kullanılmaktadırlar. İnce ipliklerden dokunan krepler ise, eteklik, döpiyeslik ve elbiselik olarak kullanılırlar.

Genellikle ipek, viskoz ve yünden üretilen krep kumaşlar yazlık ürünlerde yaygın olarak kullanılırlar. Hafif, dökümlü ve üste yapışmayan özelliğe sahip olduğundan tesettür giyim kıyafetlerinde de sık kullanılırlar.

Yıkanıp akabinde hemen giyilebilen krep kumaşlar ütü sevmeyenler içinde oldukça iyi bir alternatiftir.