Kağıt üretim aşamaları. |
Kağıt üretimi için ilk önceliğimiz ağaçların işlenmesidir. Yapılan bu işlemin sonucunda ortaya çıkan selüloz, kağıdın ham maddesidir. Selüloz, su ile karıştırılarak süspansiyon haline getirilir ve bilinen kağıt hamuruna dönüştürülür.
Selüloz üretimi, yüksek sıcaklıklarda kimyasal pişirme çözeltisi yardımıyla liflerin ağaç dokusundan ayrılması sonucunda gerçekleştirilmektedir. Kağıt endüstrisi, odunsu ve otsu lignoselülozik materyalleri kullanarak mekanik ve kimyasal yollarla bunları selülozla kağıt hamuruna dönüştürür. Sonuç olarak da bu ara ürünler kağıda dönüştürülür.
Kağıt üretiminin sonraki aşaması da levha oluşumudur. Üretimin bu aşamasında, hazırlanan hamur karışımına daha fazla su ilave edilerek hamur seyreltilir. Üzerindeki elyaflı ağ yapısının oluşması için ince gözeneklere sahip olan hareketli bir elekle elenir. Bunun ardından, hareketli kağıt hamuru preslenir ve sıkıştırılır. Kağıt levhanın içindeki suyun çıkabilmesi için öncelikle basınç uygulaması yapılır.
Bitkisel ham maddeden maksimum fayda sağlanan işlemler arasında yer alan kağıt üretimi ile katma değeri yüksek ürünler ortaya çıkmaktadır. İki farklı kimyasal selüloz üretim prosesi bulunmaktadır. Bunlar; kraft (sülfat) ve sülfit prosesleri olarak adlandırılmaktadır.
Ham ağaçtan birincil selüloz, atık kağıttan ise ikincil selüloz üretilmektedir. Bu selülozlar çeşitli kimyasal ve mekanik süreçlerden geçirilmiştir. Sonrasında ise kağıt, mukavva ve karton gibi çeşitli ürünlere dönüştürülmektedir.
Kağıt üretiminde temel prensip, selüloz hamurlarının bir hamur kasası ve elekli bantlardan oluşan bir kağıt makinesinde susuzlaştırılması ve kurutulmasıdır.
Son olarak kağıt yüzeyi nişasta çözeltisi ile kaplanır. Bu çözelti sayesinde kağıda baskı işlemi yapılırken, kağıdın fazla mürekkep alması engellenmiş olur. Bir sıra işlemden sonra, kağıt kurumaya bırakılır. Kağıt üretimi düzenli bir sürecin sonucu olarak ortaya çıkar.
Kağıt Havlu Nasıl Üretilir
Temizlik, genel bakım ve hijyen amaçlı kullanılan kağıt havlu nasıl üretilir diye merak ediyorsanız kısaca bir bilgi vermek isteriz. Hem yumuşak hem de emici olan bu kağıt havlular birkaç kağıt katmanından oluşur. Bu katmanlar sayesinde kağıt havlu tuvalet kağıdı istenen kalınlığa da gelmiş olur. Gevşek katmanları sayesinde yumuşaktırlar.
Makinelerde doku verilerek üretilen kağıt havlu, kağıt mendiller ve tuvalet kağıtları rulo olarak marketlerdeki satış standında yerlerini almış olur ve raflardan evlerimize ulaşır. Emiciliği yüksek ve aynı zamanda üzerindeki dokusu sayesinde yumuşak olan, yüksek kaliteli bu kağıt havlular, ihtiyaçlarınızı karşılamak üzere müşteriye ulaşır.
Kenevirden Kağıt Nasıl Üretilir
Kağıt üretiminde kenevirin çok büyük bir katkısı vardır. Peki kenevirden kağıt nasıl üretilir? Doğada 4 dönüm ağacın kesilerek elde edileceği kağıt miktarı yerine, kenevir tarlasının 1 dönümünden bu kağıt miktarı elde edilebilir. Bir ağaca göre kenevir, çok daha hızlı yetişir. Kağıt üretimi için bir ağacın gelişmesi ve olgunlaşması 20 yılı gerektirirken kenevir 4 ay içinde toplanabilir.
Ağaçta yaklaşık % 60 - 70 oranında selüloz bulunurken kenevir sapında bu oran % 80 - 85 seviyesindedir. Bu da kağıdın kalitesini büyük oranda etkilemektedir. Kenevirden elde edilen selüloz kağıdın kalitesinin artmasını sağlamaktadır. Süreç döngüsündeki bu kısa zaman aralığı kenevirin daha çok tercih edilme sebebidir.
Kenevirdeki selülozdan yapılan kağıt üretimi, ağaçların ve dolayısıyla da ormanların yok olmasını önler. Çok daha verimli olan kenevir selülozu, kağıt yapımındaki üretim maliyetlerini en aza indirir. Kenevirden elde edilen selüloz sayesinde yarı yarıya düşen bu maliyetler kağıt üreticileri arasındaki rekabeti avantaja dönüştürülür. Kağıt ihtiyacı olan kullanıcılar, maliyetlerin azalması sayesinde kaliteli ve daha ucuz kağıt satın almış olur.
Kraft Kağıt Nasıl Üretilir
Okurlar tarafından en çok merak edilen üretim süreci kraft kağıtlar içindir. Peki kraft kağıt nasıl üretilir? Bu kağıdın üretim süreci ilk olarak odunun kesilmesiyle başlar. Kesilen odunun kabuğu çıkarılır ve özel makinelerde özel talaşlarla öğütülür. Hidroksit ve sodyum sülfat içeren sıcak sulu bir çözelti dökülür ve içine selüloz konur. Uzun lifli ağaç yongaları bir kazana yüklenir ve ardından ısı verilir. Pişirme işleminin sonucunda, oluşan bu sıvı hamur yıkanır. Daha sonra birkaç işlemden daha geçerek, kağıt veya karton olarak kullanıcılara ulaşır. Kraft kağıt tüm kullanıcılar tarafından özel bir ilgi görmektedir. Kraft kağıt organik ve doğal yapısı, fiziksel olarak farklı görünümü ile ilgi odağıdır. Doğal yapısından dolayı eskiden daha çok ambalaj sektöründe paket kağıdı olarak kullanılıyordu. Ancak son zamanlarda matbaa ve tanıtım sektöründe, kartvizit, diplomat zarf, torba zarf ve diğer kağıt ürünleri kullanımıyla karşımıza çıkıyor. Kraft kağıdın kullanım alanlarındaki pozitif etkisi bizim onu çok sevmemize sebep oluyor. Hepimizde yarattığı doğal doku algısı sayesinde; sade, şık, zarif ve asaletli bir görünüme sahip olan kraft kağıt, aklımıza gelebilecek diğer kağıt ihtiyaçlarımızda da artık tercih sebebimiz. Sevdiklerimize vereceğimiz değerli hediyeleri paketlerken, asil görünümü sayesinde hediyeye sade bir duruş katıyor. Sahip olduğu bu özellikleri, kraft kağıdın tercih edilme sebeplerinin başında geliyor.
Yağlı Kağıt Nasıl Üretilir
Yağlı kağıt mutfaktaki hayatımızı kolaylaştıran temel malzemeler içinde yer almakta. Pişirme kağıtları; hamur, et ve sebzeleri fırınlarken vazgeçemediğimiz bir üründür. Peki yağlı kağıt nasıl üretilir. Yaptığımız yemekler tepsiye ya da kullanılan fırın kabına yapışmasını engelleyen, tepsilerin temizliğini koruyan, kullanım kolaylığı sağlayan bir üründür. Pişirme kağıtları temel özelliği yağlıymış gibi kayganlık göstermesidir. Bu kayganlık, silikonize maddelerden elde edilmektedir. Bu maddelerin en yaygını mum, krom stearat, vaks, reçine ve diamant gibi endüstriyel yağ olarak kullanılan katkı maddeleridir. Pişirme kağıtları, normal kağıtların bu maddelerle kaplanması ile oluşur. Söz konusu maddeler gıdayla temas halindeyken tehlikeli olmayan maddeler olarak bilinmektedir. Yağlı kağıtlarınızı kullanırken ambalaj üzerinde yer alan talimatlara uymanız gerekir.
Kağıdın Ham Halinden Kağıt Hamuru Nasıl Üretilir
Kağıt ve kağıt ürünleri hayatımızın pek çok alanında kullanılmaktadır. Örnek olarak ambalaj, kozmetik, hijyen, sağlık, reklam sektörleri en çok kağıt kullananların başında geliyor. Günümüzde vazgeçemediğimiz kağıdın, imalat serüvenini kısaca anlatalım. Kağıdın imalat serüvenini anlatmak gerekirse konu kağıt hamuru nasıl üretilir ile başlar. Kağıt üretimi yapılacak fabrikaya gelen ağaç kütüklerinin kabukları soyulur ve kesilir.
Bu soyma işleminin ardından parçalara ayrılarak kütük haline getirilen parçalar daha da küçültülür ve hamur haline gelebilmesi için ufak parçaların içine su eklenir. Kabuklarından ayrılan yani soyulan odunlar sürtünmeden dolayı ısınmayı önlemek için su içinde öğütülürler. Öğütücüden çıkan lif parçaları ve su karışımı alt tarafta bulunan eleklerde, boylarına göre ayrılır. Bu işlemin ardından karıştırıcıya atılan, küçük parçalar su yardımı ile hamur haline getirilir. Hamurun içine kağıdın oluşumundaki en önemli madde olan selüloz konur. Suda eritilen selüloz, kağıt hamuru haline getirilirken beyazlatılması için mürekkep eklenerek beyaz renk alması sağlanır. Böylece selülozdan kağıt üretimi gerçekleşmiş olur. En küçük lifler koyulaştırıcılarda toplanarak mekanik kağıt hamurunu oluşturur. Bu tür organik hamurlardan elde edilen kağıtlar genelde sarımsı bir renktedir. Beyazlaşması ve hatta yüzeyinin kayganlaştırılması için çeşitli kimyasallar kullanılması gerekmektedir. Kağıt haline gelebilmesi için hamur kıvamındaki bu ürün kısa bir süre mikserlerde karıştırılır. Karıştırıcılardan çıkan kağıt hamuru borular aracılığı ile kağıt makinesine işlenmek üzere gönderilir. Daha sonra hamur halindeki bu karışıma basınç ve vakum uygulanır. Kağıt hamurundaki su oranı azaltılır. Sıcak silindirler aracılığı ile ezilerek sudan arındırılmış hamur, artık bu işlemler sonunda kağıt ürünleri olabilmek için uygulanacak yeni işlemlere hazır hale gelmiş olur. Bu işlemler sayesinde beyazlayan ürün fotokopi kağıdı, kuşe kağıt, zarf haline dönüştürülür.
Fabrikada Kağıt Nasıl Üretilir
Fabrikada kağıt nasıl üretilir diye merak ediyor musunuz? Fabrikada kağıt üretmek için ilk önceliğimiz ağaçların işlenmesidir. Yapılan bu işlemin sonucunda ortaya çıkan selüloz, kağıdın ham maddesidir. Selüloz, su ile karıştırılarak süspansiyon haline getirilir ve bilinen kağıt hamuruna dönüştürülür. Kağıt üretiminin sonraki aşaması da levha oluşumudur. Üretimin bu aşamasında, hazırlanan hamur karışımına daha fazla su ilave edilerek hamur seyreltilir. Üzerindeki elyaflı ağ yapısının oluşması için ince gözeneklere sahip olan hareketli bir elekle elenir. Bunun ardından, hareketli kağıt hamuru preslenir ve sıkıştırılır. Kağıt levhanın içindeki suyun çıkabilmesi için öncelikle basınç uygulaması yapılır. Son olarak kağıt yüzeyi nişasta çözeltisi ile kaplanır. Bu çözelti sayesinde kağıda baskı işlemi yapılırken, kağıdın fazla mürekkep alması engellenmiş olur. Bir sıra işlemden sonra, kağıt kurumaya bırakılır. Kağıt üretimi düzenli bir sürecin sonucu olarak ortaya çıkar.
Çevreci Bir Yaklaşım Olarak Geri Dönüşümden Kağıt Nasıl Üretilir
Çevreci bir yaklaşım olarak kullanılmış kağıttan yeni kağıt üretmek; daha az ağaç kesilmesine ve dolayısıyla ormanda yaşayan bitki ve hayvanların, yani doğanın korunmasına bizim katkımızı artırmaktadır. Geri dönüşümden kağıt üretiminde kullanılan selülozun ham maddesi odun, saman, pamuk gibi doğal malzemelerdir. Eğer kullanılmış kağıtlardan yeni bir kağıt üretimi yapılırsa çevre kirliliğinin önüne geçilerek enerji maliyetleri de azalacaktır. Eski teknolojide kalmış bir kağıt üretim tesisinde bir ton kağıt için 400 metreküp su tüketilmektedir. Ancak modern tesislerde ise 20-50 ton arası su kullanımı yeterli olmaktadır. En önemlisi, kullanılmış kağıttan kağıt üretimi yapan tesislerde bir ton kağıt üretimi için sadece 5 ton su kullanmak yeterli olmaktadır. Sonuç olarak eski kağıtların toplanarak yeni kağıt üretilmesi, ekolojik dengeyi korumamız için gereklidir.
0 yorum:
Yorum Gönder