Tekstil ve Moda

Nanoteknoloji Nedir, Nanoteknoloji Ne Demek

Nanoteknoloji, 1 ile 100 nanometre arasında değişen ölçülerde yapılan mühendislik ve teknoloji çalışmalarının tamamına verilen isimdir. Nanoteknoloji, günlük yaşantıda kullanılan ölçü birimleri ile değerlendirilmesi yapılamayacak kadar küçük boyutlarda çalışmaların yapıldığı bir alandır. Bu nedenle kendine has bir ölçüm birimi vardır. Nanometre olarak isimlendirilen bu ölçü birimi; milimetre ya da santimetre gibi belirli bir büyüklüğü tanımlamak için kullanılır. Bir nanometre; bir metrenin milyarda birine eşit ölçü birimidir. Nano parçacık ise 1 ile 100 nanometre boyutlarındaki tek bir maddeyi ifade etmek için kullanılır. Bu parçalar çıplak gözle görülemez. Aynı zamanda geleneksel olarak kullanılan mikroskoplar ile bakıldığında da görülmesi mümkün değildir. 

Nano teknoloji hemen hemen her alanda kullanıldığı gibi tekstil sektöründe de kullanılmaktadır. Öncelikle nano teknoloji hakkında kısa bilgilendirme yapılması gerekir. Nano kelime olarak Yunanca cüce anlamına gelen “Nanos” ifadesinden gelmektedir ve bilimsel olarak birimin milyarda birini ifade etmektedir. 

Maddenin yapı taşı olan atomlar ve moleküller üzerinde yapılan, gözle görülmesi mümkün olmayan teknolojidir. Bu teknolojinin temelinde, malzemelerin büyüklüğünün, nano düzeyine indirildiğinde çok farklı özellikler sergilemesidir. Kısacası elde bulunan maddenin nano düzeyde yapısının istenildiği ve kontrollü bir şekilde değiştirilebilmesidir. Tekstil endüstrisi de gelişen bu teknolojinin uygulama alanı olmuştur. 

0 yorum: