Tekstil ve Moda

Lacivert Nedir, Lacivert Rengin Anlamı Ne Demek

Lacivert renk. 
Lacivert, elektromanyetik tayf'ın insan gözüyle görülebilen renklerinden biridir. Mavinin koyu tonlarındandır. Kelimenin kökeni Farsça koyu mavi renkli bir taşın adı olan laciverd sözcüğü (laciverdtaşı) anlamına gelir. Türkçeye lacivert olarak geçmiştir. Günün, geceye dönüştüğü zamanlarda gökyüzünün rengidir. Lacivert renginin hex değeri #000080, RGB değeri "0, 0, 128" ve CMYK değeri "100, 100, 0, 50" dır. 

Lacivert Rengin Psikolojik Özellikleri 
Lacivert rengi, gökyüzü, deniz ve farklı birçok ögenin tasviri için kullanılır. Lacivert soğuk renklerden biridir, yatıştırıcıdır ve özgürlüğü çağrıştırır. Aynı zamanda profesyonel ve ciddi bir izlenim de taşır. Genel olarak lacivert, sanat, dekorasyon ve moda endüstrisinde en çok kullanılan renklerden biridir, çünkü huzur, uyum ve sadakat gibi duygularla ilişkilidir. Lacivert, ilettiği termal ve psikolojik duyumlar için soğuk bir renk olarak kabul edilir. Fakat iş ortamlarına uygulandığında disiplini, düzeni ve hiyerarşiyi çağrıştıran bir renktir. 

Lacivert, kozmik renk olarak kabul edilir, sonsuzluğu, otoriteyi, verimliliği simgeler. Psikolojik etkisi yüzünden dünyadaki firmaların yarıdan fazlası logolarında maviyi kullanır. Hilton logosunu laciverte çevirirken insanların kafasında büyük kuruluş imajı vermek istedi. Lacivert ciddiyetin rengidir. Bu nedenle resmî kurumlar, ciddi kuruluşlar amblem ve logolarında, kurum kimliklerinde maviyi kullanırlar. Uluslararası dev firmaların logolarında lacivert kullanmaları, büyüklük ve güveni hissettirmek içindir. 

Lacivert Renk Nasıl Elde Edilir, Lacivert Hangi Renklerden Oluşur 
Lacivert koyu bir renktir ve açık tonlu olması imkansızdır. Zaten renk yumuşatılmaya çalışılırsa, lacivert olmaktan çıkar ve tüm özelliğini kaybeder. Lacivert renk, mavi temellidir, onun koyu bir varyasyonudur. Karışım yapılarak elde edilebilen renklerdendir ve yapımı mavi ile siyahın karışımıdır. 

1 yorum:

lacileri çekmek deyimindeki renk