Tekstil ve Moda

Gore-Tex Nedir, Goretex Kumaş Özellikleri

Goretex ürünler suyu geçirmeyen ancak hava akışına izin veren malzemelerdir. 
Gore-Tex, santimetrekaresinde 1,4 milyar adet gözenek içeren çok ince bir kumaştır. Bu delikler o kadar ufaktır ki sıvı haldeki su zerreciği geçemez ama buhar molekülü rahatlıkla geçebilir. Gore-Tex malzemenin çalışma şekli ve işleyişi böyle özetlenebilir. Gore-Tex malzeme, nylon veya polyester gibi yüksek performanslı sentetik kumaşlar üzerine lamine edilerek (ısıl işlemle yapıştırma) su ve rüzgar geçirmez fakat bunun yanında nefes alabilir giysiler, eldivenler, şapkalar ve ayakkabılar üretilir. Gore-Tex kumaşlar suyu, karı, ve rüzgarı dışarıda tutarken içeride biriken su buharını dış ortama atarlar. Sonuç olarak daha kuru, daha sıcak ve daha konforlu kullanım sağlar. 

Gore-Tex (GTX), kesinlikle su geçirmeyen ve buna rağmen nefes alabilen bir kumaş teknolojisidir. Bu teknolojiyle üretilmiş kıyafetler, saatlerce yağmurun altında kalsa dahi kesinlikle su geçirmezler. Su geçirmez yapısına rağmen ince bir kumaş olan Gore-Tex, böylelikle kullanım kolaylığı da sunmaktadır. Bu kumaş türü, üç farklı katmanın bir araya gelmesinden oluşmuştur. En üstteki katman, genellikle naylon ya da polyesterden üretilmektedir. Bu, kıyafetin dış yapısını oluşturmaktadır. Kullanıcısını soğuktan ve diğer dış etkenlerden korumaktadır. Ayrıca suya ilk karşı koyan katman da yine burasıdır. Orta katmanda Gore-Tex membran yer almaktadır. Burası üstteki naylon kısmın önleyemediği suların aşağı katmana geçmesini engeller. Teknolojinin ismi de buradan gelmektedir. En iç kısımda ise ortadaki Gore-Tex’i koruyan astar yer alır. Burada terlemeyi önleyen ve nefes alabilen kumaşlar kullanılır. Gore-Tex, politetrafloroetilen (PTFE) çeşidi olan genişletilmiş PTFE (ePTFE) olarak bilinen varyasyonu ile üretilen patentli su geçirmez bir kumaş türüdür. İcat edilen ilk esnek su geçirmez kumaşlardan biri olan GoreTex, birkaç önemli rakibi ile oldukça popüler bir su yalıtım malzemesi olmaya devam etmektedir. 

Su geçirmez malzeme tam olarak ne demektir 
Tüm dış katman için kullanılan kuşamlar belli bir derece basınca kadar suya dirençlidir. Suya karşı dayanıklı ve su kaydırma özelliğine sahip malzemeler karlı ve ıslak koşullarda belli bir yere kadar koruma sağlarlar ve nefes alma değerleri de kısıtlı olabilir. Bu malzemeler zorlu şartlara uzun süre dayanamazlar. Bir kumaşın tamamen su geçirmez olarak adlandırılabilmesi için uzun süre etkili olabilecek zorlu şartlar altında hiçbir şekilde su geçirmemeli ve aynı zamanda nefes almaya devam etmelidir. 

Bir kumaş su basıncına kadar ne kadar karşı koyabilirse o kadar su geçirmez anlamına gelir. Yani 3,1 PSI su basıncına dayanabilen bir kumaş 3 PSI basınca dayanıklı kumaştan daha fazla suya karşı dayanıklıdır. Gore-Tex kumaşlar 65 PSI su basıncına dayanabilirler. Bunu daha açık bir örnekle anlatalım: 85 kiloluk bir kişi oturduğunda pantolonda oluşan basınç yaklaşık 3 PSI olur, diz çöktüğünde ise diz bölgesindeki basıç değeri 16 PSI değerine kadar yükselebilir. Gore-Tex malzemenin sahip olduğu bu yüksek basınç değeri sizi şartlar ne olursa olsun kuru tutmaya yeterli olacaktır. 

Gore-Tex kumaş teknik özellikleri 
Gore-Tex, üretim sırasında gerilmiş PTFE kumaştan oluşur. Bu kumaş, inç başına milyonlarca küçük delik içerir ve bu deliklerin her biri, en küçük su damlasını bile kabul etmek için çok küçüktür. Bununla birlikte su buharı, sıvı sudan çok daha küçük partiküllerden oluşur ve buharlaşmış terin Gore-Tex'ten geçmesine izin vererek etkileyici nefes alabilirlik sağlar. 

Gore-Tex kumaşı nasıl kullanılır 
Gore-Tex öncelikle dış giyim ve spor giyimde kullanılır, ancak bu kumaş aynı zamanda eldiven ve ayakkabı gibi aksesuarlarda da yaygın olarak kullanılmaktadır. Daha yaygın olmayan şekilde, endüstriyel ve tıbbi uygulamalarda kullanılmaktadır. 

Son zamanlarda adını herkese duyuran Gore-Tex teknolojisi, hem günümüz modasında hem de outdoor ekipmanları arasında oldukça büyük bir yer kaplıyor. Kumaş teknolojisi son yıllarda çok hızlı bir şekilde gelişiyor. Gore-Tex teknolojisi de bunun en önemli kanıtlarından biri. Özellikle soğuk ve yağışlı iklimler için üretilen kıyafetlerde bulunan Gore-Tex teknolojisi, zaman zaman hayat kurtaran bir icat olabiliyor. 

Su geçirmezlik konusunda garanti 
Outdoor spor kıyafetlerinde dayanıklılık ve sıcak tutma en önemli iki unsurdur. Gore-Tex teknolojisine sahip kıyafet ve aksesuarlar, üç katlı yapılarıyla sıradan rakiplerinden çok daha uzun süre yıpranmadan kullanılabilirler. Ayrıca su geçirmez olmaları ve hafif yapılarıyla da zorlu koşullarda büyük bir pratiklik sağlar. Gore-Tex kumaşları, teri ya da suyu herhangi bir deliğe ihtiyaç duymadan dışarı atabilir. Bu da doğada hayati önem taşıyan sıcaklığı kaybetmeden vücuttaki su tahliyesini sağlar. Böylelikle hem kuru hem de sıcak kalmayı başarabilirsiniz. 

Yıkama aşamasında ekstra özen şart 
Bu tür kıyafetler, özel bir teknolojiyle üretildiğinden yıkama sürecinde de farklı adımlar atmanızı ister. Buna rağmen bakımı ve yıkaması oldukça kolay olan bu ürünler, uzun bir kullanım ömrüne sahiptir. Gore-Tex teknolojili kıyafetinizi yıkarken tüm fermuarları kapalı bir şekilde çamaşır makinesine yerleştirmeye özen göstermelisiniz. 40 derecelik bir programda ve normalden daha az miktarda sıvı deterjan ile yıkamak da yine kıyafetinizin ömrünü artıran bir diğer detaydır. Ayrıca yıkama esnasında yumuşatıcı, leke çıkarıcı ya da çamaşır suyu gibi temizlik malzemeleri kullanmamalısınız. Goretex ayakkabı ve botlarınız ise özel olarak bir bakım yapmanıza ihtiyaç duymaz. Ayakkabılarınızın kirlendiğini düşünüyorsanız, dışını ılık suya batırılmış bir bir bez veya fırça yardımıyla temizleyebilirsiniz. 

2 yorum:

Gore-Tex kumaş malzeme ile naylon veya polyester gibi yüksek performanslı sentetik kumaşlar üzerine lamine edilerek yani ısıl işlemle yapıştırılarak su ve rüzgar geçirmez fakat bunun yanında nefes alabilir giysiler, eldivenler, şapkalar ve ayakkabılar üretilir.

Goretex su geçirmez hakiki ciltli nubuk deri ayakkabı aldım ama dışarıda çok gezmediğim için çok giymiyorum