Tüvit kumaşlar. |
Tüvit, orta/ağır yünlü, kaba dimi örgülü gevşek bükümlü, kalın numaralı, havlı ştrayhgarn ipliklere genellikle iki renkli olarak dokunan pürüzlü yünlü kumaşlardır. Bu kumaşlardan yapılan giysilere tüvit denir. Tüvit kumaş, daha çok spor ceket ve kostüm yapımında kullanılır.
Tüvid, kalın numara havlı ştrayhgarn iplikten dokunan kalın spor ceketlik kumaşlara verilen addır. Elde eğrilmiş ipliklerden dokunan özgün tipi harris tweed olarak tanınır. Örnek: 2/2 dimi örgü, cm’de 7 sıklıkta 4 Nm ştrayhgarn atkı ve çözgüde dokunur.
Tüvit, cheviot veya homespun'a benzeyen, ancak daha yakından dokunan, yumuşak, açık, esnek bir dokuya sahip kaba, yünlü bir kumaştır. Genellikle düz bir örgü, dimi veya balıksırtı yapısı ile dokunur. İplikteki renk etkileri, boyanmış yün bükülmeden önce karıştırılarak elde edilebilir.
Tüvit ceket. |
Geçmişten günümüze popülerliğini hiç kaybetmeyen tüvit kumaşlar son yıllarda bazı markaların tayyörler için kullanmasıyla ülkemizde de oldukça yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Modası geçmeyen bu materyalin mont, ceket, etek, elbise, pantolon hatta günümüzde çantaların yapımında bile kullanılmaktadır. Geçmişti İskoçya'ya dayanan bu ünlü kumaşın desenleri sezonluk değişimler gösterse de; ekose, çizgili ve kırçıllı modeller her sezonun klasikleri arasına giriyor. İlkbahar/Yaz sezonunda da kullanabilen bu kumaş genellikle sezonun renklerine uygun olarak canlı renkleri takip ediyor. Kış aylarında ise canlı renkler yerini; bej, siyah, beyaz, gri ve ekru gibi daha soft renklere bırakıyor. Tüvit kumaştan oluşan parçalar genellikle kombinin en dikkat çekici parçaları olduğundan doğru tamamlayıcılar ile kullanılmaması durumunda yanlış kombinlenmeye oldukça açıktır. Tüvit ceketlerinizi, ceketinizin rengine uygun düz bir gömlek ya da basic bir tshirt ile kombinleyebilirsiniz.
3 yorum:
Yüzeyi kabarık olarak dokunmuş yünlü kumaştır tüvit, chanel tarzı tweed ceketleri seviyoruz.
Bir kış vazgeçilmezi tüvit kumaş ve tüvit elbise şıklığı
tüvit kumaş nedir?
Eskiden elde eğrilmiş yün iplikleriyle el tezgahlarında üretilen, günümüzde ise kalın numaralı tüylü strayhgarn iplikten, bezayağı ya da 2/2 dimi örgü yapısında dokunan, manto ve ceket gibi giysilerde kullanılan kumaş.
Yorum Gönder