Tekstil ve Moda

Lanolin Nedir, Lanolin Yağı Ne Demek

Lanolin yağı. 
Lanolin ya da yapağı yağı (Alm. Lanolin, Wollwachs, Fr. cire de laine, graisse de laine, lanoline, İng. lanolin; wool grease; wool wax), koyun yününden elde edilen, yağ asitlerinin ve esterlerin karışımından meydana gelen, yapısında % 20 oranında su içeren ve sabun, kozmetik, deri giysi, ayakkabıcılık, ilaç, ip ve halat ve pas koruyucularının üretiminde kullanılan saflaştırılmış ve sarımtırak renkte bir yağdır. 

Lanolin, koyunların deri bezlerinden yünlerini yumuşatmak için salgılarından (sebum) yapılan yağlı sarı bir maddedir. Kırkılmış yünden üretilen edilen doğal ve hayvansal kökenli bir üründür. Rafine edilmemiş lanolin çeşitli kültürler tarafından binlerce yıldır kullanılmaktadır ve rafine lanolin yüz yıldan fazla bir süredir merhemlerde bulunur. 

Lanolin Ne İşe Yarar 
Koyun yapağısından elde edilen, eczacılıkta ve parfümeride yararlanılan, katı kıvamda, sarımtırak renkte bir yağ olan lanolin, kolesterol içeren, ancak insan sebumundan farklı bir bileşime sahip uzun zincirli mumsu bir esterdir. Cilt bakımında daha yaygın olarak, daha pürüzsüz bir cilt hissi sağlamak için bir molekül ekler. Yüksek yağ içeriği nedeniyle lanolin tıkayıcıdır, yani suyun deriden buharlaşmasını engeller. Bu, cildi nemli tutar ve cildin iyileşmesine yardımcı olur. 

Lanolin Krem Nerelerde Kullanılır 
Lanolin, cilt bakımı ve kozmetik endüstrisinde, vücut kremlerinde ve losyonlarda kullanılan bir yumuşatıcı olarak tanımlanır. Lanolin genellikle sağlam cilt için güvenli kabul edilir. Ancak, egzama, yanıklar, sıyrıklar, emzirmeye bağlı oluşan meme ucu çatlakları ve kozmetik işlemler sonrası cildi iyileştirmeye yardımcı olmak için kullanılan birçok üründe ortak bir bileşen olmasına rağmen, lanolin alerjisi insidansı hızla artmaktadır. 

2 yorum:

lanolin koyun yünlerinin doğal olarak su geçirmez olmasını sağlar

Göğüs ucu kremi olarak lanolin kremler emzirme sırasında oluşan meme başı çatlaklarının tedavisinde ve oluşmasını önlemede kullanılır ve doğal kremlerin anne ve bebek sağlığı üzerinde etkisi yoktur ama paketlenen her şeye şüphe ile yaklaşmak lazım