İpliğin kalitesi ne kadar yüksek olursa, daha kaliteli kumaş ve elbise üretimin izin verir. Düşük kaliteli iplik fazla tüylüdür ve kolayca kopar ve herhangi bir dikiş projesinin keyfini kaçırabilir. Her iplik türünün kendine özgü özellikleri vardır ve dikiş makinelerinde farklı davranırlar. İplikler doğal bir elyaftan (pamuk, yün, ipek, keten) veya sentetik elyaftan (suni ipek, polyester, naylon) yapılır. Bükülebilen ve iplik haline getirilebilecek düzinelerce lif türü olsa da, dikiş, kapitone, tırtık ve nakış işlemlerinde kullanılan bir avuç ortak lif vardır.
Eğrilmiş iplik: Pamuklu veya polyester kesikli elyaflar tek iplik haline getirilir ve sonra birlikte bükülür.
Corespun iplik: Bükülmüş pamuk veya polyester kesikli elyaflar filament polyester elyafların etrafına sarılır.
Dokulu iplik: İpliği bulanık ve esnek ve yünlü gibi yapmak için mekanik olarak dokulu polyester veya naylon. Tekstüre etme, bir filament ipliğin hacmini ve esnekliğini arttırmak için kullanılan bir prosedürdür. Tekstüre ipliklerin temel özellikleri ve bunlardan yapılan ürünler yumuşaklık, dolgunluk, yüksek derecede elastikiyet, ısı yalıtımı ve nem taşıma özellikleridir.
Filament iplik: polyester, suni ipek veya naylon ipliklerden yapılmış parlak iplik.
Monofilament iplik: Tek bir naylon veya polyester filament. Polyester çok tercih edilir.
Bağlı iplik: İpliğin dış tarafında mukavemet arttırıcı bir reçine kaplanır. Bu, gerilme mukavemetini arttırır ve sürtünmeyi azaltmaya yardımcı olur. Bağlı iplikler genellikle döşemelik ve ağır hizmet tipi dikiş uygulamaları içindir.
0 yorum:
Yorum Gönder