Tekstil ve Moda

Tiftik Kumaş Nedir, Tiftik Kumaş Özellikleri

Tiftik, Ankara keçisinin uzun, parlak ve yumuşak kıllarından elde edilen doğal bir yün kumaş türüdür. Diğer keçilerin aksine, bu tür keçiler daha kabarık ve yumuşak tüylerle kaplıdır. Ankara keçisinin bu eşsiz yününün çevre koşulları nedeniyle geliştirdiğine inanılıyor ve Ankara keçisi artık sadece ürettiği ipeksi ve çok amaçlı yün için yetiştiriliyor. 

Ankara keçileri yüzyıllar boyunca, yalnızca Türkiye'de yetiştirildi ve buradan binlerce yıl boyunca bu kumaşların Avrupa, Asya ve Orta Doğuya yaygın olarak ticaretinin ve ihracatının yapıldığı biliniyor. 

Koyun yünü kumaş ile karşılaştırıldığında tiftik kumaşlar çok daha yumuşaktır ve ayrıca dikkate değer bir ipeksi parlaklığa ve yüne göre pürüzsüz bir görünüme sahiptir. Bu özellikler, bazı tekstilcilerin tiftiği elmas yün olarak adlandırmasına yol açtı ve bu kumaş çoğu boya çeşidiyle yüksek uyum göstermesinden dolayı ve renkleri parlak ve iyi göstermesi ile daha istenen ve aranan hale geldi. Tiftik ayrıca birçok yün türünden çok daha elastiktir, çok yanıcı değildir ve kırışmaya daha dayanıklıdır. 

Eşsiz özellikleri nedeniyle tiftik, çeşitli farklı tüketici uygulamaları için kullanılır. Bu kumaş genellikle bir dizi farklı elbise türünde kullanılır ve ayrıca çeşitli ev mobilyalarında ve diğer genel tekstillerde de mevcuttur. 

Diğer yün türleri gibi, tiftik yünü de kazaklar, paltolar, şapkalar ve diğer yalıtkan kış malzemeleri için oldukça popüler bir kumaştır. Bu tekstil aynı zamanda çorap, eşarp ve takım elbise yapımında da kullanılır. Tiftiklerin benzersiz nitelikleri nedeniyle, iki tonlu takımlar, farklı açılardan veya farklı ışıklandırmada baktığınızda farklı renkler gösterir. 

Tüketici giyim dünyasının ötesinde, tiftik aynı zamanda el işi iplikler, oyuncak bebek peruklar ve duvar süsleri oluşturmak için de kullanılır. 1970'lerde tiftik yünü, bir halı malzemesi olarak kısa bir popülerlik patlaması yaşadı; Bu ipeksi, kalın madde hala halı yapımında kullanılıyor, ancak bu tür kilimler artık çok daha az popüler. 

2 yorum:

Ankara iline has olan bir keçi türü ve bu keçiden kırkılan ince, uzun, parlak, genellikle beyaz renkli ve bukleli olan tüy lifleri. Lüks elyaf ve pahalı bir yün kumaş olarak da bilinen tiftik lifi kimyasal ve yapısal özellikleriyle yün lifine benzemesine rağmen, yünden çok daha ince ve çok daha az kıvrımlı olmaları bakımından farklıdırlar. Yüne göre daha parlak ve yumuşaktırlar ve kumaşların canlı renkli, parlak ve cazip görünmelerini sağlarlar. Ayrıca tiftik, elastik, nem çeken, ısıya dayanıklı, kolayca boyanabilen ve kolay kir tutmayan bir elyaf türüdür. Bu yünlerden yapılmış olan her şeye tiftik ya da tiftikli denir tiftik atkı, tiftik battaniye vb. Eskiden, yaraların iyileştirilmesinde pamuk yerine kullanılan tiftik şeridine de tiftik denilirdi.

tiftik az bilinse de çok kaliteli ve güzel bir kumaş türüdür