Tekstil ve Moda

Nubuk Nedir, Nubuk ile Süet Farkı

Nubuk çanta. 
Nubuk (Alm. Nubuk, Fr. nubuck, İng. nubuck), cilt kısmı zımparalanarak oldukça kısa lifler açığa çıkartılması sonucu kadifemsi yüzey özelliği kazandırılmış deri türüdür. Nubuk, deri cildinin zımparalanması sonrası elde edilen deridir. İki nedenle süetten farklıdır. Nubuk daha pürüzsüz bir süet dokusuna sahiptir ve daha toktur. Yüzeyi çok kısa lifli ve hissiyat olarak kadifeye çok daha yakındır. 

Süet, ham derinin krom tuzlarıyla tabaklanması sonrası elde edilen deridir. Finisaj işlemi gören bu deri çeşidi, yumuşak ve kadife dokuludur. Farklı renk alternatifleri bulunur. 
Süet deri ile nubuk deri karşılaştırılması. 
Nubuk, yumuşak ve kumaşımsı yapısı ile dokunulduğunda kadifemsi bir his bırakan zımparalanmış tüysüz deridir. Süet ise daha farklı bir metot ile zımparalanarak tüylü bir doku elde edilen ve dokunulduğunda iz bırakan deri çeşididir. İkisi arasındaki en önemli fark birinin tüysüz diğerinin ise tüylü bir yapıya sahip olmasıdır. Aralarındaki farkı dokunduğunuzda iz bırakıp bırakmamasından kolayca ayırt edebilirsiniz. Nubuğun tok yapısına karşılık süetin yapısı daha narin ve incedir. Bu fark kullanılan deri ile bağlantılıdır. Nubuk daha çok dış derinin zımparalanması ile elde edilirken, süet ise iç derinin, yani derinin et kısmının zımparalanması ile elde edilir. 

6 yorum:

Süet kelimesi ne anlama geliyor? Türk Dili, tarih boyunca ilişki kurduğu medeniyetlerin (ülkelerin) dillerinden kelimeleri kendi bünyesine katmış ve bu sayede çok zengin bir dil oluşturmuştur. Hal böyle olunca, Türkçe ’de gündelik hayatta karşımıza çıkan bazı sözcüklerin anlamına bilemeyebiliyor, ilginç bulabiliyoruz. Son zamanlarda anlamı merak edilen kelimelerden olan süet ne demek? TDK’ye göre süet sözcüğü ne anlama geliyor? Süet kelimesinin kökeni ne süet kelimesinin kaç anlamı var, TDK'ye göre anlamı nedir?

SÜET KELİMESİ NE DEMEK? SÜET KELİMESİ TDK ANLAMI
Süet kelimesi dilimizde sıklıkla karşımıza çıkan sözcükler arasındadır. Süet, Fransızca dilinden Türkçe'mize geçmiştir.
TDK’ye göre süet kelimesi ise şu anlama gelmektedir:

- Yumuşak, yüzü ince havlı bir deri türü, bu deriden yapılmış olan, podösüet.

Giyim sektöründe sık sık denk geldiğimiz kelimelerden birisi de nubuk. Giyim ve deri sektöründe çalışanların bildiği ancak çoğu kişinin ilk kez duyunca nubukun ne olduğunu araştırma ihtiyacı duyuyor. Biz de nubuk konusunu girelim. Tdk ya göre Nubuk nedir? Nubuk deri nasıl temizlenir? nubuk süet farkı nedir fark var mı

Nubuk nedir, ne demek? Nubuk kumaş hakkında bilgiler. Nubuk, özellikle moda programında gündeme gelen bir terim. Bir deri türü olan nubuk, diğer deri türlerine oranla daha hassastır. Ayakkabı başta olmak üzere birçok aksesuarın üretiminde tercih edilen nubuk, süet veya kadifeyle karıştırılabilir. Peki, nubuk nedir, ne demek? Nubuk kumaş hakkında bilgiler ve soruların cevabı

Süet ve nubuk ayakkabılarınızı ıslak bez ile silmeyin, çamurlu ise yıkamayın. Böyle durumlarda, çamuru ayakkabı üzerinde yaymadan temizlemek için, çok mecbur kalınır ise hafif nemli bir bez kullanabilirsiniz. Yağmurlu günlerde ıslanan nubuk ve süet ayakkabılarınızı kalorifere dayayarak kurutmaktan kaçının.

Nubuk deri nedir, nubuk nasıl elde edilir: nubuk deri, çok kısa lifli ve kadife tutumundadır, sırçanın hafifçe zımparalanmasıyla elde edilir. Bu tip deriler için sırça hatası ve kusuru olmayan deriler ve ince lif yapılı (dana derisi vb.) deriler seçilmelidir.

Nubuk, işlenmiş bir deri türüdür. Üst yüzeyi zımparalanarak şekillendirilmiş olup alt yüzeyi polardır. Eskitme yapılmış gibi bir görüntüsü olmakla beraber kadifemsi dokuya sahiptir.