Tekstil ve Moda

Rayon Kumaş Nedir, Rayon Kumaş Özellikleri

Rayon kumaş parlak ve yumuşak yapısı ile öne çıkar. 
Rayon kumaş, selülozun yüksek mukavemetli viskoz ipliklerine dönüştürüldüğü karmaşık ve hassas bir üretim sürecinin sonucu olarak; kavak, göknar, söğüt gibi selülozca zengin olan ağaçlardan ve pamuk gibi bitkisel kökenli liflerden kimyasal yollarla elde edilen kumaşlara denir. Rayon başlangıç malzemesi odun hamuru veya pamuk linterinin yani pamuk çekirdeğinin lifçiklerinin yapısı fiziksel olarak değiştirildiği veya tekrar yapılandırıldığı suni selülozik bir elyaftır. Rayon 1896 yılında İngiltere'de viskoz işlemi ile ticarileştirilen ilk insan yapımı elyaftır ve günümüzde de rayon elyafının üretildiği ana metot hala aynıdır. Sentetik olmayan ham maddelerden üretildiği için rayon kumaşın giyimi rahat ve kolaydır. Rayon kelimesi; suni ipek, viskon/viskoz ile aynı anlamda kullanılır. Rayon viskoz metodu ile elde edilir. 

Rayon iplikler aynı zamanda yapay ipek kumaş olarak da ipeğe benzer özellikleri ile öne çıkmaktadır. Ayrıca ışıltılı bir görünüm sunması ile parlak etkisi eşliğinde gösterişli ve şık bir kumaş türüdür. Görünüm ve yapısal açıdan ipeğe benzediği söylemek gerekir. 
Rayon kumaştan üretilen sarı palazzo
Rayon Kumaş Özellikleri 
Rayon, başlangıç malzemesi selülozdur, odun hamuru veya pamuk linterinin (pamuk çekirdeği lifçikleri) fiziksel olarak değiştirildiği, rejenere ediliği (tekrar yapılandırıldığı) yapay selülozik bir elyaftır. Rayon, 1891 yılında ticarileştirilen insan yapımı elyaf türüdür. 

Doğal malzemelerin kimyasallar içerisinde eritilmesi ile üretim alanında bazı kimyasal işlemlerden geçtiğini dile getirmek mümkün. Selülozik yapısı ve doğal ham madde kaynağı ile beraber yaygın olarak değerlendirilen kumaş türleri içerisinde bulunmaktadır. Pek çok kişi ürünün zararlı olduğunu düşünüp, ne kadar sağlıklı olup olmadığı konusunu sorgulasa da yine de kimyasallar yıkanıp uzaklaştırıldığı için doğal ve sağlıklı bir kumaş yapısına sahiptir ve tekstil dünyasında sıkça kullanılmaktadır. 

Rayon kumaş pek çok farklı özelliği ile farklı kullanım alanlarında değerlendirilen önemli kumaş türleri içerisinde bulunuyor. 
- Kullanımı rahattır, hafif bir kumaştır. 
- Hava alan yapısı ile teri kolaylıkla emer, terletme sorunu azdır. 
- Dayanıklı bir yapıya sahiptir. 
- Yumuşak bir kumaştır. 
- Kaygan yapısı sayesinde tene uyumludur.   
- Parlak bir görünüm sunar. 

Bu özel kumaşı pek çok farklı alanda ipeğin kullanıldığı yerlerde ve/veya karışım kumaş malzemesi olarak, hem yazlık hem de kışlık özelliklere sahip kıyafetlerde kullanmak mümkündür. 

7 yorum:

rayon kumaşa yapay ipekte denilmektedir, ipeğe benzer özeliklere sahip ve daha az maliyetli kumaş geliştirilmesi çabaları sonucu bulunmuştur. yapa ipek tanımlaması sıklıkla kullanılır. Rayon iplikler saf halde veya başka elyaf türleri ile karışım ya da harman yapılarak elbise üretiminde kullanılırlar.

rayon sözcüğü, azerice ve rusça şehir demek, tekstilde rayon ne demek, Rayon kumaş malzemesidir, Rayon iplik nedir rayon bir lif, rayon bir elyaf çeşidi, Rayon kumaş yakar mı sentetiklere göre daha iyidir.

rayon iplik nedir,rayon ne demek,rayon kumaş nedir,rayon özellikleri,rayon hammaddesi nedir,

Rayon kumaş sağlıklı mı dostlar evet öyledir, Rayon Kumaş Terletir mi yok be ne terletmesi çok az terletebilir, Rayon kumaş yazlık mı dır acaba, Rayon kumaş yakar mı rayonlar yakmaz mı, Rayon kumaş elbise nasıldır sorusuna verilen cevabı yazıda buldum tsk

Viskoz rayonu genel özellikleri bakımından, selüloziklere benzese de lif üretiminde, boyama ve baskıda, apre işlemlerinde ve daha birçok işlemlere daha dayanıksızdır.

Rayon kumaş Terletir mi? Rayon kumaş sağlıklımı ve Rayon kıyafetler terletirmi acaba çocuklar için

RAYON: Suni ipeklere verilen ad.