Transfer baskı yöntemiyle renklendirilmiş kumaş. |
Transfer baskıda, özel bir boya patı, bakır gravürlü silindirik baskı makinesinde bir kere kullanılabilen bir transfer kağıt bandına basılır. Kağıt bant ve kumaş, ısıtılmış bir kalandırdan geçirilir. Kağıt bant, boyalı tarafı ile kumaşın ön yüzüne temas ettirilir. Isı ve basınç etkisi ile boya, kağıttan kumaşa geçer. Yeni tekniklerde, sonradan ilave bir fiksaj (sabitleme) işlemi gerekli değildir.
Bu baskı tekniği ile istenildiği kadar renk, kesintisiz bir geçişle kullanılabilir. Böylece desen çizimleri son derece ince olabilir. Tekstil üreticileri için pahalı baskı makinelerini kullanmaya gerek kalmaz. Desen birçok rengiyle matbaa makinelerinde kağıt üzerinde geliştirilir. Yani tekstil işletmesinin sadece bir kalandıra (transfer baskıda kullanılan sıcak silindir) ihtiyacı vardır. Depolamada ortaya çıkan risk azalır. Kumaşlar, sipariş verildikçe basılır ya da desen iyi satmadıkça basılmaz. Bu metotta kullanılan renkler, kumaşın sadece ön yüzüne çıkar. Arka yüz, kumaşın kendi zemin renginde kalır. Trikolar gerildiklerinde, ilmeklerin iç kesimleri daha açık renkte görülür.
Transfer Baskı Nasıl Yapılır
Transfer baskı işleminde baskı kağıdına aktarılmış olan ve ısı ile buharlaşma özelliğine sahip süblime boyar madde, ısı ve basınç kullanılarak kumaşa veya diğer nesnelere aktarılır. Sublimasyon boyar maddeler kullanılarak önce kağıda basılmış olan desen veya tasarım transfer baskı yöntemiyle kumaşa veya diğer ürünlere basılarak aktarılır. Transfer baskı bilinen yaş baskı teknikleri ile karşılaştırıldığında büyük avantajlar sağlar.
Transfer Baskının Avantajları
- Transfer baskı zamandan tasarruf sağlar: Transfer baskıda, yaş baskının aksine istenilen tuşenin elde edilmesi, apreleme vb. gibi zaman kaybettiren işlemler yoktur. Bundan dolayı üretimde geçen zaman yarı yarıyadır.
- Transfer baskı kalitesi yüksektir: Transfer baskı da rotogravüre teknolojisi sayesinde çok kompleks desenler bile mükemmel şekilde basılabilir. Diğer tekstil baskılarında kullanılmayan bu teknoloji transfer baskının tercihinde önemli bir etkendir.
- Transfer baskı hızlıdır: Transfer baskı yöntemiyle istenen bir desen çok kısa zamanda basılıp kumaşın görselliğini zenginleştirerek kullanım alanlarını genişletir.
- Transfer baskı hızla değişen modaya uyumluluk sağlar: Modada ve yeni trendlerdeki hızlı değişimin takibinde riski ve maliyetleri azaltarak moda dünyasındaki hızlı değişime adaptasyonu sağlar.
- Transfer baskı kullanım genişliği sağlar: Esas olarak polyester kullanım için geliştirilmiş olan transfer baskı tekniği, aynı zamanda sentetik ve doğal elyaf karışımları gibi farklı içerikli kumaşlarda da kullanılabilir. Transfer baskı ayrıca son zamanlarda kullanıma giren mikro-elyaf tarzı kumaşlara da uygulanabilip kullanım alanlarını daha da genişletmiştir.
- Transfer baskı işlemi doğaya saygılıdır: Transfer baskı, işlemde su kullanılmaması, hava kirliliğine sebep olmaması, israf ve kirliliği azaltması gibi özellikleri sayesinde çevreye ve doğaya zarar vermez.
- Transfer baskının kullanım alanları çoktur: Transfer baskı her türlü kadın ve erkek giyiminden, iç çamaşırına, çoraplara ve plaj kıyafetlerine kadar sayısız tekstil ürününde kullanılabilir.
- Transfer baskı geniş kullanım alanları sunar: Dispersiyon boyalar süblime özelliği gösteren tek boyar madde sınıfı olması özelliğinden dolayı transfer baskıya kullanılabilen tek boyar madde grubudur.
Transfer baskıda kullanılan dispersiyon boyalar; polyester, asetat, triasetat, akrilik, poliamid (naylon) gibi liflerin renklendirilmesinde kullanılır.
Transfer baskı uygulamasında kullanılan kumaşların oranı:
% 78 Polyester,
% 16 Tekstüre poliester,
% 1 Polyamid,
% 1 Poliakrilnitril,
% 1 Asetat şeklindedir.
Doğal elyaf süblime özelliği gösteren boyar maddeyi almaz. Transfer baskıda verim açısından poliester - pamuk karışımlarında pamuk oranı % 30’un altında olmalıdır.
6 yorum:
Transfer baskı ne demek, transfer baskı kumaş nedri: Transfer baskı, özel kâğıt üzerine uygulanan boyanın diğer basılacak materyaller üstüne ısı ve basınç ile basılması, geçirilmesi yöntemidir.
Transfer Baskı Nedir
Transfer baskı tekniği, sözlük anlamı olarak maddenin ısı uygulandığında katı halden aradaki sıvı hali atlayıp gaz haline geçerek baskı yapılacak ürüne geçme halidir.
Transfer Baskı teknolojisi, sistem kurulum maliyetleri, baskı kalitesi ve ürün çeşitliliği ile günümüzün en çok tercih edilen dijital transfer baskı sistemidir.
Transfer baskı sıcak Baskı ve kuru Boyama baskı olarak da bilinen bir baskı tekniğidir.
Transfer baskının tekstil dünyasına geçişi teknolojinin de hızla ilerlemesiyle Ticari uygulamalardaki kalite ve sürat aynı oranda artarak transfer baskı uygulamaları Tekstil Dünyasında yaygın hale gelmiştir.
Transfer baskı bilinen yaş baskı teknikleri ile karşılaştırıldığında büyük avantajlar sağlar.
Transfer baskının avantajları
Transfer baskı zamandan tasarruf sağlar
Transfer baskı da yaş baskının aksine istenilen tuşenin elde edilmesi, apreleme v.b. gibi zaman kaybettiren işlemler yoktur. Bundan dolayı üretimde geçen zaman yarı yarıyadır.
Transfer baskı kalitesi yüksektir
Transfer baskı da Rotogravüre teknolojisi sayesinde çok kompleks dizaynlar bile mükemmel şekilde basılabilir . Diğer tekstil baskılarında kullanılmayan bu teknoloji transfer baskının tercihinde önemli bir etkendir.
Transfer baskı hızlıdır
Transfer baskı yöntemiyle istenen bir desen çok kısa zamanda basılıp kumaşın görselliğini zenginleştirerek kullanım alanlarını genişletir.
Transfer baskı (ingilizce, transfer printing): Bir baskı tekniğidir. Dayandığı esas, önce kumaş boyutlarında bir kağıda basılan desenin sonra ısı ve basınç etkisiyle kumaş üzerine aktarılmasıdır.
transfer boyama nedir, transfer baskı nasıl yapılır, tekstil transfer baskı ne demek,
Transfer baskı kağıdı kullanmaktır. Bu, çoğu kırtasiyecinin yanı sıra el sanatları dükkanları ve hatta bazı süpermarketlerden satın alınabilen özel bir baskı için uygun kağıttır. Tasarımınızı transfer kağıdına yazdırmak için standart bir ev tipi yazıcı kullanabilirsiniz, ardından standart bir ev tipi buharlı ütü kullanarak seçtiğiniz kumaş üzerine baskı yapabilirsiniz. Bu, daha büyük serilerde profesyonelce ölçeklenebilir ve yapılabilir ancak kumaşınız üzerinde parlak bir film veya yüzey dokusu bırakacaktır. Birden fazla yıkamayla çatlayıp soyulabildiği ve genellikle solduğu için kalıcı bir kumaş baskı yöntemi değildir.
Süblimasyon baskı nedir ? Boya süblimasyonu veya dispers baskının, tekstil baskı dünyasında en çok tercih edilen işlem olduğu genel olarak kabul edilmektedir. Polyester üzerine boya süblimasyonuyla dispers baskının iki yolu bulunmaktadır. Doğrudan malzeme üzerine baskı veya kağıt üzerine basıp sonradan aktarma. Aktarma baskı, kumaş üzerine kişiselleştirilmiş görüntü veya desenler basarken iyi sonuçlar vermektedir. Yüksek kaliteli baskıya ihtiyaç duyanlar genellikle kağıttan aktarma yöntemi kullanılmaktadır. Dijital transfer baskı yöntemi, uygun bir kağıt üzerine basılmış uçucu dispers boyarmaddenin, kağıt ile materyalin birbirlerine teması halinde 180 - 220 °C arasında değişen sıcaklıklarda ve baskı altında tutulmasıyla kumaşa geçmesi olarak tanımlanmaktadır.
Yorum Gönder