Tekstil ve Moda

Linter Nedir, Pamuk Linteri Ne Demek

Pamuk linterleri tekstil endüstrinde kullanılmak için uygun olmayan liflerdir. 
Linter (Alm. Linters, Fr. linter de coton, İng. linter), çırçır makinesinden geçmiş çiğitin üzerinde kalan liflerin linter makinelerinde kesilmesiyle elde edilen çok kısa pamuk lifi, hav topluluğuna denir. 

Linterler, pamuk lifleri elde edildikten sonra çiğit adı verilen pamuk çekirdeğinin üzerinde kalan pamuk lifleridir. Linter yeterli lif uzunluğuna sahip olmadığı için büküm verilemez ve iplik yapımında kullanılamaz. Pamuğun çiğitten ayıklanması ile çiğit üzerinde kalan, tekstilde kullanılmayacak kısalıktaki lifler çöpe atılmaz, çeşitli sektörlerde kullanılır. 

Linter, çiğit dediğimiz pamuğun tohumunun üzerinde kalan iplik yapımında kullanılamayacak kadar kısa tüylerdir. Pamuk linteri % 80'nin üzerinde saf selüloz içeren tek ham maddedir. Yaklaşık olarak linterin, 250 adet farklı endüstri kolunda kullanım alanı bulunmaktadır. 

Başlıca kullanım alanı olarak; kağıt sanayinde linterden öncelikle selüloz hamuru (cotton pulp) elde ediliyor. Bu işlemden sonra ise kimyasal işlemlerden geçirilerek nihai ürün elde ediliyor. Ayrıca linter, mobilya sanayi, selüloz sanayi, barut sanayisinde kullanılır. 

8 yorum:

Pamuk bitkisinin çekirdeğini kuşatan kısa pamuk liflerine linter denir. Pamuk tohumu yağı üretilirken, bu elyaflar ayrılır ve yoğun bir şekilde temizlenip işleme tabi tutulduktan sonra kağıt üretimi başta olmak üzere çeşitli ürünlerin üretiminde kullanılır.

Linterleme, pamuk çiğidine uygulanan bir işlemdir. Pamuk tohumu üzerinde kısa pamuk liflerinin (Lintlerin) alınması işlemidir.

lint nedir, pamuk linteri ne yapımında kullanılır, kısa pamuk lifleri ne işe yarar, linterden ne yapılır,pamuk linteri nedir, linter ne demektir, lint nedir linterlemek ne demek

Türkiye’de sanayisi olmadığı için pamuk hasadının ardından elde edilen linterin tamamı yurt dışına satılıyor.

Linter selüloz sanayisinde 52 endüstrinin ham maddesi olarak kullanılıyor. Bu 52 ürünü ele aldığımızda örnek vermek gerekirse mesela ester maddesi ülkemizde üretilmiyor tamamı ithal ediliyor. Bunun yanı sıra kağıt yapımında, araba filtrelerinde kullanılıyor.

Linter pamuğu nereden temin edebiliriz

Linter papumugu talebiniz için

Pamuk çırçırlama fabrikaları linter kaynağıdır.