Tekstil ve Moda

Tafta Kumaş Nedir, Tafta Kumaş Özellikleri

Tafta kumaşlar, gösterişli olması istenen elbiselerde tercih edilir. 
Tafta kumaş, (Alm. Taff, Taffet, Fr. taffetas, İng. taffeta fabric) genellikle ipek, rejenere selüloz ve asetat iplikten, bezayağı örgü yapısında sık dokunmuş, çözgüye oranla daha kalın ve sık atkı ipliği ile çözgü pikesi etkisi oluşturulmuş, atkı ve çözgüde zıt renkler kullanılarak ışık yönüne göre renk değiştiren çeşitleri de bulunan, çoğunlukla abiye elbiseler, gelinlik ve astar olarak kullanılan kumaşlara denir. Tafta kumaşlar, elbise ve bazı döşemelik eşyaların yapımında kullanılan sık dokunmuş, parlak ve ince bir kumaş türü olup bezayağı örgüyle dokunmaktadır. Tafta kumaş ilk defa Çin'de dokunmuştur. Ancak parlak taftalar ilk olarak Avrupa'da dokunmuştur. Tafta yumuşak, sık dokunmuş, parlak, pürüzsüz, ince, ipekten dokunmuş, ışıl ışıl görünümlü, sert, hışırtılı bir kumaş türüdür. Tafta kumaş, ışığı farklı şekilde yansıtan donuk ve parlak alanları olan bir su lekesi veya işaretine benzerlik gösteren benzersiz bir dalgalı veya dalgalı desene sahiptir. 

Elbise için tafta kumaşı, çoğunlukla ipekten yapılan gevrek, dokuma bir malzemedir, ancak polyester, naylon, asetat veya diğer sentetik elyaflarla da dokunabilir. Tafta kumaş yapısı itibariyle, parlak bir görünüme sahiptir. Tafta, kullanılan lifin tipine ve dokumanın sıkılığına bağlı olarak hafiften orta dereceye kadar şeffaflık seviyelerine sahiptir. Tafta kumaşlar bezayağı örgüde, sık dokunmuş gevrek bir ipekli kumaş türüdür. Elbiselik ve astarlık olarak kullanılır. Çoğu kez, çözgüye oranla daha kalın ve sık atkı kullanılarak, bir çözgü pikesi etkisi oluşturulur. Atkı ve çözgüde karşıt renkler kullanılarak ışık yönüne göre renk değiştiren janjanlı tipleri de yapılır. Asetat veya floş ipliği de aynı amaçla kullanılmaktadır. 

Tafta kumaştan yapılan elbiselere ise tafta elbise denir. Özellikle, astar, gece elbiseleri, gelinlik, ferace, çarşaf, yazlık giysi vb. yapımında kullanılmaktadır. Vücuttaki kusurları kapatabilme özelliği ve elbiseye parlaklık vermesi sebebiyle, gece elbiselerinde ve abiye elbiselerde tercih edilen bir kumaş türü olmaktadır. İpek, florans, sentetik, payet, fay gibi çeşitleri vardır. Kalitesi ve duruşu sebebiyle, ipek tafta kumaşı tercih edilir. 
Tafta kumaştan tarihi elbiseler. 
Tafta Kumaş Nerelerde Kullanılır 
Atkı ve çözgü örgüsü farklı renklerde olan, bu yapısı yüzünden içindeki hareket ettikçe yanar döner etkisi veren, sert kumaş türü olan tafta; ferace, çarşaf, yazlık elbise bezi; çözgü ve atkılarının yapım tarzına göre yelken bezi yapımında da kullanılmaktadır. Hafif dalgalı bir görünümü olması sebebiyle, vücuttaki kusurları da örtme özelliğine sahiptir. Tafta kumaşlar; ferace, çarşaf, yazlık elbise gibi kıyafetlerin yapımında kullanılmaktadır. Tafta elbiseler, şık davetler, düğün, balo, mezuniyet gibi özel gecelerde giyilir. Tafta kumaşlar eşarp yapımı için son derece kullanışlıdır. Kendiliğinden kıvrımlı yapısı bir kumaş türü olduğu için, daha çok drapeli elbise ve gelinlik modellerinde kullanılır. 

Tafta kumaş özel günlerin vazgeçilmez kumaşı olarak, lüks gelinlik ve gece elbiselerinin malzemesidir. İpek liflerinden, polyesterden veya naylondan yapılmış hafif parlak kumaş türü olan tafta kumaş, gösterişli silüetler için elverişlidir ve şık görünümler için kullanılır. 
Tafta kumaş gelinlik. 
Tafta Kumaş Elbise Özellikleri Nelerdir 
İpekli doğal kumaş olan tafta, sağlıklıdır, terletmez, hava alır. Kullanışlı bir kumaş türüdür, giyildiğinde hiçbir şekilde bir rahatsızlık yaşatmaz, hafif bir kumaştır. Kalıp açısından vücudu güzel kaplar, bu sebeple giyilen elbise straplez olsa bile herhangi bir kayma yaşanmaz. Tafta elbise modellerinde çoğunlukla bir astar ihtiyacı hissedilmez. Çünkü iç göstermez. Tafta elbiselere en çok yakışan eklemeler, dantel ve tüllerdir. Tafta elbiseler sade oldukları için, ayakkabı, aksesuarlar, çanta, saç gibi ayrıntılar daha gösterişli modellerden seçilebilir. 

Tafta kumaş, genellikle dalgalı bir yapıda bulunmaktadır. Bu sebeple de fiziki kusurları örtme açısından oldukça başarılı bir performans sergilemektedir. Kilo problemi olanlar, taftanın bu özelliği sayesinde daha zayıf bir görüntü elde edebileceklerdir. Dar kesime sahip tafta elbiseler, her zaman daha formda ve minyon gösterir. İnce yapılı kişilerse, bel bölgesinden kıvrımla başlayan tafta elbise modellerini tercih etmeleri iyi bir seçim olur. Basen konusunda sıkıntı yaşayan kişilerse, tafta bir elbiseyi kloş kesimde tercih ederek avantaj sağlayabilirler. Tafta kumaştan yapılmış elbiselerin kusuru kapatma avantajını, herkes kendi bedeninde kapatmak istediği bölgeye göre kullanabilir. 

Tafta Elbise Bakımı Nasıl Yapılır 
Tafta elbiselerin temizlik ve yıkanması esnasında dikkatli olunmalı bakım talimatlarına titizlikle uyulmalıdır. Tafta kumaşların, yıkandıklarında çekme gibi bir özellikleri vardır. Elde yıkanması veya kuru temizlemeye verilmesi en uygun seçeneklerdir. 

7 yorum:

Tafta kumaş, genellikle ipek ile dokunmuş sert yapıda, ışıldayan parlak bir kumaş türüdür. Geçmiş zamanlarda özellikle kadınların kullandığı giyim çarşaflık elbise üretiminde kullanılmış olan bu kumaş türü günümüzde gece kıyafetlerinin vazgeçilmez kumaşları arasına girmiştir. Düğün ve benzeri merasimlerde sıklıkla karşılaşabileceğiniz tafta kumaşlar, astar yapımında da kullanılmaktadır, sert yapısı nedeniyle vücut hatlarını gizliyor oluşu en önemli tercih nedenlerinden birisidir. Gelinlik kullanımda sadelikten yana olan gelin adayları için son derece uygun bir kumaş türüdür. Düğünlerde, nişanlarda, mezuniyette, özel akşamlarda abiye türü elbiseleriniz için kullanılabilir.

Tafta ne demektir, Tafta kumaş, dokuması çok basit olan bir üründür. Buna karşın tafta kumaş genellikle; gelinlik, abiye ve astar gibi ağır parçaların üretiminde kullanılmaktadır.

Tafta Kumaş Nedir? Tafta kumaş, her yüzü aynı bez armür üstüne dokunan perdahlı bir kumaş türüdür.

Yanar döner tafta elbiseler: Gelin adaylarının birçoğu nişanında tafta tercih eder. Taftanın yanar döner, kabarık, sert ve gösterişli görünümü içinde masallardaki prensesler gibi olmak isterler belki, kim bilebilir ki. Fiyatının uygun olması da tafta kumaşın tercih edilme sebeplerindendir. Sert ve esnek olmayan dokuya sahip olduğundan günlük hayatta rahat kullanım sunmaz. Ama alabildiğine patlak, canlı ve çift karakterli renkleriyle reyonların arasından beni alsana der adeta.

tafta kumaş özellikleri,tafta özellikleri nedir,tafta elbise bakımı nasıl yapılır,tafta nerelerde kullanılır,tafta elbise kullanımı,

Tafta eşarp özel gün ve davetlerde, farklı desen ve renk seçenekleri ile farklı bir şıklık katar.

Desenli tafta şal ile düz renk, tercihen de beyaz bir tesettür tunik ile kullanarak spor bir görünüme imza atınız.

ince ve donuk renkli bir tafta kumaş arıyorum uzun bir zamandır