Tekstil ve Moda

Floş Nedir, Floş (Viskon, Rayon) İplik Ne Demek

Floş iplikler doğal parlak görünüme sahiptir. 
Floş, filament haldeki rejenere selüloz elyaftan üretilen, bükümsüz ve parlak bir tür suni ipek ipliğidir; rayon olarak da bilinir. Buruşmaya karşı dayanıklıdır ve pamuk ipliklere göre daha parlaktır. Floş ipliklerden üretilen kumaşlar yumuşak ve dökümlüdür. Genellikle gömlek, bluz, gecelik gibi giysiler ile perde gibi ev tekstil ürünlerinde kullanılır. 

Filament haldeki rejenere selüloz elyaftan üretilen ipliklere floş (rayon) iplik; ştapel haldeki elyaftan elde edilen ipliklere de viskon iplikler denir. Filament haldeki ipliklerde görünüm, tuşe ve parlaklık gibi özellikler ipeğe benzer, yumuşak ve dökümlüdürler, statik elektriklenme ve pilling açısından sorun yaratmazlar. Ştapel haldeki elyaflardan yapılan iplikler ise büyük oranda pamuğa benzer nem çeken özellik gösterir. Sağlamlığı filament iplikten daha azdır. Bunun dışında özellikle birbirine benzer çeşitli bitim işlemleriyle özellikleri daha da iyileştirilebilir. 
 
Viskon özellikle kendisi gibi kısa liflerden oluşan diğer elyaflara harmanlanarak bükülmeye uygundur. Floş ve viskon ipliklerinin yaş halde mukavemetleri azalır. 

Floş iplikler ile üretilen kumaşlar floş kumaş olarak adlandırılır. Viskon iplikler ile üretien kumaşlara viskon denir. Bu kumaşlara aynı zamanda rayon veya suni ipek adı da verilir. 

Floş İpliklerin Özellikleri 
- Filament halde üretilen floş ipliğinin tuşe, parlaklık, gibi özellikleri ipeğe benzer, 
- Buruşmaya karşı dayanımı iyidir, 
- Floş ipliklerin görünümü daha parlaktır, 
- Floş ipliklerden üretilen kumaşlar yumuşak ve dökümlüdür. 

Filament veya ştapel haldeki floş-viskon iplikler dokuma ve örme kumaşlarda çok geniş bir kullanıma sahiptir. İnce dökümlü ve fantezi kumaşlar elde edilebilir. Viskon kumaşlar boya baskı gibi işlemlere de elverişlidirler. Viskon (floş) kumaşlar çok geniş kullanıma sahiptirler. Başta ev tekstili olmak üzere hazır giyim ve endüstriyel alanlarda kullanılır. Floş ve viskon ipliklerden elde edilen kumaşlar; gömlek, bluz, gecelik gibi giysiler ve perde gibi ev tekstil ürünlerinin üretilmesinde kullanılır. Özellikle şık ve dökümlü abiye ve gece kıyafetlerinin yapımında kullanımları yaygındır. Ayrıca üst giyimde astar olarak da kullanılır. 

3 yorum:

floş ip nedir floş ip nasıldır, floş ipler ya da floş iplik (ingilizce rayon), viskon filamentlerinden yapılır ve özellikle ipeksi görünümleri ve doğal yumuşaklıkları ve ışıkta belirginleşen parlaklıklarıyla bilinirler. İsmi, rejenere selülozden yapılan viskoz bir organik çözelti olan yarı sentetik bileşimlerinden gelir.

floş nedir özellikleri, floş iplik nedir, floş nedir, floş ip ne demek,

filoş olarak yazsak olmuyor mu