Tekstil ve Moda

Gelinlik Kumaşları Nelerdir, Gelinlik Kumaş Çeşitleri

Gelinlik kumaşlar, gelinler için piyasada en fazla karşılaşacakları kumaş isimlerini ve o kumaşların genelde hangi tür modellerde kullanabileceğini araştırmak istiyor. Kumaşları sıralarken ince yapılı olanlardan kalına giden bir sırada yer vermek istiyoruz. Yazıya başlamadan önce genel olarak kumaşlarınızı ismine göre değil, görüntüsüne ve dokunuşuna göre seçilmesi gerektiğini hatırlatalım. Çünkü kasıtlı veya kasıtsız olarak gelinlikçiler isim konusunda yanlış yönlendirmede bulunabiliyorlar. Özel dikim yaptırmadan önce mutlaka kumaşlarınızı bizzat görün, alternatifleri arasından seçin. Dantel grubunda sunulacak örneklerde, sadece desen konusunda örneği o an orada görmeniz mümkün olmayabilir ancak dantel kalitesini de örnekleriyle görün. 

Tül: En ince gelinlik kumaşı. Saydamdır yani arkasını gösterir. Bildiğim kadarıyla tüm türleri sentetik olan bir kumaş. Kloş kesimli, üst üste birçok kat tülün birlikte kullanıldığı, genel tabirle prenses eteklerde kullanılıyorlar. Tüller birbirinden genelde 3 şekilde ayrılıyorlar. Birincisi sertlik-yumuşaklık. Likra tül kadar yumuşak olanlardan kom tül kadar sert olanlarına çok seçenek var. İkincisi gözeneklerin sıklığı. Bazı tüller çok küçük gözenekli olur ve yoğun bir görüntü sunar, bazıları daha büyük gözeneklidir. Üçüncü mesele ise parlaklık. Kristal tül parlak görüntülü bir tüldür örneğin, ancak çoğu tül mat görünür. Benim tülden tercihim; yumuşak, sık gözenekli ve mat olanlarıdır. Piyasada karşınıza en sık çıkacak tül hayal tüldür, ekstra yumuşaklık istemediğiniz sürece hem duvaklar hem de birçok gelinlik tipi için uygundur. 

Organze: Organze, aslında bilinen ancak tül modası yüzünden şu sıralar pek görülmeyen bir kumaş. Tülden biraz daha kalınca, yarı saydam diyebileceğimiz bir kumaş türü. En önemli, ayırıcı özelliği dik duran yani dökümlü olmayan bir kumaş olması. Organze ile en sık çalışılan modeller katlı etekli gelinliklerdir. Üst bedende, drape yapıldığında kullanılabilirler. Organzeden katlı olmayan bir etek de yapabilirsiniz, yalnız tül etekteki kadar büzgülü ve dolayısıyla etek bitiminde dalga dalga bir etek olmaz, gayet düz, sade bir model çalışabilirsiniz. Organzeler sentetik ve ipek olarak ayrılıyorlar. Sentetik organzenin bir sürü çeşidi var. İpek organze kullandıramayacak olan tüm hanımlara önemli bir tavsiyem kesinlikle mat görünen bir organze türü kullandırmalarıdır. Çünkü organzenin sentetik ve parlak olanları bildiğiniz plastik defter kaplarımız gibi görünüyor ve özellikle fotoğraflarda çok parlayarak kötü bir görüntü veriyor. Gerekirse fotoğraf çekin. İsimle seçmeme kuralına dikkat! Ben organze kumaşını soft, adeta pudralı bir görüntülü olması dolayısıyla çok severim. Satenin dokusundan hoşlanmayan, tül gelinlik de istemeyen hanımların tercihi olabilir. Üzerine dantel aplikle çalışılmaya da müsait. 

Şifon: Şifon kumaş kalınlık olarak organze gibi yarı saydam bir kumaştır ancak dökümlü olması dolayısıyla ondan ayrılır. Oldukça yumuşak bir kumaştır şifon. Biz kabarık gelinlikleri sevdiğimiz, şifon ise tarlatanlı gelinliklere yakışmayan bir kumaş olduğu için piyasamızda çok görülmez. Abiyede sıkça karşılaşacağınız için yazayım dedim. Elbisevari gelinlik modeli düşünenlere ise güzel bir alternatif. Şifonun drapesi güzel olur. 

Saten: Saten farklı birçok kalınlığı olan bir kumaştır ancak hiçbiri iç göstermez, tüm türleri opaktır. Genelde düz etek modellerinde kullanılıyor, kat veya toplamaya çok müsait değil. Satenleri birbirinden ayırmak için yumuşaklığına, parlaklığına ve kalınlığına bakmak gerekiyor. Bence gelinliğe yakışacak saten türleri sadece orijinal amerikan saten ile ipek olan düşes satendir, mat ve kalın bir kumaş olarak mat saten de düşünülebilir. İnce satenler yeterince düzgün durmaz, parlak satenlerin görüntüsü de aynı organze gibi naylon ve kötü bir görüntü verir. Amerikan saten ile düşes satenin çok hafif, göz okşayıcı bir parlaklıkları vardır. Dantelle kombinleyeceğiniz, gerçek yaşam prenseslerininkine benzer gelinliklerde saten tercih edebilirsiniz. 

Tafta ve Şantuk: Şu yıllarda çok az tercih edilen kumaş türleri ancak bahsetmek lazım. Drapeli gelinikler için aslında ideal olan kumaş türleridir. Çünkü zaten kendiliğinden kırılan yani dalgalar oluşturmak yerine kırılarak şekil alan, bükülen kumaşlardır. Yani dökümlü kumaşlardır. Tafta tamamen pürüzsüz yapıda bir kalın kumaş iken, şantuk kumaşında damar denen ince ince, kendi renginde çizgiler olur ve dokulu dururlar. İki türün de sentetik ve ipek olanları vardır. Yine altın kuralım, ipek değilse, çok parlak olmasın. 

Ziberlin ve Mikado: Vitrinlerde neredeyse hiç göremeyeceğiniz, ancak yabancı markalardan model seçiyorsanız çok sık karşınıza çıkabilecek kalın bir kumaş türüdür. Yabancı markalarda tamamen sade, hiçbir başka kumaşla kombinlenmeyen, çok pürüzsüz görünümlü modellerde kullanılıyor. Satenden temel farkı dokumasının belli olması, yakından biraz çizgi çizgi dokunmuş görüntüsü vardır. Yanlış bilmiyorsam sentetik karışımlı olanına mikado, ipek olanına ise ipek mikado veya ziberlin deniyor. Sentetik olanı ipek olanından bir miktar daha parlaktır. Dümdüz eteklerde iddialı bir sade, düzgün görüntü verir. 

1 yorum:

gelinlik giydirecek adamı bulalım önce, gelinlik kumaşı beklesin biraz.