Jüt iplik ve jüt kumaş. |
Jüt kumaş, Latince ismi Corchorus capsularis, Corchorus olitorius olarak bilinen bitkilerden elde edilir. Bu bitkiler bir sene içerisinde boyu 2 ila 4 metre boyuna kadar yetişir. Doğal olarak tropik bölgelerde, özellikle Hindistan ve Pakistan'da yetişir. Son zamanlarda ise çin ve Malezya'da da yetiştirilmeye başlanmıştır. ayrıca Amerika'da Teksas ve Güney karolina eyaletlerinde de üretilmektedir.
Jüt Bitkisinin çiçekleri açtığı zaman toplanması gerekir. Aksi taktirde tohum zamanı gelmiş olan jüt bitkisi toplandığında kumaşı pek makbul olmayıp oldukça sert bir kumaşa sahip olacaktır. Jüt bitkisi toplandıktan sonra balya haline getirilerek su havuzlarına atılır ve çürümesi için üzerilerine gübre ve çeşitli orman bitkileri serpilip jütün liflerinin kabuklarından ayrılması sağlanır.
Kabuklarından ayrılan lifleri kurutmak için geniş zeminlerde güneş alan bölgelerde kurumaya bırakılır. Fabrikaya gelen lifler öncelikle taraklardan geçirilerek temizlenir ve inceltilmeye alınır, inceltme işlemleri aşama aşama sürer ve sonunda çeşitli kalınlıklarda bobinlere iplik halinde sarılır. Elde edilen jüt iplik, kalınlığına göre çeşitli kalınlıklarda jüt kumaş olarak üretilir.
Jüt kumaşlar, pürüzlü bir dokuya sahiptir. Özellikle dış mekan uygulamalarında uzun vadeli dayanıklılığı ile bilinir. Birçok jüt lifi açık kahverengi olmasına rağmen kirli beyaz çeşitleri de mevcuttur. Kalın ve doğal olan jüt elyafı ile çalışmak kolaydır, oldukça nefes alan ama ısı geçirmez bir üründür. Bu özelliği ise onu sıcak ve nemli iklimler için ideal bir giyim malzemesi yapar.
Jüt elyaf. |
Jüt kumaş özellikleri nelerdir
- Ekonomik bir kumaş türüdür.
- Jüt, çevre dostudur ve çürüdüğünde toprağa karışır.
- Nem çekme özelliği yüksek olduğundan nemli ortamlarda nemi fazlasıyla içine çekebilir.
- Güçlü bir yapısı vardır ancak esnek değildir.
- Kaliteli ince lifler, diğer malzemelerle karıştırılır ve giyim, perde gibi ürünlerde kullanılır.
- Genellikle üretilen jüt lifler örtü kumaşları, çuval, sicim ve ip yapımı için tercih edilmektedir.
- Viskon, polyester, yün ile karıştırılabilir. Bununla birlikte jüt ile pamuk karışımı ile yapılan ürünlerde artmaktadır. Bu sayede tekstilde kullanımını önünü açılmaktadır.
Jüt Kumaş nerelerde kullanılır
Jüt lifi, rengi kendine has altın ve ipeksi parlaklığa sahiptir. Ülkemizde ithal edilen jüt daha çok halı ve çuval yapımında kullanılmaktadır. Ayrıca dekoratif amaçlı olmakla birlikte, ağaç ve inşaat sektöründe koruyucu amaçlıda kullanılır.
Jüt kumaşın örnek kullanım alanları şunlardır
- Dekoratif kese ve torba yapımında.
- Kavanoz yada şişelerinizi süslemek için, kafelerde otantik masa örtüsü, ev tekstilinde, kıyafet, alışveriş torbası, çanta yapımı gibi birçok alanda.
- Nikah şekeri, bebek şekeri, kapı süsü, hediye paketi, runner, amerikan servis, paket süslemeleri, gibi birçok alanda dekoratif bir süsleme kumaşı olarak kullanılır.
- Dekorasyon firmaları tarafından da restoran, otel ve cafe gibi yerlerde dekorasyon malzemesi olarak da kullanılır. Ağaçların soğuktan zarar görmemesi için sarılmasında da kullanılır.
- İnşaat sektöründe beton yüzeyine serilerek, kuruması önlenir. Jüt kumaşın toprak tutucu ve erozyon önleyici file olarak kullanılması % 100 doğal olan jüt fileler erozyon riski olan yamaçlarda toprağın kaymasını önler. Üzerine tohumlama yapılarak bitkilerin köklenmesine kadar geçen sürede toprak erozyonunu önlemek amacıyla kullanılır. Doğal liflerden yapıldığından daha sonra toprakta kendi kendine çözülür.
Not: Soğuk suda elde veya kısa programda yıkayıp havalandırmanız ve ütüleyerek kullanmanız önerilmektedir.
3 yorum:
Jüt kumaş nedir, Tek yıllık otsu bir bitki olan jüt, tropik iklimlerde yetişir. Telis kumaşı, ya da çuval kumaşı gibi isimlerle de anılan jüt kumaşın dünyada sürekli olarak popülerliği artmaktadır. Ana vatanı Hindistan ve Bangladeş'tir. Küçük sarı renkte çiçekleri ve beyazdan kahverengiye dönen bir yapısı vardır. Boyları 5 metreye kadar ulaşabilen odunsu bir yıllık bitkisi olmakla birlikte pek çok çeşidine rağmen genellikle lif üretimi Corchours capstilaris L türü ile yapılmaktadır. Oldukça ekonomik olması tercih sebebi olmasına neden oluyor ve sağlığa ve çevreye olumlu katkıları ile jüt yeniden hayat buluyor.
Jüt ve jüt kumaş Nedir, Jüt kumaşlar Nasıl Üretilir
Jüt dünyada lif bitkisi ve liflerle imalatı yapılan en ucuz iplik türüdür. Doğal yapısı ona ipeksi ve altın bir görünüm kazandırır. Ekolojik olmaları birçok ülkede paketleme materyali, poliüretan ya da polipropilen yerine kullanılmasının önüne geçer. Kumaşın yetiştiği mevsim ve coğrafyaya göre kalitesinde farklılıklar görülebilir. Günümüzde kullanım alanları oldukça yaygın olan jüt kumaşın kaba lifleri ambalaj ve çuval bezleri, halı tabanı yapımında kullanılırken döküntülerde döşemecilikte kullanılır. Kaliteli lifler genellikle diğer elyaflarla harmanlandığında elbise, perde, runner, masa örtüsü gibi eşyaların yapımında kullanılabilir. Ayrıca jüt, yalnızca tekstil sektörüne hitap etmemekle birlikte çanta, ayakkabı, inşaat, otomotiv, denizcilik ve ilaç sektörü gibi alanlarda da kullanıma uygun bir yapıya sahiptir.
Yorum Gönder